Sari direct la conținut

VIDEO Care sunt opțiunile ucrainenilor de rând în cazul unui atac al Rusiei. Cum arată adăposturile antiaeriene din Kiev

HotNews.ro
Harta adaposturi antiaeriene Kiev, Foto: Captura BBC
Harta adaposturi antiaeriene Kiev, Foto: Captura BBC

Autoritățile ucrainene au transmis acum câteva săptămâni o hartă care numără nu mai puțin de 5.000 adăposturi antiaeriene din capitala țării, Kiev, în care cetățenii ar putea fi în siguranță, în cazul unui posibil atac condus de Rusia, relatează BBC. Cu toate acestea, pe teren, la adresele oficiale la care ar trebui să se afle adăposturile, aici sunt ori magazine cu lacăt pe ușă, ori… un placaj din lemn.

Corespondenta BBC Sarah Rainsford a pornit pe străzile Kievului pentru a vedea cum arată adăposturile antiaeriene.

”Am ales unul dintre ele și să vedem ce se întâmplă când chiar încercăm să intrăm”, a spus Sarah Rainsford intrând pe un gang și dând peste… un magazin de haine cu lacăt pe ușă și un mesaj scris pe o foaie de hârtie: ”Am deschis. Sună”, lângă o săgeată care arată spre sonerie.

Sarah Rainsford a sunat și a încercat de clanță în zadar. Nimeni nu a răspuns.

”Fie nimeni nu se așteaptă ca un război să izbucnească din moment în moment, fie nu sunt pregătiți pur și simplu încă”, a comentat Sarah Rainsford.

Fără succes, corespondenta BBC a încercat adresa unui alt adăpost din apropiere și a dat peste un alt magazin care era deschis, dar despre care angajații habar nu au că acolo ar trebui să fie un adăpost antiaerian.

A fost sunat și managerul magazinului care a indicat adresa exactă a adăpostului, lângă magazin, un spațiu închis cu un mare placaj din lemn de vreo 14 ani.

În aceste circumstanțe, singurul loc care există și în care oamenii ar fi în siguranță este stația de metrou Teatralna din Kiev. Aici pot fugi ucrainenii, dacă începe războiul.

”Oamenilor li s-a spus că singurul loc în care ar fi în siguranță este sub pământ. Este cea mai adâncă stație de metrou. Instrucțiunile sunt ca odată ce începe sirena de război, oamenii au 20 de minute la dispoziție să ajungă la această stație, după care se închid ușile”, a spus Sarah Rainsford.

Sunt îngrijorați oamenii din Kiev cu privire la un posibil război?

Tinerii par mai puțin îngrijorați că un posibil război ar putea ajunge în capitala Ucrainei.

”Nu știu, nu am nicio informație cu privire la asta, îmi trăiesc cea mai bună parte din viață acum și sper că totul va fi bine”, a spus o tânără care a zis că nu s-a pregătit în niciun fel pentru eventualitatea unui atac.

Cu totul altă atitudine are o femeie care provine din regiunea de conflict Donețk.

”Sunt din Donețk, așa că am trecut deja prin asta. Nici noi nu am crezut că se va întâmpla, dar s-a întâmplat. Nu poți exclude nimic”, a spus o femeie care a zis că a auzit că stația de metrou este un adăpost antiaerian.

”Când ai trecut printr-un conflict, îți place sau nu, reții întotdeauna o astfel de informație. Îți rămâne în memorie, așa că știu.

Autoritățile ucrainene și Occidentul sunt îngrijorate de posibilitatea unei invazii a Ucrainei de către Rusia, după ce a mobilizat la granița acestei foste țări sovietice peste 100.000 de soldați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro