Sari direct la conținut

Stare de urgenţă în Sri Lanka după ce preşedintele a fugit din ţară

HotNews.ro
Poliția a folosit gaze lacrimogene în timp ce protestatarii au luat cu asalt incinta biroului premierului Ranil Wickremesinghe, cerându-i acestuia să demisioneze, Foto: Rafiq Maqbool / AP / Profimedia
Poliția a folosit gaze lacrimogene în timp ce protestatarii au luat cu asalt incinta biroului premierului Ranil Wickremesinghe, cerându-i acestuia să demisioneze, Foto: Rafiq Maqbool / AP / Profimedia

Prim-ministrul srilankez Ranil Wickremesinghe a fost desemnat preşedinte interimar, după ce preşedintele Gotabaya Rajapaksa a fugit în străinătate, a anunţat preşedintele parlamentului, transmite AFP. Guvernul a declarat miercuri stare de urgenţă, iar în capitala Colombo a fost instituită interdicţie de deplasare.

„Din cauza absenţei sale din ţară, preşedintele Rajapaksa mi-a spus că l-a desemnat pe prim-ministru pentru a acţiona ca preşedinte, conform Constituţiei”, a declarat Mahinda Yapa Abeywardana într-o scurtă alocuţiune televizată, scrie Agerpres.

Preşedintele Rajapaksa, care promisese că va demisiona miercuri, a fugit din ţară şi a sosit în Maldive, dar nu şi-a oficializat încă renunţarea la funcţie.

Constituţia prevede, în caz de demisie a preşedintelui, ca prim-ministrul să asigure interimatul până la alegerea de către parlament a unui deputat care va exercita puterea până la finalul mandatului în curs, adică până în noiembrie 2024.

Premierul Wickremesinghe este la rândul lui contestat de manifestanţii care protestează de trei luni. Miercuri, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împiedica mulţimea să invadeze reşedinţa oficială a premierului.

Tot miercuri, guvernul a declarat stare de urgenţă, iar în capitala Colombo a fost instituită interdicţie de deplasare.

Wickremesinghe, care fusese numit în funcţie în mai pentru a scoate ţara din cea mai gravă criză economică din istoria sa, se angajase şi el să se retragă dacă se va forma un guvern de uniune naţională.

Protestarii au intrat în biroul premierului

Protestarii au pătruns miercuri în biroul premierului, locul în care se organizau întâlniri la care participau oficiali din întreaga lume, transmite BBC.

Oamenii stau pe scaune și birouri, fluturând steagul Sri Lankăi, strigând și cântând și scandând „asta am spus, nu vă puneți cu noi”.

Militarii stau în afara clădirii şi îi urmăresc impasibili pe protestatari în timp ce aceștia sărbătoresc și fac poze la numeroasele fotografii de pe pereții biroului premierului, printre se numără şi unele regina Marii Britanii și prințul Charles.

Alţi protestari s-au urcat pe acoerişul clădirii care adăposteşte biroului premierului şi îi cer acestuia demisia.

Protestarii au luat cu asalt duminică reședinția președintelui care fugise de teama furiei publice, fiind surprinși bucurându-se și făcând baie în piscina acestuia. De asemenea, reședința premierului a fost incendiată duminică, transmite BBC.

Preşedintele a fugit în Maldive

Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, contestat de o puternică mişcare populară, a aterizat miercuri în Maldive după ce şi-a părăsit ţara la bordul unui avion militar, notează AFP.

Liderul în vârstă de 73 de ani, care a promis să demisioneze şi a încercat fără succes să părăsească ţara marţi, a decolat miercuri dimineaţă de pe aeroportul internaţional din Colombo împreună cu soţia sa şi o gardă de corp la bordul unui Antonov-32, au declarat pentru AFP responsabili ai serviciilor de imigraţie.

„Paşapoartele lor au fost ştampilate şi s-au îmbarcat în acest zbor special al forţelor aeriene”, a precizat pentru AFP un responsabil al serviciilor de imigraţie.

Un oficial al aeroportului din Malé, capitala Maldivelor, a declarat în jurul orelor 22.30 GMT că avionul a aterizat şi că cei trei pasageri au fost duşi sub escorta poliţiei către o destinaţie necunoscută deocamdată.

Potrivit unor surse de la aeroportul din Sri Lanka, aeronava a fost reţinută timp de peste o oră pe pista aeroportului, aşteptând autorizaţia de a ateriza în Maldive.

Preşedintele a reuşit să plece din ţară la a doua încercare

Preşedintele a fost respins marţi în mod umilitor la aeroportul Colombo de agenţi ai serviciilor de imigraţie, iar unii dintre consilierii săi au luat în considerare ca Rajapaksa şi anturajul său să evadeze la bordul unei nave de patrulare, potrivit unei surse cu rang înalt în domeniul apărării.

O navă a marinei a fost folosită pentru a-l transfera sâmbătă pe şeful statului de la palatul prezidenţial asediat de protestatari în portul Trincomalee din nord-estul ţării.

Ulterior, Rajapaksa s-a deplasat luni cu elicopterul la aeroportul internaţional Colombo.

Familia Rajapaksa – inclusiv fostul premier Mahinda Rajapaksa – domină de mai mulţi ani politica ţării cu 22 de milioane de locuitori, mulţi srilankezi acuzând-o pentru actualele probleme economice.

Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro