Sari direct la conținut

„Operațiunea Pandora”: O comoară uriașă de artefacte furate, inclusiv monede dacice, a fost recuperată de polițiștii europeni

HotNews.ro
Interpol, Foto: Dirk Sattler / Imago Stock and People / Profimedia Images
Interpol, Foto: Dirk Sattler / Imago Stock and People / Profimedia Images

O amplă operațiune internațională efectuată de Europol și Interpol a dus la recuperarea a peste 11.000 de artefacte furate, printre care monede dacice și un bust din marmură făcut nepoatei unui împărat roman, relatează Reuters.

Printre artefactele recuperate s-au numărat peste 3.000 de monede antice, 77 de cărți din Antichitate care au fost furate din arhiva unei mănăstiri și bustul unei femei despre care se crede că o reprezintă pe Salonia Matidia, nepoata împăratului roman Traian.

Bustul de marmură a fost recuperat de Garda Civilă din Spania, în timp ce autoritățile române au recuperat 117 monede dacice și romane, potrivit Europol.

Razii au fost efectuate în Austria, Bulgaria, Bosnia, Cehia, Croația, Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Spania – care a coordonat cea mai recentă operațiune „Pandora” de recuperare a unor artefacte furate.

Europol a lansat „Operațiunea Pandora” în 2016 și a efectuat razii în fiecare an de atunci. În 2022 polițiștii au arestat 60 de persoane din 14 țări europene în timpul raziilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro