Sari direct la conținut

China, decepţionată de vetoul SUA privind rezoluția Consiliului de Securitate al ONU prin care se cerea încetarea focului în Gaza

HotNews.ro
Consiliul de Securitate al ONU, Foto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia
Consiliul de Securitate al ONU, Foto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

China şi-a manifestat sâmbătă „decepţia profundă” faţă de vetoul exprimat de SUA cu privire la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în care se cerea o încetare imediată a focului în Gaza şi care a fost prezentată de Emiratele Arabe Unite şi susţinută de 97 de ţări membre, transmite EFE.

Propunerea „reflectă apelul universal al comunităţii internaţionale şi reprezintă direcţia corectă pentru restabilirea păcii”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, citat de televiziunea de stat CGTN.

„China sprijină pe deplin acest lucru şi s-a alăturat eforturilor pentru acest proiect de rezoluţie”, a adăugat Zhang, care a acuzat Washingtonul că foloseşte un „standard dublu” atunci când vorbeşte despre protecţia femeilor, a copiilor şi a drepturilor omului, în timp ce „consimte” ca acest conflict să continue.

De asemenea, Zhang a cerut Israelului să pună capăt „pedepsei colective asupra populaţiei din Gaza”.

Apelul a fost susţinut de 13 membri ai Consiliului de Securitate, în timp ce Regatul Unit s-a abţinut.

Este a doua oară de la începutul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas când Statele Unite au respins o rezoluţie în acest sens – au mai făcut-o şi pe 18 octombrie -, aliniindu-se astfel cu Israelul, care susţine că această încetare a focului ar ajuta Hamas să se reînarmeze şi să menţină în captivitate 138 de ostatici în Fâşia Gaza, notează EFE.

La 18 octombrie, Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluţii similare care cerea încetarea focului şi care fusese prezentată de Brazilia, argumentând cu acea ocazie că respectivul text nu făcea referire la dreptul Israelului la autoapărare.

Acest ultim vot de vineri a avut loc la cererea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care săptămâna aceasta a recurs la un mecanism excepţional din Carta Naţiunilor Unite, articolul 99, care îi permite să solicite intervenţia Consiliului în cazuri de ameninţări grave la adresa păcii şi securităţii în lume. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro