Sari direct la conținut

​Suedia: Extrema dreaptă refuză să-și închidă „ferma de troli”: „Nu trebuie să ne cerem scuze”

HotNews.ro
TikTok, Facebook, Google, Foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com
TikTok, Facebook, Google, Foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com

Partidul de extremă-dreapta Democrații (SD) din Suedia nu are nicio intenție de a închide conturile din rețelele de socializare pe care le-a folosit pentru a denigra opoziția, a declarat joi conducerea sa după o reuniune de criză a partidelor majoritare, potrivit AFP.

SD nu are intenția de a-și cere scuze, a declarat secretarul partidului, Mattias Bäckström Johansson, jurnaliștilor după reuniune.

Marți, emisiunea de investigație Kalla fakta („fapte brute” în suedeză) a TV4 a dezvăluit existența a 23 de conturi anonime pe rețelele de socializare controlate de departamentul de comunicare al partidului de extremă-dreapta, în timpul unei anchete care a durat mai multe luni și a implicat camere ascunse.

Ancheta arată că aceste conturi sunt folosite și pentru a o denigra pe Magdalena Andersson, liderul opoziției, precum și pe celelalte partide din coaliția de guvernare susținute de SD.

De la primele dezvăluiri ale acestei anchete, al cărei prim episod a fost publicat pe 7 mai, criticile au curs la adresa premierului Ulf Kristersson și a guvernului său, care au fost acuzați că nu doresc să ia măsuri concrete pentru a trage la răspundere partidul de extremă dreapta.

„Nu avem nici ambiția, nici obiectivul” de a închide conturile în cauză, a declarat liderul extremei drepte după întâlnire.

Acest răspuns a fost o replică la adresa Partidului Liberal, membru al coaliției, care ceruse închiderea conturilor.

„Nu trebuie să ne cerem scuze pentru modul în care lucrăm”, a adăugat Bäckström Johansson, acceptând pur și simplu să șteargă 45 de mesaje care nu sunt conforme cu acordul de coaliție semnat în octombrie 2022 cu moderații, creștin-democrații și liberalii.

În acest acord, partidele din coaliție se angajează să „contribuie la un bun climat de cooperare, comportându-se cu demnitate și vorbind cu respect față de principalii reprezentanți” ai celorlalte partide.

Marți, liderul partidului de extremă-dreapta, Jimmie Akesson, a descris ancheta TV4 drept o „operațiune de influență internă” într-un videoclip pe YouTube.

Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile europene, Democrații Suedezi sunt creditați în sondaje cu aproape 19% din intențiile de vot, în urma social-democraților, principalul partid de opoziție.

foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro