Sari direct la conținut

De la Kennedy jr la Cornel West. Cine sunt candidații la președinția SUA?

HotNews.ro
Robert Kennedy Jr, Foto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia
Robert Kennedy Jr, Foto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia

Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump se vor confrunta în alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, într-o competiție care se anunță a fi una divizată și foarte disputată. De asemenea, mai mulți candidați ai unor terțe părți candidează, potrivit Reuters.

Iată o listă a candidaților:

PARTIDUL REPUBLICAN: DONALD TRUMP

Trump, în funcție în perioada 2017-2021, a obținut suficienți delegați pentru a obține nominalizarea republicană, pregătind prima revanșă prezidențială din ultimii aproape 70 de ani.

Miliardarul a întors în favoarea sa problemele din Instanțe și și-a consolidat sprijinul în rândul bazei sale dure.

Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu 88 de acuzații în patru dosare penale privind eforturile de a submina alegerile din 2020, păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit funcția și presupusele eforturi de a acoperi o plată de bani pentru tăcere către o vedetă porno.

El neagă săvârșirea de infracțiuni în toate cazurile, inclusiv în procesul penal pentru bani tăinuiți din New York, care ar putea fi singurul care va începe înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Trump a refuzat să se angajeze să accepte rezultatele alegerilor sau să excludă posibile violențe în jurul competiției din 5 noiembrie și pregătește deja terenul pentru a contesta o eventuală înfrângere în alegeri.

Dacă va fi ales pentru un nou mandat de patru ani, Trump a promis să se răzbune pe dușmanii săi politici și a spus că nu va fi dictator decât „în prima zi”, numind ulterior acest lucru „o glumă”. De asemenea, el vrea să aibă puterea de a înlocui funcționarii publici federali cu loialiști.

PARTIDUL DEMOCRAT: JOE BIDEN

Biden și-a lansat candidatura pentru 2020 motivând că este nevoit să rămână și să lupte pentru democrație și libertățile americane „amenințate grav de Trump”.

Biden nu s-a confruntat cu niciun contracandidat serios pentru nominalizarea partidului, pe care a obținut-o în martie.

Alegerile din noiembrie vor fi mult mai dificile, cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos estimând că atât Biden, cât și Trump beneficiază de un sprijin electoral de 40% din alegătorii înregistrați. Alte sondaje de opinie arată că președintele în exercițiu este în urma lui Trump în state cruciale.

Biden, care este deja cel mai în vârstă președinte american din toate timpurile, la 81 de ani, trebuie să convingă alegătorii că este mai potrivit pentru funcție decât Trump, care este cu doar patru ani mai tânăr.

Economia va fi, de asemenea, un factor în campania de realegere a lui Biden. În timp ce SUA a scăpat de o recesiune anticipată și crește mai rapid decât se așteptau economiștii, inflația și costul produselor de bază îi apasă pe alegători.

Biden a promovat pachete masive de stimulare economică și de cheltuieli de infrastructură pentru a stimula producția industrială americană, dar până acum a primit puțină recunoaștere din partea alegătorilor, în timp ce campania sa se orientează spre evidențierea noilor fabrici de semiconductori, a planurilor de locuințe și a altor eforturi economice.

Biden a declarat că vrea să concureze cu China, nu să lanseze un război comercial, și a acționat pentru a menține tarifele vamale instituite de Trump, în timp ce a majorat altele pe o serie de importuri chinezești.

Biden si Trump Foto: Profimedia Images

MARIANNE WILLIAMSON

Autoarea de best-selleruri și guru al auto-ajutorării Marianne Williamson, în vârstă de 71 de ani, și-a relansat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, concentrându-se pe „dreptate și iubire”, la mai puțin de o lună după ce a renunțat.

Într-o declarație din februarie, ea a spus că revine pentru a lupta împotriva „viziunii întunecate și autoritare” a lui Trump, după ce anterior a suspendat-o pentru că pierdea „cursa de cai”.

Williamson a candidat anterior ca democrată în alegerile primare prezidențiale din 2020, dar a renunțat la această cursă înainte de a se vota.

INDEPENDENȚI

ROBERT F. KENNEDY JR

Un activist anti-vaccin și avocat al mediului, Kennedy, în vârstă de 70 de ani, candidează ca independent după ce inițial l-a provocat pe Biden pentru nominalizarea democrată.

Deși se află în urmă în sondajele generale, Kennedy ar putea deturna voturi de la Trump și Biden, ultimul sondaj Reuters/Ipsos arătând că este susținut de 8% dintre alegătorii înregistrați, o scădere de șapte puncte procentuale față de martie.

Fiu al senatorului american Robert F. Kennedy, care a fost asasinat în 1968, Kennedy a atras reproșuri din partea faimoasei sale familii, care l-a susținut public pe Biden.

Kennedy susține Israelul și a pus sub semnul întrebării încetarea focului de șase săptămâni susținută de Biden.

El a declarat că vede situația de la granița cu Mexicul ca pe o criză umanitară și se opune zidului lui Trump de la granița. De asemenea, el a promis să abroge părți din proiectul de lege privind clima al lui Biden din cauza scutirilor de taxe despre care spune că ajută industria petrolieră.

Kennedy a adoptat diferite poziții cu privire la dreptul la avort. El a declarat pentru Reuters că fiecare avort este o „tragedie”, dar că ar trebui să fie un drept al femeii „pe tot parcursul sarcinii”.

A fost criticat pentru că a făcut afirmații medicale false de-a lungul anilor cu privire la vaccinuri, dar spune că ar permite în continuare ca americanii să aibă acces la acestea.

Echipa lui Kennedy a declarat că acesta este oficial pe buletinul de vot doar în câteva state până acum, inclusiv California, Michigan și Utah, deși se confruntă cu o luptă dificilă și costisitoare pentru a fi înscris pe liste în toate cele 50 de state.

CORNEL WEST

Activistul politic, filozoful și academicianul face are cele mai mari șanse să atragă votanții progresiști, cu înclinații spre democrați.

West, în vârstă de 70 de ani, a candidat inițial ca membru al Partidului Verde, dar, în octombrie, a declarat că oamenii „doresc politici bune mai presus de politica partizană” și și-a anunțat candidatura ca independent. El a promis să pună capăt sărăciei și să garanteze locuințe.

Jill Stein la o manifestatie pro-palestiniana (Foto: Christine Tannous / AP / Profimedia)

JILL STEIN

Jill Stein, un medic care a candidat sub sigla Partidului Verde în 2016, încearcă din nou în 2024.

Ea și-a lansat actuala campanie acuzându-i pe democrați că își trădează promisiunile „pentru muncitori, tineri și climă din nou și din nou – în timp ce republicanii nici măcar nu fac astfel de promisiuni în primul rând”.

Stein, în vârstă de 73 de ani, a strâns milioane de dolari pentru renumărarea voturilor după victoria surprinzătoare a lui Trump în 2016. Afirmațiile ei au dus la o singură revizuire electorală în Wisconsin, care a arătat că Trump a câștigat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro