Sari direct la conținut

Confruntată cu un număr ridicat de turiști, Japonia ia o decizie drastică

HotNews.ro
Muntele Fuji din Japonia, Foto: DreamsTime
Muntele Fuji din Japonia, Foto: DreamsTime

Japonia a construit barieră de 20 de metri cu o înălțime de 2,5 metri pentru a obstrucționa un loc folosit preponderent de turiști pentru a-și face poze cu Muntele Fuji, un simbol al țării care atrage anual un număr uriaș de turiști, relatează Reuters.

Ca urmare a barierei, vederea spre simbolului Japoniei de 3.776 de metri și ale magazinul Lawson de sub acesta au dispărut.

Pentru localnici, numărul uriaș de vizitatori și refuzul unora de a se supune regulilor privind aruncarea gunoiului și parcarea deveniseră o pacoste și un pericol pentru trafic.

„Sunt foarte fericit că străinii vin în orașul nostru”, a spus Kikue Katsumata, în vârstă de 73 de ani, rezident de o viață în Fujikawaguchiko. „Dar când vine vorba de fotografii cu Lawson, drumul este puțin îngust și poate fi periculos atunci când oamenii traversează fără să folosească o trecere de pietoni.”

Lunile martie și aprilie au stabilit recorduri pentru sosiri de vizitatori, determinate de limitările impuse în pandemie. De asemenea, yenul s-a prăbușit la un minim al ultimelor 34 de ani ceea ce a făcut din Japonia o destinație irezistibilă.

Creșterea turismului a fost o veste bună pentru economie întrucât turiștii au înregistrat un record de 1,75 trilioane de yeni (11,2 miliarde de dolari) în primele trei luni ale anului 2024, potrivit agenției de turism.

Decizia drastică de a bloca vederea spre Muntele Fuji simbolizează tensiunile din întreaga țară, într-un moment în care Japonia ia în calcul consecințele boom-ului său turistic. Metropola Osaka și orașul balnear Hakone se numără printre municipalitățile care iau în considerare noi taxe pe turism pentru a face față numărului uriaș de vizitatori.

Cyril Malchand, un vizitator de 45 de ani din Franța, a aflat despre instalarea barierei de pe internet și a făcut o călătorie specială pentru a fi printre ultimii care au admirat priveliștea. El a spus că empatiza cu localnicii.

„Când văd că ar putea fi probleme cu oamenii care trec drumul fără să privească mașinile, nu mi se pare atât de rău că au pus acel gard”, a spus el.

Măsuri pentru limitarea efectelor negative produse de turism sunt luate în mai multe state. De exemplu, când turiștii ajung în gara din Veneția: controlorii de bilete vor fi responsabili pentru a verifica dacă aceștia sunt în posesia biletului de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în Orașul Dogilor.

Prin această premieră mondială, orașul speră să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiștii de o zi să plătească cinci euro pentru a se plimba pe faimoasele sale canale.

Veneția devine astfel primul oraș turistic din lume care impune o taxă de intrare ca într-un parc de distracții, într-un moment în care mișcările anti-turistice se înmulțesc, în special în Spania, determinând autoritățile să ia măsuri pentru a împăca bunăstarea locuitorilor cu un sector economic esențial.

Foto:Dreamtime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro