Sari direct la conținut

Israelul a confiscat echipamentele de filmare ale agenției Associated Press, pentru că transmitea în direct imagini din Gaza, difuzate de televiziunea Al Jazeera

HotNews.ro

Autoritățile israeliene au confiscat marți o serie de echipamente de filmare aparținând The Associated Press (AP), afirmând că agenția americană de presă a încalcat legea prin faptul că oferă televiziunii panarabice Al Jazeera un feed de transmisie în direct, au anunțat AP și Ministerul israelian al Comunicațiilor, potrivit Reuters.

Legea invocată, adoptată în aprilie, permite guvernului israelian să ordone radiodifuzorilor străini să își înceteze temporar activitatea din motive de securitate națională.

Ministerul israelian al Comunicațiilor a precizat, într-un comunicat, că echipamentul a fost confiscat de la sediul AP din orașul israelian Sderot. Ministerul a adăugat că AP a fost informată săptămâna trecută că îi este interzis să furnizeze transmisie video live pentru Al Jazeera, dar că a continuat să facă acest lucru.

„Camera confiscată transmite ilegal în direct pe Al Jazeera TV ce se întâmplă în nordul Fâșiei Gaza, inclusiv activitatea IDF (Forțele de Apărare ale Israelului, n.r.) și îi pune în pericol pe luptătorii noștri”, a motivat ministerul.

AP denunță „utilizarea abuzivă” a noii legislații din Israel

Casa Albă a afirmat că incidentul este „îngrijorător”. Conform purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre, Casa Albă va analiza situația și că este de părere că jurnaliștii au dreptul de a-și face meseria.

AP a precizat într-un comunicat că i s-a ordonat să închidă o transmisiune în direct care difuza imagini cu Fâșia Gaza, suprinse din orașul israelian Sderot, spunând că acest lucru nu s-a bazat pe conținut „ci mai degrabă pe o utilizare abuzivă de către guvernul israelian a noii legi privind radiodifuzorii străini din țară”.

AP a cerut autorităților israeliene să îi returneze echipamentul confiscat și să îi permită să restabilească transmisia în direct. Agenția de știri a mai precizat că a primit un ordin verbal de închidere a transmisiunii pe data de 16 mai, dar a refuzat să se conformeze. Nu a oferit însă niciun motiv pentru această decizie.

„The Associated Press condamnă în termenii cei mai fermi acțiunile guvernului israelian de a închide transmisia noastră în direct, de lungă durată, care difuzează imagini din Gaza și de a confisca echipamentul AP”, a declarat purtătoarea de cuvânt a agenției, Lauren Easton.

AP mai afirmă că a respectat regulile de cenzură militară care interzic difuzarea unor detalii precum mișcările trupelor, ce i-ar putea pune în pericol pe soldații israelieni. Agenția mai spune că feed-ul transmis live arăta, în general, fumul care se ridică deasupra Fâșiei Gaza.

Ulterior, în urma condamnării publice venite pe scară largă din partea organizațiilor media și a reacției Casei Albe , autoritățile israeliene au anunțat că au revocat decizia.

Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a declarat într-un comunicat că a ordonat oficialilor să anuleze măsura inițială și să returneze echipamentul confiscat, în așteptarea unei decizii a Ministerului Apărării, care, potrivit acestuia, dorește să examineze problema.

La începutul lunii mai, Israelul a închis operațiunile televiziunii Al Jazeera, deținută de Qatar, invocând probleme de securitate națională și a anunțat că acestea vor rămâne închise pe durata războiului din Gaza.

Al Jazeera a criticat această decizie, calificând acuzația potrivit căreia ar amenința securitatea Israelului drept o „minciună periculoasă și ridicolă”.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro