Sari direct la conținut

VIDEO Ședință cu scandal în Parlamentul francez. Un deputat a agitat un drapel palestinian / Lucrările au fost suspendate

HotNews.ro
Sebastien Delogu agitând steagul palestinian, Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia
Sebastien Delogu agitând steagul palestinian, Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

Preşedintele Adunării Naţionale a Franţei a suspendat marţi după-amiaza şedinţa de după-amiază a camerei inferioare a parlamentului după ce Sebastien Delogu, un deputat al partidului de extremă stânga Les Insoumis (LFI), a fluturat un steag palestinian pentru a atrage atenţia asupra situaţiei din Gaza, relatează presa franceză, citată de News.ro.

„Aşa ceva nu este tolerabil”, a declarat preşedinta Yael Braun-Pivet, anunţând suspendarea şedinţei. Franţa nu recunoaşte statul palestinian, însă în cursul zilei de marți Spania, Norvegia și Irlanda au oficializat intenția anunțată de a recunoaște Palestina ca stat.

Ulterior, deputatul Sébastien Delogu a fost sancţionat prin expulzarea din Palais Bourbon pentru cincisprezece zile. „S-a făcut vinovat de provocarea Adunării Naţionale”, a declarat preşedinta Adunării, Yaël Braun-Pivet.

După un vot în şedinţă, ea a confirmat sancţiunea, care prevede retragerea a jumătate din indemnizaţia parlamentară timp de două luni şi excluderea sa temporară timp de 15 zile. Aceasta este cea mai mare sancţiune permisă de regulamentul de procedură al Adunării Naţionale, precizează France Info.

„Vom continua să purtăm vocile păcii peste tot, tot timpul”, a declarat ulterior partidul LFI pe X, unde a postat înregistrarea video a incidentului.

Incidentul a avut loc în timp ce ministrul comerţului, Franck Riester, răspundea la o întrebare despre situaţia din Gaza, unde ofensiva Israelului împotriva militanţilor Hamas a stârnit o condamnare globală pentru numărul de victime civile. Fluturarea steagului palestinian a provocat reacții contradictorii printre colegii lui Delogu. Unii au început să vocifereze, iar alții să-l aplaude.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro