Sari direct la conținut

Netanyahu ar putea tergiversa încheierea războiului din rațiuni politice proprii, consideră Biden, care spune că e „incert” dacă Israelul comite genocid în Gaza

HotNews.ro
Președintele SUA, Joe Biden, ține un discurs la Madison College din Madison, Wisconsin, pe 8 aprilie 2024, după ce Benjamin Netanyahu a promis invadarea orașului Rafah din Gaza., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Președintele SUA, Joe Biden, ține un discurs Gaza., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden a declarat că liderul israelian Benjamin Netanyahu ar putea tergiversa încheierea războiului din Fâșia Gaza din motive politice, potrivit unui interviu acordat revistei Time și publicat marți, scrie Reuters.

Comentariile din interviul de pe 28 mai au fost făcute cu câteva zile înainte ca Biden să detalieze o propunere de încetare a focului în Gaza și în condițiile în care premierul israelian se confruntă cu diviziuni politice profunde în țară.

Întrebat dacă el crede că Netanyahu prelungește războiul din rațiuni politice proprii, Biden a spus: „Există toate motivele ca oamenii să tragă această concluzie”.

„Activități nepotrivite”

Biden, care face presiuni constante pentru încheierea războiului ce durează de aproape opt luni, a mai spus că este „incert” dacă forțele israeliene au comis crime de război în Fâșia Gaza.

Liderul de la Casa Albă a respins acuzațiile conform cărora Israelul folosește înfometarea civililor ca metodă de război, dar a spus: „Cred că s-au angajat în activități care sunt nepotrivite”.

Biden a mai spus că a avertizat Israelul să nu facă aceeași greșeală pe care a făcut-o SUA după atacurile din 11 septembrie 2001, care a dus la „războaie fără sfârșit”.

„Și ei fac această greșeală”, a adăugat președintele american.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, întrebat despre interviul acordat de liderul american, a declarat că este „în afara normelor diplomatice ale oricărei țări care gândește corect” ca Biden să facă astfel de comentarii despre Netanyahu.

Luna trecută, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga a cerut mandate de arestare pentru Netanyahu și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, precum și pentru trei lideri Hamas, pentru presupuse crime de război.

Israelul și-a lansat ofensiva aeriană și terestră în Gaza în octombrie anul trecut, promițând să distrugă gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, după ce aceasta a atacat în interiorul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând ostatici peste 250 de oameni, potrivit bilanțurilor israeliene. Aproximativ 120 de ostatici se află în continuare în captivitate în enclava palestiniană de coastă.

Atacurile și bombardamentele israeliene au ucis peste 36.000 de oameni în Gaza, majoritatea femei și copii, potrivit autorităților sanitare din această zonă, care spun că alte mii de cadavre sunt îngropate sub dărâmături.

Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor susțin războiul, dar îl acuză pe Netanyahu pentru eșecurile de securitate din momentul în care atacatorii Hamas au năvălit în comunitățile israeliene din apropiere de Gaza, pe 7 octombrie anul trecut, și l-ar vota dacă ar avea loc alegeri.

Protestele masive de stradă în masă au devenit evenimente săptămânale, atrăgând zeci de mii de oameni care cer guvernului să facă mai mult pentru recuperarea ostaticilor și îi solicită lui Netanyahu să demisioneze.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro