Sari direct la conținut

Industria germană a înregistrat a patra lună consecutivă de contracție a comenzilor

HotNews.ro
Intr-o uzina a BMW, Foto: Dwi Anoraganingrum / Imago Stock and People / Profimedia Images
Intr-o uzina a BMW, Foto: Dwi Anoraganingrum / Imago Stock and People / Profimedia Images

Comenzile pentru bunuri „Made in Germany” au scăzut neaşteptat în aprilie, a patra lună de declin consecutiv, ceea ce arată dificultăţile cu care se confruntă cea mai mare economie europeană, transmit agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), comenzile industriale au scăzut în aprilie cu 0,2% faţă de luna precedentă (când s-a înregistrat un declin de 0,8%), în timp ce analiştii estimau un avans de 0,5%.

„Prin urmare, continuă tendinţa negativă care persistă de la începutul anului, deşi într-un ritm mult mai lent”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. De asemenea, oficialii au atras atenţia la indicatorii care arată îmbunătăţirea încrederii, „care ar trebui să ducă la o creştere a viitoarelor comenzi industriale”.

Totuşi, excluzând comenzile de mare amploare, în aprilie comenzile industriale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna precedentă. În schimb, comenzile pentru echipamente de transport au scăzut cu 15,4%.

„Alături de indicatorii care arată creşterea încrederii, datele publicate joi oferă speranţe că tendinţa descendentă din ultimii doi ani este pe cale să se încheie”, a apreciat economistul Ralph Solveen de la Commerzbank.

Comenzile din zona euro au scăzut cu 1,4%, iar cele din afara zonei euro au urcat cu 0,6%. În plus, comenzile interne au înregistrat un declin de 0,3%. În ritm anual, comenzile pentru bunuri „Made in Germany” au scăzut cu 1,6% în aprilie, după un declin de 2,4% în martie.

Scăderea semnificativă a activităţii industriale în Germania afectează întreaga economie, avertizează analiştii.

Economia Germaniei a revenit pe plus, dar problemele persistă

Luna trecută, Destatis a confirmat că PIB-ul Germaniei a înregistrat o uşoară creştere în primul trimestru din 2024, datorită extinderii activităţii în sectorul construcţiilor şi a majorării exporturilor.

Cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere de 0,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2023, în linie cu estimarea preliminară publicată luna trecută de Destatis.

În pofida inflaţiei mai scăzute, consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,4%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au înregistrat de asemenea un declin de 0,4%. Dar investiţiile în construcţii au crescut cu 2,7% în primul trimestru din 2024, deşi investiţiile în maşini şi echipamente au scăzut cu 0,2%.

În plus, exporturile de bunuri şi servicii au înregistrat un avans de 1,1% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2023. Analiştii se aşteaptă la o continuare a redresării în următoarele luni, datorită majorării consumului privat, pe fondul salariilor mai ridicate şi al inflaţiei mai scăzute.

Totuşi, există şi motive de îngrijorare legate de dificultăţile economice, ceea ce face puţin probabilă o redresare rapidă. Pe ansamblul întregului an 2023, Germania a înregistrat un declin al economiei de 0,2%, pe fondul majorării dobânzilor, al preţurilor ridicate la energie şi al efectelor încetinirii economiei mondiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro