Sari direct la conținut

Orban, despre decizia privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Guvernul dă cu piciorul unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă în zonă şi încalcă grav Constituţia României

HotNews.ro
Orban, despre decizia privind mutarea ambasadei la Ierusalim: Guvernul dă cu piciorul unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă în zonă şi încalcă grav Constituţia României

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri că o decizie cu privire la mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu poate fi luată decât de preşedintele ţării şi a somat Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie, transmite Agerpres. Orban a afirmat și Guvernul încalcă grav Constituția prin această decizie.

„Am urmărit cu stupoare declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea de la o emisiune la care a fost invitat aseară. Mă voi referi la anunţul făcut de Liviu Dragnea privitor la memorandumul adoptat de Guvern privitor la mutarea ambasadei României în Ierusalim. Precizez că Dragnea nu are nicio calitate în materie de politică externă a statului român şi că nu mi se pare normal ca un lider de partid, chiar dacă este partidul de guvernământ, să facă anunţuri care privesc politica externă a statului, să influenţeze decizii privitoare la politica externă a României. Guvernul a greşit grav dacă a adoptat acest memorandum. Prin această decizie dă cu piciorul în câteva secunde unui efort constant de peste 30 de ani de politică externă a statului român în zonă şi încalcă grav Constituţia României, deoarece nicio decizie de politică externă nu poate fi luată fără ca decizia să îi aparţină titularului stabilit de Constituţie în privinţa politicii externe şi anume preşedintelui României. O astfel de decizie nu poate fi luată decât de preşedintele României şi o astfel de decizie nu poate fi luată decât în contextul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, după finalizarea acestor negocieri, în special a negocierilor între cele două părţi. Somăm Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie”, a spus Orban într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, prin această decizie, guvernul PSD-ALDE se situează în afara multor decizii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite la care România este parte şi acţionează în contradictoriu cu decizii luate la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu.

„La reuniunea Biroului Executiv al PNL de luni vom dezbate această temă. Este clar că ne vom consulta cu Preşedinţia României, pentru că deciziile de politică externă le ia preşedintele. Vom analiza posibilităţile constituţionale de a stopa un astfel de demers nociv pentru România. Avem mai multe pârghii la dispoziţie, putem chema premierul la „Ora Guvernului”, putem să chemăm ministrul de Externe la ‘Ora Guvernului’ sau să convocăm ministrul de Externe în faţa Comisiilor de politică externă. Vom folosi toate demersurile constituţionale şi regulamentare pe care le avem la dispoziţie’, a conchis Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro