Sari direct la conținut

„Ar putea fi o strategie bună ca rușii să ghicească ce vom face”. Premierul Estoniei, despre varianta trimiterii de trupe NATO în Ucraina

HotNews.ro
Premierul eston Kaja Kallas alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images
Premierul eston Kaja Kallas alaturi de presedintele Volodimir Zelenski, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

După ce președintele francez Emmanuel Macron a ridicat multe sprâncene prin declaraţia sa în care a menţionat posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că susține „ambiguitatea strategică” a liderului de la Elysee.

O înfrângere a Rusiei în războiul său la scară largă împotriva Ucrainei va ajuta la prevenirea celui de-al Treilea Război Mondial, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, la Bruxelles, în timpul reuniunii de două zile a șefilor de state și de guverne din UE pentru a discuta despre folosirea banilor rusești pentru sprijinirea efortului de război al Kievului, relatează Kyiv Independent.

Premierul Estoniei susține „ambiguitatea strategică” a lui Macron

Întrebată despre dezbaterea în curs în jurul sugestiei președintelui francez Emmanuel Macron din februarie că ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui „exclusă”, Kallas a spus că sprijină utilizarea de către Macron a „ambiguității strategice”.

„Ghicim de atâta timp ce va face Rusia în continuare. Cred că ar putea fi o strategie bună ca ei să ghicească ce vom face în continuare.”

Înfrângerea Rusiei va ajuta la evitarea celui de-Al Treilea Război Mondial

Estonia a fost unul dintre principalii furnizori militari ai Ucrainei în ceea ce privește ponderea PIB-ului de la începutul războiului total din 2022. Kallas și alți politicieni estonieni au vorbit, de asemenea, deschis cu privire la amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru Europa, notează sursa citată.

„Dacă Rusia (ar) pierde acest război, atunci nu trebuie să ne facem griji pentru al treilea război mondial”, a spus Kallas, adăugând că nu caută un conflict activ cu Rusia.

„Vrem să avem pace, dar vrem să avem pace durabilă, iar pacea în condițiile Rusiei nu este durabilă”.

Reluând avertismentele liderilor din Ucraina și din UE, Kallas a spus că „dacă Ucraina va cădea, (războiul) va fi în toată Europa”.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a anunțat cel mai recent pachet de asistență militară în valoare de 20 de milioane de euro, în timpul unei vizite la Kiev pe 21 martie.

Kaja Kallas face apel la creșterea cheltuielilor pentru apărare

În timp ce Kallas a spus că a fost dispusă să ia decizii politice dure pentru a menține sprijinul Estoniei pentru Ucraina, cum ar fi creșterea taxelor, alții din Europa nu au urmat exemplul.

„În unele țări, nu văd fapta, aud doar cuvintele”, a spus ea, adăugând că se aștepta la o creștere a cheltuielilor pentru apărare după începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Problema este că suntem în criză acum. Trebuie să investim în apărare acum”, a spus Kallas.

Ce a spus Macron despre trimiterea de trupe în Ucraina

Emmanuel Macron le-a cerut aliaţilor Ucrainei să „treacă la acţiune” pentru a asigura „înfrângerea” Rusiei, prin livrări mai rapide şi mai ample de arme şi muniţii. De asemenea, el a încălcat un tabu, neexcluzând trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, deşi a subliniat că nu există un consens pe această temă.

Reacţionând la aceste declaraţii, liderul de la Kremlin a avertizat Occidentul că există o „ameninţare reală” de război nuclear în cazul în care conflictul din Ucraina va escalada. „Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor”, a spus Vladimir Putin.

O serie de ţări europene, printre care Germania, Polonia, Italia şi Cehia, precum şi Statele Unite, au respins categoric ideea trimiterii de trupe terestre.

Preşedintele francez a declarat ulterior că „fiecare cuvânt” pe care îl spune despre războiul din Ucraina este „cântărit”

Jens Stoltenberg neagă că NATO intenționează să trimită trupe în Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a distanțat de declarația președintelui francez Emmanuel Macron conform căreia aliații occidentali nu ar trebui să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina, relatează Reuters.

„NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, iar NATO nu este parte în conflict, nici aliații NATO”, a declarat Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, într-un interviu pentru Reuters.

Stoltenberg a spus că, dacă țările NATO ar trimite trupe în Ucraina, asta ar afecta alianța în ansamblu, deoarece membrii săi sunt legați de un pact de apărare colectivă.

Întrebat dacă Macron a făcut o greșeală vorbind despre „ambiguitate strategică” cu privire la posibila desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina, Stoltenberg a spus: „Cred că este important să ne consultăm și să avem o abordare comună a acestor subiecte importante pentru că ele contează pentru noi toți.”

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că „personal militar NATO este deja prezent în Ucraina”, în timp ce afirmațiile sale ar veni în sprijinul unei informații despre care a vorbit deja Le Monde pe surse. Le Monde sublinia într-un material de pe 1 martie că afirmațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibila trimitere „oficială” de trupe militare în Ucraina au dezvăluit că membri ai diferitelor servicii occidentale există deja pe teren ucrainean.

Citește și:

Soldați NATO „sunt deja prezenți” în Ucraina, spune ministrul polonez de Externe

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro