Sari direct la conținut

Ucraina: Putin dă de înțeles că nu va respecta armistițiul olimpic propus de Macron

HotNews.ro
Jocurile Olimpice de la Paris, Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia
Jocurile Olimpice de la Paris, Foto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va respecta armistițiul olimpic și că va continua să lupte în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, contrar dorinței omologului său francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Aceste principii olimpice, inclusiv armistițiul olimpic, sunt corecte (…) Dar puține țări din istorie l-au respectat, cu excepția Greciei antice”, a declarat Putin presei ruse la finalul unei călătorii de două zile în China.

Liderul rus a continuat să sugereze că, din moment ce Rusia a fost exclusă de la Jocurile de la Paris din cauza invaziei sale în Ucraina, nu trebuie să respecte principiile Comitetului Internațional Olimpic.

„Oficialii internaționali din domeniul sportului încalcă astăzi principiile Cartei Olimpice (…) în ceea ce privește Rusia, împiedicându-i pe sportivii noștri să participe la Jocurile Olimpice sub steagul lor, cu imnul lor național, dar vor ca noi să respectăm regulile pe care ni le impun”, a spus el.

„Dacă vrei ceva de la alții, trebuie să respecți tu însuți regulile”, a conchis el.

Macron a declarat că dorește să facă „tot ce este posibil” pentru a avea un armistițiu olimpic în întreaga lume în timpul Jocurilor. El a precizat că președintele Xi Jinping i-a acordat sprijinul său la începutul lunii mai.

Xi și Putin, care s-au întâlnit la Beijing joi, nu au abordat subiectul în mod public.

Rusia a purtat deja un război împotriva Georgiei în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, când Tbilisi a vrut să recâștige controlul asupra unui teritoriu separatist susținut de Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro