Sari direct la conținut

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri omenești din București: de Sfântul Dumitru, oamenii își făceau bagajele, își luau traistele în spinare și se mutau

B365.ro
Hanul lui Manuc (Hanul Manuc) din București, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Hanul lui Manuc (Hanul Manuc) din București, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA

În perioada de dinainte și dintre cele două războaie, Bucureștiul fierbea an de an în ziua de 26 octombrie, adică exact de Sfântul Dumitru, când peste tot pe unde te uitai vedeai familii întregi cu traista-n spate, afișe prin tot orașul cu ÎNCHIRIEZ sau DE ÎNCHIRIAT, după caz.

Fierberea și haosul se porneau cu o săptămână înainte, motiv pentru care această perioadă era denumită „săptămâna patimilor”.

Explicația este, totuși, foarte lumească, deloc legată de sărbătoarea religioasă.

În Capitală, tradiția era ca pe 23 aprilie și pe 26 octombrie să se facă sau să se desfacă toate contractele de chirie, așa că în oraș se crea un haos de nedescris.

Tot la aceste date veneau sau plecau ucenicii din atelierele în care învățau meserie, la aceleași date trebuiau returnați banii împrumutați și tot pe 23 aprilie sau 26 octombrie familiile bogate primeau servitori în casă.

Citește, pe B365.ro, toată povestea obiceiului cu mutatul de Sfântul Dumitru, o tradiție din Capitala interbelică în care se mai întâmplau și alte ciudățenii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro