Sari direct la conținut

60 de ani de la abdicarea Regelui Mihai

HotNews.ro

Acum 60 de ani, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost silit sa abdice si sa paraseasca tara. Majestatea Sa va petrece anul acesta, pentru prima oara, revelionul la castelul de la Savirsin.

Cu doar o luna inainte de abdicare, Regele Mihai I a fost plecat la Londra, pentru a asista la nunta viitoarei regine Elisabeta a II a, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Printesa Ana de Bourbon-Parma. Intors in tara, este chemat de urgenta la Bucuresti si fortat sa semneze actul de abdicare, sub amenintarea ca peste 1000 de studenti aflati in inchisori vor si omoriti de guvernul comunist condus de Petru Groza si Georghe Gheorghiu Dej.

In 3 decembrie Regele paraseste tara si isi ia titulul e Print de Hohenzollern, iar dupa doua luni, in martie 1948, denunta abdicarea. Dupa casatoria cu Printesa Ana de Bourbon- Parma se stabileste Marea Britanie, apoi se muta la Versoix- Geneva.

Prin traditie, familia regala petrece Craciunul si revelionul la castelul de la Savirsin, judetul Arad. Pentru prima oara, Majestatea Sa a tinut ca noaptea dintre ani sa fie celebrata „in locul de care se simte cel mai mult legat”, dorind sa evite ca data de 30 decembrie sa-l prinda la Palatul Elisabeta, locul in care a fost silit sa semneze abdicarea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro