Sari direct la conținut

Korodi: Doar unul din sapte tarani beneficiaza de alimentare cu apa curenta

HotNews.ro

Greu de crezut, dar adevarat: in Romania anului 2007 doar un roman din sapte, de la sat, beneficiaza de alimentare cu apa curenta, iar 13% dintre oraseni nu au inca apa curenta la robinet. Declaratia ii apartine lui Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, care a prezentat luni, forma aprobata de Guvern a bugetului ministerului pe anul viitor.

In forma actuala, ministerului ii este alocat pentru 2008 un buget de 1,82 miliarde lei, valoare in crestere cu 18% fata de cea din acest an. Din aceasta suma, 752 milioane de lei vor fi directionati catre investitiile in domeniul apelor.

Din cele 1,82 miliarde lei, 1,23 miliarde lei provin de la bugetul de stat, 253,6 milioane vin din credite externe, iar restul de 342,5 milioane de lei, din credite externe nerambursabile (fonduri europene). Valoarea alocata pentru 2008 este cu circa 18% mai mare decat bugetul din acest an. Aceasta forma a bugetului urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara.

Capitolul care beneficiaza de cea mai mare crestere bugetara vizeaza transferurile intre unitati ale administratiei publice. Astfel, in 2008, autoritatile publice locale vor primi aproximativ 112 milioane de lei pentru investitii in teritoriu, in domeniul protectiei mediului, suma cu 78% mai mare decat in 2007.

286 de obiective de investitii in domeniul apelor pentru 2008

Attila Korodi a precizat ca un alt capitol care va inregistra cresteri importante este cel al cheltuielilor de capital.

“Acestea se refera strict la investitiile pe care MMDD si unitatile din subordinea, autoritatea si coordonarea ministerului le vor face. Suma pe care o alocam acestor investitii este de 803 milioane de lei. Din acesti bani, cea mai mare parte vor merge in investitii in domeniul apelor, respectiv o suma de 752 de milioane de lei”, a declarat Korodi.

Potrivit declaratiilor minisrului, investitiile vizeaza 286 de obiective. Printre altele, banii din domeniul apelor vor viza “regularizari ale cursurilor de ape pe circa 210 Km, constructia a aproximativ 84 km de diguri, amenajarea de albii a 124 km, aparari si consolidari de maluri pe circa 170 de km, precum marirea capacitatii de acumulare cu aproape 5 milioane de metri cubi.

Printr-o astfel de capacitate, unui oras mediu (spre exemplu – Targu Mures) i se poate asigura alimentarea cu apa a populatiei circa doua luni de zile”.

Investitii importante sunt anuntate si pentru renaturarea Deltei Dunarii, iar 52 de milioane de lei vor fi alocati in cercetarea fenomenelor atmosferice si a schimbarilor climatice, pentru imbunatatirea prognozelor si avertizarilor.

Nu in ultimul rand, la capitolul salarizare a personalului, Korodi a precizat ca va exista o crestere de 25% a castigurilor salariale, in scopul pastrarii specialistilor in minister.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro