Sari direct la conținut

UE si Rusia vor „reciprocitate” in domeniul energetic

HotNews.ro

Cu doar o saptamina inainte de o importanta intalnire UE-Rusia pe probleme de energie, cele doua parti au convenit crearea unui grup comun de experti care sa discute introducerea unei “clauze de reciprocitate” in viitorul tratat european privind energia.

Discutiile dintre oficiali ai Uniunii Europene si cei rusi au inceput inca din anul 2000, in incercarea de a ajunge la o formalizare a relatiilor in domeniul energetic, atita timp cit UE e principalul partener al Moscovei iar un sfert din importurile europene de petrol si gaze provin din Rusia.

In incercarea de a reduce dependenta de resursele energetice din Rusia si de a reglementa totodata piata europeana, Bruxellesul propune noi reglementari, care sa stopeze intrarea unor companii precum Gazprom pe pietele europene de gaz si titei daca acestea nu separa activitatile de distributie de cele de productie, ceea ce ar putea forta unele companii straine sa opreasca operatiunile de distributie.

Daca noile reguli vor fi aplicabile si companiilor din afara Uniunii Europene, atunci una din companiile vizate de modificari ar putea fi Gazprom, gigantul rus detinut de stat, care asigura 25 la suta din necesarul de gaze naturale al Europei si are deja actiuni in mai multe companii europene.

Miercuri, la Bruxelles, comisarul european Andris Piebalgs si ministrul rus al Energiei, Victor Kristenko, au avut discutii asupra acestui subiect si au stabilit ca Rusia se va pronunta asupra reglementarilor europene dupa ce un grup de experti va studia detaliile modificarilor.

“Ca de obicei toate dificultatile au aparut cand a fost vorba de detalii. Ministrul Kristenko a spus ca sustine o consultare la nivel de experti care sa clarifice daca exista probleme si care sunt acelea”,a declarat Andris Piebalgs.

Moscova si Bruxellesul intentioneaza totodata crearea unui sistem de informare reciproca, atit in ceea ce priveste intentiile de modificare a legislatiei europene in domeniul energetic cit mai ales avertizarea in cazul unor potentiale crize de furnizare a resurselor, precum a fost cea din iarna trecuta, cind Rusia a oprit livrarile de gaze catre UE prin intermediul conductelor ce tranzitau Ucraina.

Uniunea Europeana intentioneaza o reformare si mai buna reglementare a sectorului energetic. Executivul european propune, printre altele, separarea operatiunilor de vanzare de electricitate si gaz de cele de distributie, masura ce intampina o opozitie puternica din partea unor state precum Franta si Germania.

Opt state din Uniunea Europeana, printre care si Romania, au trimis in luna iunie o scrisoare Comisiei Europene, solicitandu-i sa isi mentina planurile de separare a marilor companii energetice.

Dupa reuniunea din 6 iunie a ministrilor europeni ai Energiei, in cadrul careia majoritatea statelor s-a opus separarii, comisarul Piebalgs a propus un compromis ce prevede ca retelele de gaze si electricitate sa ramana in proprietatea furnizorilor, dar accesul la ele sa fie controlat de companii noi, independente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro