Sari direct la conținut

Romania are o luna pentru remedierea problemelor in agricultura, altfel va fi activata clauza de salvgardare

HotNews.ro

Comisia Europeana a decis miercuri ca autoritatile romane au la dispozitie o luna pentru a remedia problemele din sectorul agricol. Oficialii europeni apreciza ca, in cazul in care, peste o luna, problemele vor fi aproape de rezolvare, guvernul de la Bucuresti ar putea primi inca o luna de gratie. In caz contrar, clauza de salvgardare va fi activata automat.

„Comisia Europeana i-a scris Romaniei pentru a o informa ca risca reducerea a 25 de procente din platile pentru agricultura, daca nu poate rezolva o serie de neajusuri grave in sistemul sau de administrare si control financiar”, se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Dan Gherghelas, Directorul general al Agentiei de Plati a declarat exclusiv pentru HotNews.ro ca deficientele pot fi remediate pana la 30 noiembrie. „Termenul dat de Comisia Europeana este realizabil daca vor fi indeplinite alte conditii din interiorul sistemului si din afara sistemului.

Pana la data de 9 noiembrie speram sa avem IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) complet functional. Este vorba de remedierea anumitor deficiente, ceea ce nu este foarte greu de rezolvat”, a spus Dan Gherghelas.

Este vorba, in principal, de doua categorii de probleme: aplicatiile informatice care fac parte din IACS si efectuarea controalelor pe teren. Gherghelas a spus ca toate companiile implicate in contracte cu APIA, in aceste domenii, vor fi solicitate sa „cupleze la obiectiv” si sa isi mobilizeze resursele pentru a indeplini conditiile pana la termenul impus de Comisia Europeana.

„Agentia va avea inca 300 de echipamente GPS (echipamente specializate pentru controlul in teren, n.r.). Din pacate, acest lucru se va intampla abia in 10 noiembrie, astfel incat ritmul controalelor se va accelera dupa aceasta data”, a explicat Gherghelas.

Aplicatiile software reprezinta principalul cui in talpa Agentiei de Plati, asa cum au declarat in numeroase randuri oficialii romani. Dan Gherghelas considera ca deficientele de functionare sunt cauzate de complexitatea acestor programe.

„Sa nu uitam ca suntem tara cu cel mai mare numar de fermieri, dupa Polonia, si ca sistemul informatic trebuie sa fie aproape direct proportional cu numarul solicitantilor de subventii”. In plus, a mai explicat acesta, „cei care dezvolta aceste aplicatii si-au asumat un termen prea strans pentru punerea in functiune a programelor – mai putin de un an.

In alte tari, programe similare au fost puse in functiune in 3 sau 4 ani”, a spus directorul general al APIA.

Leonard Orban, comisar european pentru multilingvism a declarat pentru HotNews.ro ca, in momentul de fata, este cert ca sistemul de plati nu functioneaza si la inceputul lunii noiembrie va exista un nou audit. „Sunt chestiuni obiective, care trebuie remediate.

Este vorba despre un volum foarte mare de informatii care trebuie prelucrat, prin acest sistem informatic”, a spus Orban.

Potrivit tratatului de aderare al celor doua tari, UE poate retine un sfert din platile sale acordate direct agricultorilor, care ar trebui sa inceapa la 1 decembrie si sa creasca de la 202 milioane de euro anul viitor la 492 de milioane de euro in 2013 in cazul Romaniei.

Citeste si:

  • Fosti ministri ai Agriculturii: Flutur – N-am nicio vina; Tabara – Nu avem o strategie
  • Specialistii din Parlament nu cred ca problemele se pot rezolva intr-o luna
  • Geoana: E o lovitura umilitoare
  • vom reveni cu amanunte

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro