Sari direct la conținut

Mafia investeste in Europa de Est cu ajutorul bancilor din Austria

HotNews.ro

Un procuror din Calabria starneste un scandal urias in Austria, acuzand bancile din aceasta tara ca primesc banii facuti de clanul mafior ‘Ndrangheta de pe urma afacerilor, investindu-i apoi in afaceri ilegale in Europa de Est. Potrivit procurorului Nicola Gratteri, citat de Rador, „Austria a aparat in bancile sale, timp de mai multe decenii, castigurile enorme ale Mafiei”.

Clanurile isi investesc banii proveniti din comertul cu droguri din toata Europa – via Austria.

‘Ndragheta, ramura calabreza a Mafiei, care se face responsabila si pentru asasinarea celor sase persoane din orasul german Duisburg, a profitat multa vreme de pe urma sistemului bancar austriac.

Dupa cum a afirmat in cartea sa recent aparuta, „Fratelli di sangue” (Frati de sange), citata de Rador, Nicola Gratteri, procuror din orasul Reggio Calabria, Clanurile ‘Ndragheta au investit masiv in Europa de Est castigurile obtinute de pe urma comertului cu droguri – inainte de toate in Ungaria, Polonia, Romania si Rusia.

‘Ndragheta are interese largi si in Elvetia. “Multe clanuri calabreze, cum ar fi familia Mazzaferro si Di Giovine, au cumparat in Elvetia arme de toate tipurile. Clanul sefului Giuseppe Naimo din Badolato a cumparat in Elvetia arme contra droguri», a mai spus Gratteri.

In Marea Britanie, familiile organizatiei ‘Ndragheta au creat un comert infloritor cu droguri din Turcia si Pakistan, se precizeaza in carte. In ultimii zece ani, mafiotii s-au orientat in comertul cu droguri intensiv spre Spania si Portugalia.

«Deja in 1992, autoritatile spaniole si-au exprimat ingrijorarea ca Spania ar putea deveni depozitul de cocaina pentru intreaga Europa», relateaza Gratteri.

In 2004, in Spania a fost arestat seful mafiei calabreze, Alessandro Pannunzi, socotit drept tarul comertului international al drogurilor. Potrivit anchetatorilor, Pannunzi raspundea de comertul cu droguri intre Columbia si Italia. El avea contacte stranse cu organizatiile internationale ale Mafiei, mai ales cu cea din Turcia.

Dupa cum arata date neoficiale ale anchetatorilor italieni, aproximativ 7.000 de persoane se afla in serviciul ‘Ndragheta, fiind impartite in circa 100 de clanuri familiale. Familiile cele mai puternice ca traditie isi au inca originea din tinutul San Luca.

In satul Aspromonte de la poalele lantului Apeninilor, sat care numara 4.000 de suflete, au fost intensificate masurile de securitate. Politia a cercetat zona in cautare de arme ilegale. Scopul actiunilor este de a preintampina actiuni de razbunare pentru baia de sange de la Duisburg.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro