Sari direct la conținut

Intr-una din rarele iesiri in public, Stamen Stancev sustine ca justitia romana ii incalca flagrant drepturile

HotNews.ro

Stamen Stancev s-ar putea adresa CEDO in cazul in care situatia sa nu este solutionata rapid, a declarat joi avocatul sau, Ovidiu Budusan, in cadrul unei intalniri pregatite in mare mister cu jurnalisti romani si bulgari.

La intalnire au luat parte Stancev, Budusan, precum si presedintele unui ONG bulgar nou infiintat, Federatia “Justitie-Bulgaria”, care s-a angajat sa il apere pe omul de afaceri in fata acuzatiilor de sorginte “politica” indreptate impotriva acestuia de procurorii romani.

Iesirea lui Stancev a avut loc in conditiile in care presedintele Traian Basescu l-a suspendat, recent, pe ministrul Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, si el implicat in procesul privatizarilor, proces cladit in jurul acuzatiilor de crima organizata si spionaj, indreptate impotriva omului de afaceri bulgar.

Si tot recent a fost finalizat si procesul privatizarii Electrica Muntenia Sud, folosit joi de Stancev drept o mostra de privatizare fara probleme.

“Drepturile mele umane sunt perturbate si afectate”, a sustinut Stancev, potrivit caruia el “sta degeaba in Romania de sapte luni” si este “un om mort” deoarece nu este alaturi de familie si nu poate sa faca afaceri, partenerii sai stiind ca in Romania “se asculta telefoanele”.

Potrivit Consulului Bulgariei la Bucuresti, Todor Marinov, prezent ca observatory la intalnire, autoritatile bulgare nu au constatat, pana acum, nicio neregula in ceea ce priveste tratamentul primit de Stancev de catre justitia romana.

Dar potrivit avocatului Budusan, lui Stancev i-ar fi fost inculcate, de la sfarsitul anului trecut pana in prezent, dreptul de a participa liber la propriul process si dreptul la libera miscare. Deoarece instanta romaneasca a respins aceste plangeri, “probabil vom depune plangere la CEDO”, a spus Budusan.

La randul sau, presedintele ONG-ului bulgar Federatia “Justitie-Bulgaria”, Sezgin Miumiun, a prezentat o scrisoare adresata la 31 mai a.c. autoritatilor bulgare si mai multor lideri europeni, inclusiv vicepresedintelui CE Franco Frattini, in care se arata ca procesul intentat lui Stancev este abuziv, fiind intemeiat pe “acuzatii absurde”.

“Contextul politic impune o interventie politica, dar in special una publica”, se arata in aceeasi scrisoare, ramasa pana acum fara raspuns din partea autoritatilor bulgare si europene. Intrebat ce vrea sa spuna prin “interventie politica”, Miumiun a raspuns vag: “sa ne angajam ca adevarul ajunge unde trebuie”.

Potrivit lui Miumiun, acuzatia de spionaj adusa lui Stancev nu are sens intr-o tara democratica, membra UE si se bazeaza pe o lege ce dateaza din epoca totalitara, cand spionajul era folosit pentru a-i baga in inchisoare pe oponentii regimului comunist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro