Sari direct la conținut

Autoritatile UE au ajuns la un acord privind reducerea tarifelor de roaming

HotNews.ro

Delegatiile Parlamentului European si a Consiliului au ajuns marti la un compromis privind tarifele de roaming, prin care se urmareste reducerea la jumatate a preturilor percepute la utilizarea serviciilor de telefonie mobila pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit NewsIn. Cele doua parti au convenit ca preturile sa scada in urmatorii trei ani.

Astfel, apelurile initiate din strainatate nu vor depasi valoarea de 49 de eurocenti pe minut + TVA, urmand ca acesta sa scada in urmatorii doi ani la 46 eurocenti, respectiv 43 eurocenti.

De asemenea, s-a ajuns la un compromis si in ceea ce priveste momentul in care aceste tarife vor fi aplicate. Eurodeputatii au vrut initial ca utilizatorii sa beneficieze automat de noile tarife, odata ce reglementarea intra in vigoare, in timp ce cei 27 au vrut ca utilizatorii – informati de operatorii de telefonie mobila – sa opteze singuri pentru varianta de pret care le convine.

Astfel, abonatii vor primi de la operatori informatii privind costul actual al roamingului potrivit abonamentului pe care il detin, precum si noul tarif convenit marti. Apoi vor avea la dispozitie o perioada de trei luni de zile in care vor decide daca vor sa ramana la tarifele actuale sau sa treaca la eurotarif.

Daca nu au optat in cele trei luni de zile, consumatorii cu abonament standard vor fi trecuti automat la eurotarif. Pe de alta parte, consumatorii care au abonamente care le ofera conditii speciale pentru apelurile in roaming vor ramane la acestea.

Termenii stabiliti marti trebuie aprobati de ambasadorii statelor membre la Bruxelles, apoi proiectul de regulament va trebui adoptat de Parlamentul European in sesiunea plenara care va avea loc la Strasbourg saptamana viitoare, inainte de votul statelor membre din 7 iunie.

Textul ar putea intra in vigoare la jumatatea lunii iulie, ceea ce ar insemna ca utilizatorii ar putea beneficia de noile tarife in toamna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro