Sari direct la conținut

Taxa de prima inmatriculare ramane cum s-a stabilit. In picioare

HotNews.ro

Amenintarile UE nu mai sperie pe nimeni. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca Romania nu va renunta la aplicarea controversatei taxe de prima inmatriculare pentru masinile din import. El si-a motivat pozitia prin faptul ca o posibila renuntare ar duce la pierderea a zeci de mii de locuri de munca pentru romani.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a initiat procedura de sanctionare a Romaniei, guvernul de la Bucuresti fiind acuzat de discriminare in aplicarea acestei taxe. Si democratii sustin taxa incriminata de Bruxelles, Adriean Videanu declarand ca PD sprijina decizia premierului.

„Daca unora nu le convine denumirea de taxa de prima inmatriculare, atunci o sa-i spunem taxa pentru o Romanie curata sau taxa de pastrare a slujbelor”, a spus Tariceanu luni, la o intalnire cu primarii de orase.

Tariceanu sustine ca taxa nu este doar o masura de protectie a mediului inconjurator, ci si pentru pastrarea a zeci de mii de locuri de munca din industria auto.

„Refuz ca Romania sa devina lada de gunoi a Europei. Iar intre necesitatea de a avea o Romanie curata si de a avea locuri de munca garantate si cea a face servicul celor care se ocupa cu bisnita de masini second-hand, nu am nicio ezitare in a alege prima categorie”, a spus Tariceanu.

Pozitia sefului Executivului este sustinuta si de catre reprezentantii PD. Presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, a declarat luni, dupa sedinta conducerii Aliantei D.A., ca PD sprijina decizia de a nu renunta la taxa de prima inmatriculare.

Doua luni pentru modificarea legislatiei

Comisia Europeana a trimis, saptamana trecuta, Romaniei o scrisoare de instiintare oficiala prin care cere modificarea legislatiei in cazul taxei auto, considerata discriminatorie la Bruxelles.

Scrisoarea reprezinta prima etapa din procedura de trimitere in judecata a tarii noastre.

Guvernul de la Bucuresti are la dispozitie doua luni sa modifice taxa, in caz contrar, Romania ajunge la Curtea Europeana de Justitie.

Saptamana trecuta, cand demararea procedurii de infringement era iminenta, Ministrul de Finante a declarat ca „procedura este una normala, Romania urmand sa primeasca o perioada de gratie in care sa armonizeze taxa de prima inmatriculare cu principiile Tratatului.

Asa cum am declarat in repetate randuri, MFP – impreuna cu celelalte institutii implicate – analizeaza diverse variante pe care urmeaza sa le transmita Comisiei Europene”.

„Pe baza propunerii Romaniei si a principiilor din Tratat urmeaza ca cele doua parti sa gaseasca o solutie care sa permita Romaniei protejarea mediului inconjurator vizavi de importurile de autoturisme second-hand in paralel cu respectarea principiilor din Tratat”, a mai spus Vladescu la acel moment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro