Sari direct la conținut

Premierul Frantei: Gaz de France este interesata de proiectul Nabucco

HotNews.ro

Aflat in vizita la Bucuresti, premierul Frantei, Dominique de Villepin, s-a aratat interesat de o eventuala investitie in proiectul gazoductului Nabucco. Premierul francez a sustinut, conform unei declaratii a omologului sau roman, ca gigantul Gaz de France ar putea deveni partener in acest proiect.

In acest moment, in proiect sunt implicate cinci companii, existand discutii cu mai multe companii pentru atragerea unui partener strategic.

Primul ministru francez, Dominique de Villepin, a vizitat Romania la invitatia oficiala a omologului sau, Calin Popescu Tariceanu. Premierul Frantei este al doilea lider european, dupa premierul italian Romano Prodi, care vine in Romania dupa aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.

De Villepin s-a intalnit joi cu Calin Popescu Tariceanu, asistand la semnarea Acordului interguvernamental privind reintoarcerea in tara de origine a minorilor aflati in dificultate pe teritoriul francez.

Nabucco, un proiect care treneaza

Gazoductul Nabucco ar permite Romaniei sa se aprovizioneze cu gaze naturale din Iran si Turkmenistan, transportate pe traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria.

Prin Nabucco s-ar furniza catre Europa occidentala circa 25 de miliarde de metri cubi /an. Proiectul, a carui constructie ar urma sa inceapa in 2008 si sa se finalizeze trei ani mai tirziu, ar costa circa 4,6 miliarde de euro.

Companiile care vor participa la construirea gazoductului de 3.300 de kilometri sunt Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). Directorul Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, a declarat cu aproape o luna in urma ca au existat discutii pentru atragerea unui nou partener in proiectul estimat la 4,6 miliarde de euro.

Actionarii Nabucco poarta discutii cu patru grupuri energetice europene, Gaz de France, Total – Franta, E.ON si RWE – Germania, referitoare la vanzarea unei participatii la proiect.

Gaz de France e deja in Romania

Compania Gaz de France desfasoara deja activitati in Romania prin intermediul Distrigaz Sud, al carei pachet majoritar de actiuni a fost cumparat de compania franceza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro