Sari direct la conținut

Lupta pentru serviciile secrete a ramas nedecisa

HotNews.ro

Amanarea vine dupa ce liberalii au contestat faptul ca premierul Tariceanu isi va pierde dreptul de a numi sefii serviciilor secrete ale MApN si MI, scrie EVZ. Razboiul PD – PNL s-a mutat in CSAT, scrie Adevarul. Ministrii liberali plus Macovei l-au invins ieri in CSAT pe Traian Basescu, scrie Gandul. Seful statului a avertizat ca exista riscul ca ofiterii de informatii sa iasa la pensie cu retelele de informatori cu tot, scrie Cotidianul.

Razboiul PD – PNL s-a mutat in CSAT

preluare Adevarul

Razboiul iscat la sfarsitul anului trecut, intre Palatul Cotroceni si Partidul National Liberal, pe tema noii strategii de securitate nationala, s-a mutat in CSAT. Dupa dispute aprige, ieri, la Cotroceni, liberalii au reusit sa amane planurile lui Basescu cu 60 de zile.

Noua strategie nationala de securitate, gandita doar de catre consilierii presedintelui Traian Basescu, a fost prezentata, ieri, spre aprobare Consiliului Suprem de Aparare.

Surse din interior au declarat pentru Adevarul ca, pana la urma, aprobarea strategiei de securitate s-a amanat cu 30 de zile, iar cea a proiectelor de legi pe siguranta nationala cu 60 de zile.

Articol integral in Adevarul.

Basescu, infrant de liberali in CSAT

de Laura Gafencu (EVZ)

Amanarea vine, potrivit unor surse participante la intalnire, dupa ce liberalii au contestat faptul ca premierul Tariceanu isi va pierde dreptul de a numi sefii serviciilor secrete ale MApN si Ministerului de Interne. In plus, reprezentantii PNL nu au fost de acord cu unele dintre prevederile noilor legi de organizare si functionare a serviciilor secrete, respectiv SRI si SIE.

Ei au amenintat ca vor contesta public aceste legi daca ele vor fi adoptate de CSAT in aceasta varianta. Principalul motiv de nemultumire al PNL se refera, spun sursele noastre, la posibilitatea ca SRI sa poata realiza acte premergatoare cu caracter probatoriu pentru amenintarile la adresa sigurantei nationale.

Articol integral in EVZ.

Ministrii liberali plus Macovei l-au invins ieri in CSAT pe Traian Basescu

de Liliana RUSE (Gandul)

Conform unor surse din CSAT, premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut, din capul locului, ca nu poate accepta nici strategia de securitate si nici pachetul de legi, care ar fi facut de oameni cu mentalitate de fosti securisti.

Sursele citate ne-au spus ca schimbul de replici dintre ministrii liberali, sustinuti, pe alocuri, de ministrul Justitiei Monica Macovei, si seful statului a fost unul dur.

La strategia de securitate, liberalii au obiectat asupra faptului ca ea pune prea mult accent pe coruptie ca amenintare la adresa securitatii nationale, ceea ce ar face ca Romania sa fie perceputa, in exterior, drept un stat in care nu s-au facut nici un fel de progrese in combaterea acestui fenomen.

Reprezentantilor PNL nu le-a placut nici conceptul de „buna guvernare”, imprumutat de la americanii care-l foloseau pentru statele in tranzitie din America Latina si din Balcani.

Articol integral in Gandul.

Pensionarii din „servicii”, luati in brate de Basescu

de Cristian OPREA (Cotidianul)

Basescu a vorbit despre adoptarea unei noi legi privind statutul ofiterilor de informatii, care va prevedea, doar pentru SIE si SRI, demilitarizarea. Astfel, viitorii agenti de informatii vor avea statut de functionari publici.

Presedintele a aratat ca „va trebui sa garantam ofiterilor din serviciile secrete un statut stabil de functionari publici, astfel incit, atunci cind SRI sau SIE nu mai au nevoie de ofiterul respectiv, acesta sa nu fie aruncat in strada, ci sa aiba statut de functionar public cu un viitor asigurat, la dispozitia structurilor guvernamentale”.

Explicatia oferita de seful statului a fost ca peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat in sistem inainte de 1989 au fost trecuti in rezerva si li s-a desfacut contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa isi gaseasca diferite slujbe in cadrul unor companii private.

Articol integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro