Sari direct la conținut

Parastasul Social-Democrat (de Radu Preda)

Saptamana Financiara

Dupa ce a scapat de umbra lui Nastase, Geoana a batut cu pumnul in masa si a decretat cu emfaza noul slogan al noului PSD: „Cine nu e cu noi e impotriva noastra”.

Iar fostul ministru raspopit al agriculturii a inlaturat orice urma de echivoc a declaratiei de la Poiana Brasov, spunand ca aceia care vor indrazni sa miste-n front vor fi executati sumar, indiferent cine sunt ei si ce pozitie ocupa in partid. Ilie Sarbu s-a mai jucat cu o arma in urma cu o vreme si toata lumea stie ce-a patit.

Daca aruncam o privire in spatele scenei, vom vedea ca adevarata lupta care se duce in PSD nu este „local kombatul” dintre gladiatorii politici, ci una de clasa. Mai precis, una ideologica. In laboratoarele grupului de la Cluj s-a pritocit, la foc mic, ideea ca noul PSD trebuie sa-si indrepte privirile catre noi segmente sociale, cum ar fi electoratul urban, micii intreprinzatori si tinerii.

Desigur, fara a-si pierde bazinul traditional de votanti. In consecinta, trebuie umblat si la mesaj, dar mai ales la purtatorii acestuia. Ceea ce se conjuga perfect cu eliminarea liderilor patati si consolidarea pozitiei de sef a cosmopolitului Geoana.

Pana la un punct, rationamentul ideologului Dancu este corect. Teoria sa prevede captarea unor noi zone electorale, concomitent cu pastrarea vechiului bazin. Apare insa o problema. Nu stiu daca domnul „Goebbels” a coborat vreodata la talpa tarii, sa vada cum merge treaba acolo. Electoratul PSD nu trebuie indoctrinat, ci mobilizat.

Votantii se intalnesc cu candidatii social-democrati care le vorbesc despre minunatele programe sociale, votantii spun ca n-au ce pune pe masa, ca „banii de liceu” se dau pe pile, ca alocatiile vin cu intarziere, candidatii le dau calendare de buzunar cu zambetul lui Ion Iliescu si mocofanii pun stampila pe cei trei trandafiri.

Purtatorii de mesaj sunt inutili in mediul rural, unde rolul decisiv apartine activistilor locali, primarilor partidului, care in ziua votului merg din poarta in poarta si scot lumea la urne, impart spagi electorale si dau de baut pe gratis la crasma din sat. Acesti activisti nu actioneaza haotic, ci dupa un plan bine pus la punct si coordonat de la judet.

Mai departe, judetele raporteaza la Cozmanca, ale carui ordine sunt executate fara cracnire. Din pacate insa, Cozmanca a facut un pas in spate, ca asa s-a cerut. Iar un eventual inlocuitor al lui nea Octav, ca sa fie eficient, ar trebui sa aiba acelasi pedigree si aceeasi experienta. Ceea ce vine in contradictie cu noile modele de lideri din PSD.

Prin urmare, Geoana & Co au o problema cu pastrarea electoratului traditional.

Care, daca nu se orienteaza catre PRM, va ingrosa absenteismul.

Cu ce ar putea compensa PSD aceasta pierdere? Electoratul urban, spre care priveste cu jind domnul Dancu, este intr-adevar iubitor de baieti destepti, scoliti, cu glazura europeana sau americana. Numai ca exista cel putin doua precedente care arata cat e de dificil sa fie atrasi acesti votanti.

Si Petre Roman, in 1992, si Teodor Melescanu, in 1996, au plecat de langa Ion Iliescu exact din aceleasi considerente.

Si au esuat, daca ne raportam la obiectivul primordial, acela de a ajunge la putere prin forte proprii. Mai mult, acest electorat pe care il vizeaza acum PSD a votat cu Alianta. Prin urmare, pentru a-l dizloca, singura solutie este votul negativ. Din acest punct de vedere, actuala guvernare isi face treaba cu prisosinta. Numai ca votul negativ nu se da asa, la intamplare.

Ci beneficiarul trebuie, in mod obligatoriu, sa fie condus de un lider puternic, carismatic. Iar aici PSD are o noua problema. Disponibile sunt doar doua persoane, Mircea Geoana si Ioan Rus (nu mai este timp pentru aparitia vreunui nou Mesia pana la urmatoarele alegeri), despre care sa amintim ca poarta in carca doua infrangeri umilitoare:

Geoana, prin scorul penibil obtinut in fata lui Basescu, iar Rus, prin simplul fapt ca a fost invins de o aratare ca Boc.

Mai pe romaneste, PSD nu are un Basescu si nici nu va avea in viitorul apropiat.

Asadar, Mircea Geoana are probleme si la stanga, si la dreapta, iar in curand ii va intepeni gatul de la atatea intoarceri de cap. Iar PSD intra incet, dar sigur in faliment, chiar daca trage de timp proptind-o la geam pe Bunicuta, in speranta ca va mai incasa o pensie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro