Sari direct la conținut

Dexia vinde in Marea Britanie si priveste spre Romania

HotNews.ro

Grupul bancar franco-belgian Dexia, unul din investitorii aflati in cursa pentru privatizarea CEC Romania, a anuntat vineri, intentia de a vinde divizia de private banking din Marea Britanie catre fondul de investitii Rathbone Brothers, valoarea tranzactiei fiind de aproximativ 14 milioane lire sterline, informeaza Reuters.

„Datorita fragmentarii sale, sectorul de private banking din Marea Britanie nu mai este atractiv pentru Dexia”, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata acestui dosar.

Grupul bancar a precizat ca vanzarea diviziei de private banking, care detine active de aproximativ 850 milioane euro, nu va avea un impact material asupra rezultatelor companiei.

Dexia priveste catre Romania, Turcia si Japonia

Axel Miller, care a luat presedintia grupului franco-german anul acesta a declarat joi, intr-un comunicat catre angajati, publicat pe site-ul companiei (www.dexia.com), ca Dexia este interesata de achizitii in Romania, Turcia si Japonia si ca spera ca va castiga licitatia pentru CEC.

„Privind inainte, trebuie sa fim pregatiti pentru a face achizitii si joint-ventures, dar acest lucru trebuie pregatit si administrat la modul cel mai profesionist. In prezent suntem implicati in privatizarea CEC Romania.

Suntem printre cele sase banci care si-au exprimat interesul si speram atunci cand guvernul roman va face urmatorul pas, sa figuram in lista scurta a celor alesi”, a declarat Miller.

In acest sens, noul presedinte al Dexia a mai precizat ca in cazul BCR si CEC nu mai putin de 60 de membri ai companiei, proveniti din 14 departamente diferite au fost implicati in negocieri.

„Din fericire, momentan nu suntem presati sa facem tranzactii, dar este responsabilitatea si intentia conducerii companiei de a analiza si a lua in calcul toate proiectele”, a mai mentionat Miller.

In Romania, potrivit ultimelor declaratii atat ale premierului Tariceanu cat si ale ministrului de finante Sebastian Vladescu, privatizarea CEC atarna de un fir de ata, statul roman nefiind multumit de ofertele depuse pana la acest moment, pentru achizitionarea acestei institutii.

Printre proiectele de viitor ale grupului franco-belgian se numara implicarea activa in tari precum Turcia si Japonia. In privinta Turciei, Miller a aratat ca aceasta piata este de o importanta deosebita pentru Dexia, gratie cresterii asteptate in aceasta regiune dar si potentialului bancar al tarii, progrese importante fiind asteptate in anul 2006.

Potrivit Reuters, care citeaza presa locala din Turcia, in aceasta tara Dexia este interesata de Tekstilbank, Finasbank si Denizbank. Pentru piata japoneza, Dexia se gandeste chiar la un joint-venture cu una dintre institutiile bancare locale.

In atingerea strategiei sale, Dexia are de luptat in pricipal cu alte doua mari grupuri bancare, Fortis si KBC, care si-au anuntat recent planuri similare de extindere. Astfel, in Turcia, Fortis a achizitionat recent banca Disbank, iar KBC a anuntat inca de anul trecut ca tinteste achizitii in Europa Centrala si de Est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro