Sari direct la conținut

Azi la banca un leu depui, maine ia-l de unde nu-i!

Saptamana Financiara

Vechiul slogan „Azi la banca un leu depui, maine el va scoate pui!” se va transforma in „Azi la banca un leu depui, maine ia-l de unde nu-i!”. Noua cota de impozitare propusa pentru veniturile obtinute din dobanzi, de 16%, transforma depozitele bancare in adevarate „gauri negre” pentru economiile romanilor.

Proiectul de Cod Fiscal are insa mult mai multe noutati pentru contribuabili, pornind de la impozitul pe imobilizarile corporale pana la o noua viziune asupra accizelor la tigari.

Ministerul Finantelor a publicat saptamana trecuta propunerile pentru modificarea Codului Fiscal. Daca va fi adoptata, ordonanta de urgenta va aduce schimbari importante in ceea ce priveste impozitele pe veniturile din dividende, castigurile obtinute la Bursa si din dobanzile la depozite.

Acestea vor urca la 16% si, in cazul aprobarii, noile taxe ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006, fiind aplicabile doar castigurilor realizate dupa aceasta data.

Exemplu de calcul

In categoria veniturilor impozabile cu 16% sunt incadrate si dobanzile aferente depozitelor la termen si la vedere. Daca pana de curand reducerea ritmului de economisire era pusa pe seama dobanzilor practicate de banci, ajunse la valori real negative, iata ca statul ne da un motiv in plus sa ne gandim la alte forme de a ne plasa banii.

Si asta pentru ca romanii nu mai au, de la 1 ianuarie 2006, nici un motiv sa-si tina banii in banci. Sa luam exemplul unui depozit de 100 de lei (1.000.000 lei vechi) constituit pe un an. La o dobanda medie oferita de banci de 6% pe an, castigul este, la sfarsitul perioadei, de 6,17 lei. De aici intervin insa „darile” si, din pacate, toate au „minus” inainte.

Incepem cu vesnicul comision de retragere a banilor, de 0,5%. Apoi, la ce ramane (din dobanda) aplicam impozitul de 16% si scadem inflatia din suma totala (fie ea optimista, de 6%, sau pesimista, de 7%). Dupa toate aceste operatii matematice, suma cu care veti ajunge acasa va fi cu 1-2 lei mai mica decat cea pe care ati adus-o la banca in urma cu un an.

Bine, logic ar fi sa scadem si transportul pana la banca, timpul pierdut la ghiseu si, eventual, pierderea locului de munca daca intarziati la serviciu pentru ca ati lichidat un depozit de 100 de lei cu…. 98 de lei.

Alternative

Una peste alta, romanii sunt astfel obligati sa-si indrepte atentia catre alte forme de plasament, cum ar fi Bursa – plasamentele in actiuni au avut un randament extrem de ridicat; peste 40% in cazul indicelui BET -, speculatiile valutare – care pot aduce un castig net de 4-5% anual – sau, de ce nu, catre arhaicele metode de economisire: salteaua si ciorapul.

Dubla impozitare?

Impozitarea veniturilor din do-banzi nu este singura surpriza pentru contribuabili. Proiectul Codului Fiscal prevede si un nou tip de impozit, aplicat companiilor romanesti sau straine, in ceea ce priveste imobilizarile corporale.

Valoarea acestuia este de 0,5% si se va determina prin aplicarea acestei cote asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale, existente la 31 decembrie in anul precedent. Mihai Tanasescu, fostul ministru al finantelor, apreciaza ca aceasta masura va afecta negativ mediul de afaceri, firmele fiind supuse unei duble impozitari.

„Cea mai flagranta greseala este introducerea impozitului de 0,5% pentru valoarea ramasa a imobilizarilor corporale. Este vorba de o dubla impozitare. Pe de o parte, companiile platesc impozite pe cladiri si autovehicule la bugetele locale si, pe de alta parte, un alt impozit pentru aceleasi active va merge la bugetul de stat”, spune Tanasescu.

Firmele mari vor fi astfel obligate sa-si recupereze noile costuri prin majorari ale preturilor.

Impozit pe dividende

In ceea ce priveste impozitele aplicate castigurilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, exista posibilitatea aplicarii, la sfarsitul anului, a cotei de 16% asupra castigului net. Astfel, impunerea pentru castigul determinat in cursul anului din transferul actiunilor este de 16%, impozitul astfel calculat fiind final.

In ceea ce priveste castigurile obtinute din dividende, obligatia calcularii si retinerii impozitului revine persoanelor juridice, odata cu plata catre actionari, termenul de virare a impozitului fiind data de 25 inclusiv a lunii urmatoare. Daca dividendele nu au fost platite, termenul de plata este 31 decembrie.

O alta modificare se refera la extinderea sferei destinatiei sumelor reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii, contribuabilii avand posibilitatea sa opteze, pe langa sponsorizarea entitatilor nonprofit, si pentru sponsorizarea unitatilor de cult si acordarea de burse private.

TVA redus, semnificativ redus dupa aderarea la UE

Nici 2007 nu se anunta un an prea… relaxat. Potrivit aceluiasi proiect de Cod Fiscal, plafonul de scutire de la plata TVA ar putea fi redus semnificativ dupa aderarea Romaniei la UE, de la doua miliarde de lei vechi pana la echivalentul in lei a 35.000 de euro, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.

Astfel, firmele neinregistrate ca platitori de TVA si care obtin in anul precedent aderarii Romaniei la UE o cifra de afaceri ce depaseste echivalentul in lei a 35.000 de euro sunt obligate sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA, in termen de 30 de zile de la data aderarii.

Cifra de afaceri va fi constituita din valoarea totala, exclusiv TVA, a operatiunilor desfasurate de persoana impozabila in decursul unui an calendaristic, in masura in care cuprind si activitati taxabile si/sau scutite, cu drept de deducere, dar inclusiv operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere.

Pe de alta parte, livrarile de active fixe corporale sau necorporale efectuate de o persoana impozabila si operatiunile imobiliare, financiare si de asigurari – accesorii activitatii principale – nu vor fi incluse in calculul cifrei de afaceri utilizate ca baza de referinta pentru inregistrarea ca platitor de TVA.

Firmele a caror cifra de afaceri realizata la finele unui an calendaristic este mai redusa decat echivalentul in lei a 10.000 de euro trebuie sa notifice autoritatilor fiscale de care apartin suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre platitorii TVA, precum si catre persoanele care nu sunt inregistrate ca platitori de TVA, inclusiv TVA aferent.

Persoanele neinregistrate ca platitori de TVA cu cifre de afaceri de 10.000-35.000 de euro, echivalent in lei, vor trebui sa transmita suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre platitori de TVA si persoanele neinregistrate ca platitori de TVA, precum si suma totala si TVA aferenta achizitiilor de la persoanele inregistrate sau neinregistrate ca platitori de TVA.

In calculul cifrei de afaceri nu vor fi incluse veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, cu locul plecarii din Romania.

Persoanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA care presteaza servicii de transport international trebuie sa notifice organelor fiscale suma totala a veniturilor mentionate anterior.

Informarea autoritatilor fiscale se va face pana la data de 25 februarie a anului urmator, echivalentul in lei urmand sa fie calculat la cursul de schimb valutar din ultima zi lucratoare a anului precedent.

Accizele la tigari dauneaza sanatatii

Accizele pentru tigari vor fi calculate, incepand de anul viitor, pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cel mai bine vanduta categorie de pret.

In prezent, acciza datorata se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1.000 de tigarete, la care se adauga 30% din pretul maximal de vanzare, dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete.

Noua varianta de calcul este prevazuta si in actualul Cod Fiscal, ca varianta care poate fi adoptata de guvern la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Taxa de 9,10 euro pe 1.000 de tigarete se va mentine pana la mijlocul anului viitor, cand va fi majorata la 11,47 euro, concomitent cu o reducere de un punct, la 29%, a cotei aplicate la pretul maxim de vanzare.

Proiectul de modificare stabileste si un nou mod de calcul pentru pretul maxim de vanzare cu amanuntul. Astfel, incepand de la 1 ianuarie, nivelul maxim al pretului stabilit de producatorul sau importatorul unor tigari nu poate fi mai mic de 76% din pretul maximal de vanzare al celei mai bine vandute categorii.

Vesti proaste si pentru amatorii de tigari de foi. Acciza va creste la mijlocul anului viitor de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro, iar pentru tutunul destinat rularii in tigarete taxa va fi majorata de la 29,51 euro/kilogram la 33 euro/kilogram.

Impozit pe „pierdere”

SE ADUNA

Depozit pe un an – 100 lei

Dobanda – 6,17 lei (6% anual)

Suma depusa + dobanda – 106,17 lei

SE SCAD

Comision de retragere – 0,53 lei (0,5%)

Impozit – 0,9019 lei (16%)

Suma ramasa – 104,7350 lei

INFLATIA

Daca avem in vedere o inflatie de:

6% – mai scadem 6,2841 lei

– clientul ramane dupa un an cu 98,4509 lei

– pierderea este de 1,5491 lei

7% – mai scadem 7,3314 lei

– clientul ramane dupa un an cu 97,4036 lei

– pierderea este de 2,5964 lei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro