Sari direct la conținut

Politica interna a Germaniei complica aderarea Romaniei

Cotidianul

Liderul grupului crestin-democrat german din Parlamentul European, Markus Ferber, a fost unul dintre cei mai acerbi sustinatori ai intirzierii aderarii Romaniei la UE. Intr-un interviu acordat la Bruxelles ziarului „Cotidianul”, Ferber a explicat motivele acestei atitudini.

Cotidianul: Ati sustinut aminarea votului din Parlamentul European asupra Tratatului de aderare a Romaniei si Germaniei la UE. De ce?

Markus Ferber: UE si-a fixat niste criterii clare pentru aderare, la Copenhaga, in 1993. Negocierile cu Slovacia, de pilda, au inceput cu intirziere, pentru ca nu indeplinea criteriile politice. Deci, la acel moment, UE s-a tinut de aceste criterii. In cazul Bulgariei si Romaniei, am senzatia ca UE nu isi mai respecta propriile principii.

Iar asta este foarte periculos, pentru ca trebuie sa ne gindim: este democratia pe deplin instalata in Romania? Problema minoritatilor este rezolvata? Este capabil statul sa conduca o tara fara coruptie? Este Justitia independenta? Iar daca am inteles bine, chiar presedintele Basescu a recunoscut ca Romania inca nu indeplineste criteriile politice.

Iar noi asta am avut de aprobat; am votat asupra Tratatului de aderare, nu asupra tarii. In ce priveste Romania, dorim sa o avem in UE, dar tocmai pentru ca nu indeplineste criteriile politice are nevoie de mai mult timp pentru a se pune la punct.

Probleme cu minoritatile

Cotidianul: Puteti fi mai concret in privinta reprosurilor pe care le aduceti Romaniei? Care sint faptele pe care se bazeaza evaluarea dvs.? Ce probleme sint, de pilda, cu minoritatile?

Markus Ferber: Sa aiba mai multe posibilitati sa-si foloseasca propria limba, propria cultura, sa poata participa in alegeri regionale etc.

Cotidianul: Toate aceste drepturi le sint garantate in acest moment de statul roman. Sa inteleg ca au existat plingeri din partea acestor minoritati?

Markus Ferber: Da.

Cotidianul: UDMR este singurul partid romanesc afiliat la Partidul Popular European. Din partea UDMR ati primit plingeri?

Markus Ferber: Nu.

Cotidianul: Ei spun ca acum sint la guvernare, pot rezolva problemele care apar si au facut multe progrese. Si atunci?

Markus Ferber: Eu primesc plingeri din partea cetatenilor de rind si este obligatia mea sa le acord atentia cuvenita.

Guvernul vrea, dar nu stim daca poate

Cotidianul: Cred ca sinteti de acord insa ca obiectivul „o tara fara coruptie” este o utopie. Nici o tara din Europa nu se poate lauda ca a eliminat total coruptia.

Markus Ferber: Ba nu, ba nu. Exista o mare diferenta. Daca avem probleme in Germania, acest lucru devine public, cazul merge la tribunal, oamenii sint pedepsiti, structurile sint reformate ca sa nu existe posibilitatea repetarii actelor de coruptie. Asta nu se intimpla in Romania si am primit multe reclamatii in acest sens.

Am impresia ca acesta este primul guvern care incearca in mod serios si onest sa rezolve problema, dar am multe probe ca in tara dumneavoastra coruptia a fost si este inca parte a sistemului. Iar aici este marea diferenta. Coruptia exista peste tot, dar intrebarea este daca ea este integrata in sistem sau nu.

Noul guvern roman a cistigat alegerile cu aceasta promisiune, incearca sa rezolve problema, dar nu stiu daca vor avea forta – si au nevoie de multa forta – sa o si faca. De aceea am spus, hai sa aminam votul, pina ce noul guvern va avea sansa sa demonstreze efectiv ca sint pe calea cea buna. Avem nevoie de mai multe rezultate concrete.

Cotidianul: Ce anume ati considera suficient pentru a demonstra capacitatea guvernului de a pune in practica masurile necesare, astfel incit sa votati pentru ratificarea Tratatului in parlamentul german si sa nu cereti activarea clauzei de salvgardare?

Markus Ferber: Raportul Comisiei Europene. Nu facem cercetari proprii. La toamna vom primi urmatorul raport al Comisiei, iar noi tocmai asta ceruseram: aminarea votului asupra Tratatului pina dupa acest raport, care ne poate arata ce a reusit sa faca noul guvern.

Cotidianul: Cu autoritatile romane ati avut contacte? Faptul ca nu exista un Partid Popular in Romania pe care sa-l aveti drept partener reprezinta o bariera in calea unei comunicari si cooperari mai bune?

Markus Ferber: Am avut foarte multe contacte, cu tot spectrul politic. Nu existenta sau inexistenta unui Partid Popular e problema. Analiza noastra tine cont de elemente obiective, nu de consideratiuni de partid.

Piata muncii germana, amenintata de romani

Cotidianul: In concluzie, veti pune piedici ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei in parlamentul german?

Markus Ferber: Cred ca s-a votat prea devreme asupra Tratatului. Nu era cazul sa votam cu 20 de luni inainte de integrarea efectiva. Cu un an inainte ar fi fost destul. Acum avem in Germania dezbaterea privind libertatea de miscare a fortei de lucru si mai ales a serviciilor.

Si sintem foarte ingrijorati, dupa un an de la precedenta extindere, ca solutiile pe care le avem in Tratatul de aderare sint nesatisfacatoare pentru a proteja piata germana. In final, totul va trebui liberalizat, desigur. Dar avem nevoie de o perioada de tranzitie si este in interesul tuturor ca aceasta sa fie una lina, gradata.

Este necesara impunerea unui embargo asupra serviciilor, similar celui asupra fortei de munca. Procesul de ratificare a Tratatului va depinde de evolutia acestei dezbateri interne.

Cotidianul: In contextul in care apreciati ca acest guvern este bine intentionat si serios, nu credeti ca un NU german ar reduce sprijinul populatiei pentru reforma si spatiul de manevra al guvernului? In plus, aminarea integrarii Romaniei cu un an i-ar produce mari pierderi financiare, iar acesti bani ne sint si ei necesari pentru a face progrese?

Markus Ferber: Sigur, exista un impact politic al unui DA sau al unui NU de care trebuie sa tinem cont. Dar pe mine m-a trimis aici electoratul bavarez, nu cel roman, iar daca ma duc la ei sa-i intreb, ei vor spune „nu, nu puteti spune inca DA Romaniei!”, din cauza problemelor pe care le-am mentionat, cum ar fi piata muncii. Ne intrebam desigur daca un NU va opri reformele in Romania.

Iar noi vrem Romania in UE, pentru ca locul ei este aici, spre deosebire de Turcia sau Ucraina, dar nu inca, nu acum.

Nota de plata inacceptabila pentru Germania

Cotidianul: Se teme populatia germana ca integrarea Romaniei si Bulgariei va insemna o povara financiara prea mare? De aceea ati sustinut renegocierea sumelor pe care le vom primi dupa aderare?

Markus Ferber: Da. Imi pare rau, dar altfel ar fi existat trei clase de state membre UE: prima, compusa din Romania si Bulgaria, cu sumele foarte mari pentru agricultura, energie nucleara si dezvoltare regionala; a doua, compusa din cele 10 state care au intrat in UE anul trecut; si a treia, vechile state membre, care trebuie sa plateasca pentru toate astea. Asta e inacceptabil.

Mai ales ca Germania plateste 20% din acesti bani. Si in contextul situatiei economice actuale din Germania, oamenii nu simt ca ne putem permite aceasta nota de plata.

Cotidianul: Deci nu a fost un conflict intre institutiile UE, cum s-a spus, ci a fost ceva indreptat oarecum impotriva Romaniei si Bulgariei. Trebuie sa ne asteptam sa primim mai putini bani decit ni se promisese initial.

Markus Ferber: Toata Uniunea trebuie sa se astepte sa primeasca mai putini bani, nu doar Bulgaria si Romania.

Nici o ezitare pentru invocarea clauzei de salvgardare

Cotidianul: Varianta cea mai optimista care e? Un raport pozitiv al Comisiei, care ar duce la un vot pozitiv din partea grupului dvs.?

Markus Ferber: Da, dar in caz contrar nu vom ezita nici un moment sa cerem activarea clauzei de salvgardare. Doar de aceea exista! Daca nu veti reusi sa indepliniti criteriile politice, voi incerca sa gasesc o majoritate in acest parlament si sa invoc clauza de salvgardare. Este obligatia mea ca membru serios al unui parlament serios.

Doar de aceea am fost ales: ca sa-mi protejez cetatenii mei.

Crestin-democratii joaca o carte populista

In ciuda semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE, saptamina trecuta, presiunile politico-sociale interne din statele membre UE si dezbaterile asupra Constitutiei Europene otravesc din ce in ce mai mult climatul european.

Pentru Romania, asta ar putea insemna neratificarea Tratatului de unele tari, presiuni pentru activarea clauzei de salvgardare dupa raportul Comisiei Europene din noiembrie, sau negocierea in pierdere a sumelor pe care le vom primi dupa aderare. In Germania, socialistii lui Schröder sint in pierdere de popularitate din cauza ratei crescute a somajului si redresarii prea lente a economiei.

Crestin-democratii germani mizeaza pe nemultumirea sociala pentru a opune socialistilor o platforma populista, care sustine ca integrarea Romaniei si Bulgariei ar impovara Germania, cel mai mare contributor la bugetul UE, cu cheltuieli foarte mari si ar periclita locurile de munca ale cetatenilor proprii.

Luni, „Der Spiegel” a publicat o declaratie a presedintei Uniunii Crestin-Democrate (CDU), Angela Merkel, care afirma ca „guvernul de la Berlin a tratat neglijent extinderea UE catre estul Europei, declansind astfel un aflux de forta de munca ieftina”, si ca negocierile cu cele doua state ar trebui redeschise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro