Sari direct la conținut

Povestea singurei deturnari de avion reusite din Romania

Libertatea

„in primavara anului 1971 o stire senzationala a zguduit presa. Printr-o actiune spectaculoasa, de tip comando, un avion romanesc a fost deturnat spre Viena, rapitorii cerand azil politic. Autorul planului pregatise minutios deturnarea, reusind sa dejoace toate masurile de securitate ale aeroportului din Oradea”.

Aceasta este, pe scurt, povestea primei si singurei deturnari de avion izbutite in Romania – asa cum a fost ea consemnata in cartea „Aripi frante”, semnata Erika Faber. Personajul principal, romanul Bela Moka (in foto, in tinerete), i s-a destainuit autoarei, la peste 30 de ani de la „evadarea” care a sfidat regimul comunist si a uimit o lume intreaga.

„Ce putin ii trebuie unui om ca sa fie fericit!”, gandea Bela Moka, un roman din Marghita, cand, dupa 13 ani petrecuti in inchisori comuniste, a avut parte de un dus, o masa ca lumea si o gura de aer curat. Se pregatea sa mearga acasa, la cei dragi. Sa o ia de la capat. Avea 49 de ani si traise, in timpul asta cat altii in…

oare cate vieti? La 18 ani, un accident cumplit avea sa-l lase fara un picior. Un harb de tractor cu care fusese nevoit sa mearga, desi nu avea nici un strop de lumina, se rasturnase in sant peste el. Medicii nu-i dadeau nici o sansa. Dar Bela Moka a invins presimtirile sumbre ale tuturor. si-a revenit, a primit o proteza si, in scurt timp, mergea cu bicicleta.

S-a casatorit cu Irina, fata pe care o iubea de dinainte de accident si a vrut sa-si vada de treaba. Dar nu a putut. Dorul de duca l-a ros ani in sir. Voia sa plece din Romania, sa ajunga in Occident. Mirajul acestei calatorii l-a insotit intruna. Cand si-a dat seama ca nu va putea face legal nicicand acest pas, a hotarat sa fuga. A studiat zona de la granita cu Iugoslavia.

Era pregatit sa treaca Dunarea inot. Se antrena pentru asta. A adunat in jurul lui mai multi prieteni carora le-a impartasit planurile sale. Familia insa nu a stiut niciodata nimic. Ideea cu avionul i-a venit din presa: „in perioada aceea, emisiunile de stiri erau pline cu acte teroriste si deturnari de avioane”. impreuna cu mai multi prieteni, Moka a pus la cale marea lovitura.

Initial, avea de gand sa actioneze in zbor. S-a urcat chiar inarmat intr-un avion care facea cursa Oradea-Bucuresti. Nu a dat de banuit, pentru ca pistolul era ascuns in proteza de la picior. Lucrurile nu au mers bine si incercarea a fost amanata. La sfarsitul lui mai 1971, Moka si alti cinci amici – fratii Ion si Iosif Papp, Robert Vamos, Alex Miheller si Janos Weiser – au schimbat tactica.

si-au dat seama ca cea mai buna strategie ar fi sa atace avionul de la sol. La aeroport, cei sase au sosit cu un taxi. in ultimul moment, i-au spus soferului ce au de gand. Aveau la ei arme de vanatoare pe care le luasera din casele apropiatilor, fara stirea acestora pentru a nu ii implica in nici un fel.

Pasagerii nu apucasera sa urce cand taxiul a pornit in viteza spre avion, oprind la trei metri de acesta. Personalul aeroportului nici au avut timp sa inteleaga ce se intampla. „Teroristii!”, a strigat un pasager, observand armele celor care coborau din masina.

Amenintand in stanga si-n dreapta si tragand focuri de arma in aer, cei sase au ajuns la bord si si-au dat seama ca pilotul nu era in cabina. S-au multumit cu secundul si, in sfarsit, au pornit. Dezmeticiti, cei care asigurau paza aeroportului au deschis focul asupra avionului. Prea tarziu. „Daca opresti motorul, te joci cu viata ta – i-a spus Moka pilotului.

O luam spre Viena cu viteza maxima!”. Dar nu a fost asa. Ar fi trebuit sa fie deasupra Ungariei cand au realizat ca aparatul de zbor se afla inca in spatiul aerian al Romaniei. Secundul a fost nevoit sa le dea ascultare lui Moka si oamenilor sai. in scurt timp, aterizau pe aeroportul din Viena. Reusisera.

in Austria, totul a mers bine, chiar daca au fost condamnati la luni de zile de inchisoare pentru ce facusera. Moka a primit 30. Cand a iesit, a fost nevoit sa stea intr-un lagar de refugiati. Acasa, toti cunoscutii erau terorizati de interogatoriile interminabile ale Securitatii, iar piratii aerului, condamnati in lipsa la cate 23 de ani de puscarie. Dar erau liberi.

Cu totii si-au facut un rost.

si-au gasit de lucru, aveau unde sa stea. Unii au plecat in Germania, altii, printre care si Moka, au ramas la austrieci. Povestea lui Bela Moka nu se incheie insa aici. Voia sa o scoata din tara pe Irina. si a si incercat sa o faca. A ajuns pana la sarbi, dar a fost capturat si predat autoritatilor romane, carora nu le venea sa creada pe cine au pus mana.

A fost inchis la Gherla si mutat la Craiova. in februarie 1988, dupa 13 ani de calvar, un decret l-a pus in libertate. S-a recasatorit cu Irina, care fusese nevoita sa divorteze. Pentru Moka, decembrie ’89 a venit ca o mantuire. „in primavara lui ’90 pleaca impreuna cu sotia sa in Ungaria. Parca ar fi trait un vis; in urma cu doi ani inca era cu catuse la maini, iar acum putea calatori”.

A vrut sa ajunga la Viena, dar austriecii tocmai introdusesera vizele. Un grup de tineri i-a propus sa treaca pe fasia verde, dar „batranul” Moka nu s-a incumetat. A plecat acasa, abatut din cauza nereusitei. si totusi, „ce putin ii trebuie unui om ca sa fie fericit!”.

De unde puteti cumpara cartea?

„Sper ca romanul meu ca va capta interesul si ca-l veti citi cu placere. L-am realizat dupa o documentare minutioasa si m-am straduit sa-l scriu in asa fel incat cititorul sa vada toata actiunea derulandu-se ca intr-un film. Am aflat detaliile direct de la cei implicati si am respectat strict adevarul”, ne-a marturisit Erika Faber, autoarea cartii „Aripi frante”.

Ea a stat de vorba cu un Bela Moka, iesit la pensie, la casuta cu gradina in care acesta locuieste impreuna cu sotia lui, Irina. „Aripi frante” poate fi cumparata cu 129.789 de lei si taxa postala daca faceti comanda la C.P. 28, 415300 Marghita, judetul Bihor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro