Sari direct la conținut

Sloganul PSD: „Votati-ne! Va dam ajutoare!”

Evenimentul Zilei

Ploua cu pomeni si ajutoare de la bugetul de stat in aceasta toamna. Studentii, elevi, pensionari, populatia care va primi ajutoare de caldura – sint doar citeva dintre categoriile miluite de executiv. Fata de unele dintre aceste categorii atitudinea premierului s-a schimbat chiar inainte de alegeri.

De exemplu, anul trecut, Adrian Nastase sustinea ca nu poate mari pensiile pentru ca numarul virstnicilor il depaseste pe cel al salariatilor. Pina si cei care au depus bani pentru Dacie inainte de ’89 s-au ales cu promisiuni din partea viitorului candidat in cursa pentru Cotroceni, Adrian Nastase, desi ei protesteaza de 14 ani!

La ultima sedinta de guvern, studentii saraci (proveniti din familii cu venituri brute lunare care nu depasesc salariul minim brut pe economie) care nu stau in camine au primit dreptul la o indemnizatie individuala. Suma ar urma sa le acopere, partial, cheltuielile cu cazarea.

Guvernul s-a gindit abia acum la aceasta problema, desi de ani intregi studentii se pling in fiecare toamna de numarul mic de locuri din camine. “Din banii ce vor fi alocati nu s-ar fi putut amenaja spatii de locuit?”, se intreaba parintii cu care am stat de vorba si care se pling de chiriile prea mari.

Studentii cu probleme materiale primesc de la guvern si un ajutor de 200 de euro, care sa acopere o parte din costurile unui calculator. Guvernul a devenit, brusc, grijuliu cu aceasta categorie.

Elevii saraci au fost si ei miluiti cu bani pentru calculatoare, burse de 1,8 milioane de lei, iar scolarii din clasele I-IV primesc cornuletul si laptele guvernamentale, program extins si la gradinite, din acest an, “datorita succesului de care s-a bucurat in scoli”.

Anul trecut nu erau bani de pensii. A descoperit Nastase comoara?

Si pentru pensionari curge lapte si miere: pensii indexate, recorelate si care vor fi recalculate de la 1 octombrie, medicamente compensate in proportie de 90a (insa doar pentru citeva luni), tichete CFR cu reducere (valabile acum si pe trenuri rapide), cele neconsumate urmind sa fie preschimbate in alimente, din 2005.

Anul trecut, premierul Adrian Nastase motiva ca nu poate mari pensiile deoarece numarul pensionarilor este mai mare decit al celor care lucreaza si platesc asigurari sociale. “Discutam despre 6.200.000 de pensionari, in conditiile in care avem 4.600.000 de salariati.

Ca sa putem sa dam pensii mai mari, ar trebui sa crestem fiscalitatea, dar, chiar in conditiile acestea, nu ar fi cresteri deosebite”, spunea Nastase in martie 2003. Premierul propune acum recalcularea pensiilor, la citeva luni dupa ce solutia pe care a gasit-o pentru rezolvarea problemelor virstnicilor saraci a fost cutia milei.

El a indemnat demnitarii sa doneze bani, insa din 16 miliarde anuntate abia s-au strins doua. Atentia sa si grija deosebita fata de virstnici vin la scurt timp dupa ce, in urma relatarilor din presa referitoare la un batrin care avea o pensie de numai 400 de lei, guvernul a declansat o ancheta.

Oficialii i-au numarat omului pina si orataniile din curte si l-au declarat chiabur! Situatia lui s-a discutat in sedinta de guvern, apoi purtatorul de cuvint al executivului a facut publica toata averea familiei, fara sa ierte nici macar magaziile sau gainile din ograda.

Promisiuni pentru cei care depusesera bani de Dacia

Dupa 14 ani de nemultumiri si proteste, cei peste 32.000 de romani pe care evenimentele din ’89 i-au prins cu bani depusi pentru Dacia par sa fie luati in seama de Nastase. Premierul a anuntat ca situatia lor va fi analizata la urmatoarea sedinta de guvern, pagubitii urmind sa primeasca inapoi banii depusi, atit cit valorau atunci in valuta. Nu se vor lua in calcul dobinzile.

Surse din Ministerul Finantelor sustin ca inca nu se stie despre ce suma totala este vorba, acum se calculeaza. “Probabil ca banii se vor achita pe parcursul a mai multi ani, inca nu s-a hotarit”, precizeaza sursele noastre.

Pagubitii s-au plins si forurilor internationale, dar si ambasadelor straine ca, printr-un act normativ din 1990, oamenilor li se propune sa accepte o suma cu care se pot cumpara doar niste bujii.

“Oamenii vor deveni dependenti de ajutor”

Oficialii guvernului nu spun foarte clar de unde vor lua banii pentru toate aceste masuri, ci doar indica bugetul de stat. Nimeni nu explica insa cum va acoperi guvernul viitor promisiunile actualului executiv care, in febra alegerilor, pare sa lanseze mesajul: “Votati-ne! Va dam ajutoare!”.

Analistii cu care am stat de vorba pina acum au mentionat, de fiecare data, ca nu e benefica reactia guvernului. “Nu e o solutie sa dai bani in stinga si-n dreapta.

Daca noi nu-i motivam pe oamenii saraci sa iasa din situatia in care sint, ei se vor complacea si exista riscul sa devina dependenti de ajutor”, conchidea analistul economic Matei Paun, referindu-se la acordarea de ajutoare.

Nastase vorbeste cu gainile

Aflat intr-o vizita pretins incognito in judetul Mures, Adrian Nastase a facut “jonctiunea” cu citiva agricultori care munceau pe cimp. Premierul si cei doi fosti ministri care-l insoteau, Dan Nica si Marian Sirbu, au mincat prinzul pe cimp, alaturi de taranii din Salcud, aflati la cules de sfecla de zahar.

“Piinea cu cartofi mi s-a parut senzationala, a fost extraordinara, nu am mincat de multa vreme”, a spus Nastase. Marian Sirbu a fost incintat de prinzul care i s-a oferit, compus din slanina, brinza si palinca.

Dupa masa, delegatia guvernamentala a mers la o societate zootehnica din Iernut. Premierul a luat in brate o gaina, pe care a tinut-o aproape de ureche. Chestionat despre ce “a discutat” cu galinaceea, Nastase a replicat: “Am intrebat-o cu cine voteaza si mi-a raspuns clar – cu PSD, iar la prezidentiale era foarte hotarita.

Folosind tehnologii orale, cred ca putem ajunge la rezultate politice foarte bune. Asta e concluzia mea”. Premierul a abordat si tema concurentei pe care gainile de la Iernut o fac orataniilor din ferma proprie, aflata in comuna prahoveana Cornu. “M-am uitat cu invidie la concurenta pentru ca aici tehnologia aceasta noua este extrem de bine venita.

Bineinteles, pe o scara mult mai mare, aici se realizeaza niste lucruri deosebite”, a afirmat Adrian Nastase.

Mierea neagra, Dan Andronic si maidanezul

Continuindu-si periplul prin Ardeal, Adrian Nastase a participat ieri la “Toamna bistriteana”. Intrindu-si in rolul electoral, sotia premierului, Dana Nastase, a gustat din cascavalul produs de ciobani, a mincat doi mici, a cumparat citeva obiecte de artizanat, dar a primit si cadouri de la primari PSD, care se calcau in picioare inghesuindu-se cu ploconul.

Printre acestea: un patut cu perne pentru papusi, o traista, un clop si stergare. Dana Nastase a declarat ca va expune aceste cadouri in casa de la Cornu. Conform corespondentului Mediafax, sotia premierului a mai primit si doua borcane, unul cu miere amestecata cu nuca, iar altul cu miere neagra.

Dupa ce a aflat reteta de preparare a mierii de culoare neagra, Dana Nastase i-a spus-o “baiatului in casa”, Dan Andronic.

Sotia premierului ar fi vrut sa plece la Bucuresti cu un ciine ciobanesc, dar a renuntat cind a constatat ca toti erau adulti. “Daca erau catei, nu plecam fara unul de aici, dar asa, ne multumim cu maidanezul nostru Ralf, care atunci cind vine sotul meu il simte de la coltul strazii”, a declarat Dana Nastase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro