Sari direct la conținut

Joc periculos

Evenimentul Zilei

Intii de toate, o vizita de “mare succes” in SUA a mai fost. Si tot cu Adrian Nastase in centrul fotografiei pentru Romania. Si tot cu George W. Bush in cadru, pe post de mobilier politic de sprijin. Asta s-a petrecut in 2001.

Si atunci, ca printr-o minune, presedintele SUA a trecut, intimplator, prin “budoarul” sotiei, locul unde prima doamna a Americii se intilnea cu a doua doamna a Romaniei. La momentul respectiv, scena a facut valuri si a fost vinduta romanilor ca un fel de telenovela politica menita a ne-o prezenta si pe destoinica sotie a premierului.

Abia dupa un timp am aflat (desi Guvernul Romaniei n-a spus niciodata public cit a costat) ca o firma de lobby s-a ocupat serios de acea vizita. Cit ne-a costat ea (inclusiv intilnirea din salonul doamnelor) e greu de spus! Zeci de mii, sute de mii sau un milion de dolari, nu stim! Pentru simplul motiv ca aceste costuri sint tinute departe de ochii lumii sau platite prin intermediari.

Cum s-au desfasurat lucrurile la vizita de acum iarasi nu stim. Surprinzator este ca avem de-a face cu o miniconferinta de presa in Biroul Oval si ca asa, intr-o doara, presedintele SUA declara ca el e increzator ca va cistiga, iar Adrian Nastase i-a spus ca si el e increzator ca va cistiga.

Cum Dumnezeu spune presedintele Statelor Unite o asemenea fraza exact cind Adrian Nastase avea nevoie disperata de ea? Chiar daca asta nu inseamna nici recomandare, nici garantie, nici acord, este un mic cadou. Si intuitia imi spune ca nu este la fel de intimplator ca si curcubeul de la Bucuresti. De ce n-a raspuns George W.

Bush in nici un fel propunerii lui Adrian Nastase referitoare la o baza militara in Romania, intr-o locatie “de cinci stele”? N-a remarcat oferta primului-ministru roman, in schimb a tinut minte ca acesta se pregateste sa candideze? Greu de explicat de ce nu s-a axat pe interesul american, ci pe acela particular al musafirului sau!

Dupa cum tot greu de explicat este de ce Adrian Nastase a anuntat tocmai in SUA, cu putin inainte de vizita la Washington, ca este gata 95% sa candideze. Era “umflat” in cea mai mare parte si ii lipsea ceva.

Banii? Convingerea? Mesajul partidului sau (si asa adus la pozitia de drepti prin promovarea unor figuranti) sau binecuvintarea lui Ion Iliescu? Oricum, ceea ce se incearca acum in mass-media, cu o serioasa contributie din partea presei slugarnice si a doua agentii de presa, este o minunata mistificare.

Rompres zice ca Bush “a declarat ca va cistiga alegerile si asteapta ca un astfel de rezultat sa il obtina si premierul roman” (ceea ce texanul n-a spus). Iar Mediafax chiar ne ameteste cu un titlu bun de organizatia de tineret a PSD: “Nastase pleaca in cursa spre Cotroceni direct din Biroul Oval” (cu datoriile firmelor lui Adrian Sirbu in spate, bineinteles!).

In ciuda suspiciunilor enorme care il inconjoara, in ciuda grupului restrins care il domina, in ciuda greselilor pe care le-a facut si a rezultatelor proaste obtinute la urnele locale, Adrian Nastase ne arata ca incearca sa joace. Si numai pe carti mari si hotaritoare.

Daca tot ce s-a intimplat in cursul acestei vizite este rezultatul unui scenariu (chiar neplatit), atunci avem de-a face cu un jucator aproape fanatic. Cu o anume stingacie, el incearca sa foloseasca imaginea celui mai puternic om (si stat) al lumii in jocul sau politic intern.

Ceea ce i-ar putea folosi in fata unor naivi, dar i-ar putea fi fatal in fata jucatorilor mai versati si mai puternici decit el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro