Sari direct la conținut

Ramona Manescu ii cere oficial lui Barroso sa precizeze sursele raportului din cadrul MCV

HotNews.ro

Eurodeputata liberala Ramona Manescu i-a adresat joi o intrebare scrisa presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, in care se intereseaza despre sursele de informare ale raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si ii cere executivului UE sa explice „cu argumente si dovezi clare” cum poate exercita mass-media acte de intimidare asupra sistemului judiciar, informeaza un comunicat dat publicitatii la Bruxelles, anuntaAgerpres.

Eurodeputata PNL sustine ca documentul prezentat miercuri de Comisie prezinta o serie de ‘inadvertente si neadevaruri’, care necesita clarificari din partea executivului comunitar.

„In primul rand, cred ca este vital sa aflam, de la reprezentantii Comisiei Europene, sursele de informare care au stat la baza elaborarii acestui raport, avand in vedere faptul ca este pentru prima data cand raportul nu a fost prezentat in prealabil guvernului, in vederea corectarii eventualelor erori”, apreciaza Ramona Manescu.

In ceea ce priveste continutul documentului, ea considera ca acesta ar exprima multe ingrijorari „nejustificate” ale CE. „Un exemplu in acest sens ar fi numarul de ordonante de urgenta emise de guvern, precum si neutralitatea avocatului poporului. Desi, doar in anul 2010, Guvernul Boc a emis peste 130 de ordonante de urgenta, iar Avocatul Poporului de la acea vreme nu a facut nimic in acest sens, CE nu a considerat ca aceste aspecte sunt suficient de grave pentru a fi mentionate in rapoartele de tara din acel an. De aceea, am cerut CE sa-si justifice lipsa de obiectivitate in aceasta situatie”, sustine Ramona Manescu.

Un alt aspect deosebit de grav din raport ar fi, in opinia eurodeputatei liberale, care l-a si mentionat in scrisoarea adresata presedintelui CE, referirea la presupusele presiuni exercitate de presa asupra sistemului judiciar. ‘CE trebuie sa explice cu argumente si dovezi clare cum poate exercita mass-media ‘presiuni nejustificate si acte de intimidare asupra sistemului judiciar’ avand in vedere ca rolul presei este tocmai acela de a informa opinia publica. Presa trebuie sa aiba libertatea de a face investigatii jurnalistice si de a prezenta dovezi corecte si obiective, indiferent daca acestea se refera la un cetatean de rand sau la un magistrat’, considera eurodeputata.

Ea mai spune ca i se pare inacceptabil ca un raport de evaluare al CE, „care ar trebui sa fie clar, bine documentat si foarte obiectiv” sa cuprinda exprimari precum „hotararile Curtii Constitutionale par sa fi fost publicate in timp util in Monitorul Oficial”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro