Sari direct la conținut

MAE: 21 de cetățeni români au fost repatriați din Turcia cu sprijinul MAPN / Alți 5 români s-au repatriat astăzi printr-un zbor de linie / Nu există solicitări de repatriere din Siria

HotNews.ro
Echipa de salvatori români în Turcia, Foto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta
Echipa de salvatori români în Turcia, Foto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Până in prezent 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul MAPN și de asemenea în cursul zilei de astăzi un grup de alți 5 români s-a repatriat printr-un zbor de linie, cu sprijinul ambasadei României de la Ankara, a anunțat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au prezentat miercuri la începutul ședinței de Guvern măsurile de sprijin acordate în urma cutremurelor din Turcia și Siria.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat la începutul ședinței de Guvern situația privind solicitările de repatriere ale romînilor din Turcia și Siria.

Principalele declarații ale ministrului Bogdan Aurescu:

  • Până in prezent 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul MAPN și de asemenea în cursul zilei de astăzi un grup de alți 5 cetățeni români s-a repatriat printr-un zbor de linie, cu sprijinul ambasadei României de la Ankara. Sper că vor ajunge în curând în siguranță în România.
  • De asemenea se află în atenție un alt grup de 7 cetățeni români, un grup de studenți la medicină care se află la studiu într-un program Erasmus și care vor fi ajutați să se repatrieze sperăm tot cu o aeronavă a MAPN.
  • De asemenea mai există în atenția Ambasadei României la Ankara încă 10 cetățeni români împreună cu 3 membri de familie care se află în zone îndepărtate de Adana sau de Malatya unde se află aeroporturile care pot să-i preia în mod direct. Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aceste aeroporturi și suntem în contact permanent cu ei.
  • De asemenea există un număr de 36 de cetățeni români care se află în contact cu Ambasada României la Ankara, care nu au solicitat repatriere, dar care au avut întrebări concrete privind diverse aspecte legate de situația din Turcia.
  • În privința situației din Siria, nu există până în acest moment solicitari de repatriere din partea unor cetățeni români.
  • Am întreprins demersuri pe lângă autoritățile din Siria de a ne pune la dispoziție o listă de echipamente și necesități concrete pentru un ajutor umanitar. Am transmis această listă la colegii de la MAI și Ministerul Sănătății și în cooperare cu partenerii instituționali încercăm să identificăm modalități de transport pentru aceste ajutoare.

Principalele declarații ale ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode:

  • MAI, prin structurile aflate în subordine, prin Departamentul pentru Situații de urgență (DSU), a întreprins de urgență măsurile de acordare de sprijin imediat către autoritățile turce.
  • DSU prin intermediul IGSU în calitatea sa de punct național de contact a primit din partea centrului de coordonare a răspunsului de urgență al Comisiei Europene solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională.
  • Astfel, în numai câteva ore, echipa specializată în căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU a fost mobilizată și astfel 59 de salvatori care reprezintă personal specializat RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubului câinilor utilitari, alături de 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU au pornit spre Adana, Turcia.
  • Această mobilizare rapidă se datorează și sprijinulului MAPN care a pus la dispoziție 3 aeronave pentru trimiterea în Turcia a salvatorilor dar și a echipamentelor de intervenție.
  • Menținând o legătură continuă cu autoritățile turce, solicitările au continuat. În doar câteva ore o altă echipă RO-USAR, alături de altă echipă medicală SMURD și personal de specialitate cu resursă canină au fost mobilizate.
  • În ceea ce privește numărul salvatorilor români trimiși în Turcia, ajutorul s-a dublat, cel de-al doilea modul trimis însumând 58 de salvatori.
  • Echipa de salvatori a reușit să salveze până la acest moment 3 persoane de sub dărâmături.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că Romania a fost prima țară din UE care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și autorităților locale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro