Sari direct la conținut

Efectul Nastase asupra coalitiei PDL-PSD

HotNews.ro

Coalitia cu majoritate solida in Parlament, peste 70%, a crapat miercuri pe la pranz. Noua deputati PSD din Comisia Juridica au facut scut roman in jurul lui Adrian Nastase, in timp ce noua deputati PDL ii cereau capul. Cazul Nastase a avut efect de turnesol pentru Coalitia PDL-PSD, aratand ca, in momentele cheie, interesele particulare sunt mai puternice decat Pactul pentru Romania. Parlamentarii PSD din Comisia Juridica au actionat in forta, ca si cum partidul lor ar fi fost in opozitie, nu intr-o coalitie aflata la guvernare. Cazul Nastase pare sa fie doar prefata unui deznodamant inevitabil.

Timp de doua ore, deputatii juristi au atacat, au lovit cu barda, au amenintat, au recurs la toate tertipurile procedurale posibile numai ca sa-l salveze pe Adrian Nastase de procurori. Si le-a iesit.

Au actionat in bloc, fara fisura, ceea ce arata ca Adrian Nastase controleaza o buna parte din partid. Miercuri in comisia juridica s-a vazut incompatibilitatea totala intre cele doua partide. Juristii PSD (Eugen Nicolicea si Florin Iordache, fosta peremista Ruxandra Jipa), au dovedit aceiasi rea credinta si dispret fata de statul de drept.

Nicolicea si Iordache au venit cu idei putine dar fixe: probele din dosarele Zambaccian si Tamara au fost anulate de Curtea Constitutionala, deci nu ne mai putem uita peste ele, deci sa ne trimita Parchetul General altele bune, daca are. Daca nu, pace buna. Cei doi au insistat ca deputatii-juristi sa evalueze probele, sa pronunte ei sentinte de vinovatie sau de achitare dupa judecata lor politica.

De partea cealalta, cativa tineri deputati-juristi, specializati in drept penal (Mihai Boldea, Daniel Barbulescu, usor patetic Daniel Buda) s-au straduit sa explice ca probele anulate de Curtea Suprema raman valabile ca acte premergatoare, ca indicii ale unor posibile infractiuni, si ca dosarele Tamara si Zambaccian pot fi trimise la Parchet cu aviz de incepere a urmaririi penale.

Boldea s-a caznit sa-si convinga colegii ca doar magistratii pot evalua probe, ca nu e treaba comisiei juridice. Cei doi au desenat in mod corect cadrul general: raportul de tara al Comisiei Europene asteptat peste doua saptamani si perceptia populatiei ca parlamentarii sunt mai presus de lege.

Jipa (PSD) le striga colegilor de coalitie ca are senzatia ca traieste intr-o tara bananiera, de parca nu reprezenta un partid cocotat in jumatatea de bananier rezervata ministrilor PSD. Inutil sa i se explice ca bananieri sunt parlamentarii dintr-o tara in care parlamentul se substituie justitiei, evalueaza probe si se comporta ca un tribunal extraordinar.

Liberalii au actionat dupa o logica primitiva. S-au retras strategic, pentru a scoate in evidenta conflictul dintre cele doua partide. Insa a fost o retragere lasa si o fuga de responsabilitate. Voturile celor patru liberali puteau sa trimita dosarele Tamara si Zambacccia direct in plenul Camerei. Altfel spus, liberalii puteau anula toate franele procedurale actionate de PSD, dar n-au facut-o, chiulind decisiv si salvator.

Si presedintele comisiei juridice, Daniel Buda (PDL) a comis erori procedurale, voite sau nu, care afunda si mai rau cazul Nastase in paienjenisul procedurilor parlamentare, ajutand la randul sau PSD sa ingroape cele doua dosare si mai adanc in Parlament.

Am asistat la doua ore de confruntari intre PSD si PDL cu senzatia pronuntata ca primul partid se afla in opozitie si doar al doilea la putere. O senzatie care se degaja din mai toate actiunile PSD in momente cheie: oamenii lui Geoana&Nastase contesta alocarile bugetare, nu sunt de acord cu adoptarea noilor Coduri prin asumarea raspunderii, submineaza modificarea Constitutiei, pe scurt se opun oricarei actiuni reformiste in general.

Coalitia PDL-PSD creeaza doar aparenta unei majoritati solide, dar in realitate, in cazul proiectelor majore, cele doua partide trag in directii diferite. Si vor trage pana cand guvernarea se va rupe de tot. Intrebarea este cand se va intampla: inainte sau dupa alegerile prezidentiale. Daca Guvernul Boc va rezista totusi in ritm de hais si cea vreme de patru ani, tot va fi degeaba. Guvernul anti-criza va genera alte crize si cam atat. In rest, nu se va intampla nimic notabil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro