Sari direct la conținut

Kelemen: Autonomia nu inseamna sa luam ceva de la cineva, ci sa actionam in interesul cuiva

HotNews.ro
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, sambata, un mesaj celor care vor participa, duminica, la „Marele mars al secuilor”, spunand ca autonomia nu inseamna sa fie luat ceva de la cineva, ci sa se actioneze in interesul cuiva, transmite Mediafax.

Potrivit mesajului lui Kelemen Hunor adresat participantilor la marsul secuilor postat, sambata, pe site-ul UDMR, evenimentul doreste sa demonstreze forta comunitatii maghiare, ca exista vointa necesara de a avea o atitudine unitara pentru Tinutul Secuiesc, pentru viitorul Tinutului Secuiesc.

„27 octombrie este o zi importanta pentru noi toti. UDMR va participa si ca organizator la „Marele mars al secuilor”. Avem nevoie atat de tineri, cat si de intelectuali, de varstnici si de agricultori, deopotriva. Avem nevoie de intemeierea unui camin, de dezvoltarea pamantului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim sa demonstram forta comunitatii noastre, faptul ca avem vointa necesara de a munci impreuna si de a avea o atitudine unitara pentru Tinutul Secuiesc, pentru viitorul Tinutului Secuiesc, pentru pamantul nostru natal. Atunci cand decidem asupra sortii Tinutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor si comunitatii noastre. Noi vrem si ne dorim sa avem o forma de autonomie care sa ne permita sa decidem singuri in privinta obiectivelor noastre. Am afirmat in nenumarate randuri, repetam si azi: in viziunea noastra, autonomia nu inseamna sa luam ceva de la cineva, ci sa actionam in interesul cuiva”, a aratat Kelemen.

Liderul UDMR a adaugat ca, prin nazuintele de autonomie ale maghiarilor, acestia nu vor sa priveze pe nimeni si de nimic.

„Nici pe romani, nici pe maghiari, nu vrem sa luam nici bunuri, nici proprietati, nici decizii, nici drepturi. Cerem insa, ca noi, secuii, maghiarii din Transilvania si Tinutul Secuiesc, sa avem puterea de a decide singuri in chestiunile care ne privesc”, a subliniat Kelemen Hunor.

Acesta a afirmat ca demonstrarea vointei politice a maghiarilor este importanta din perspectiva eficientei muncii lor in administratiile locale si judetene, in Parlament si in activitatile de reprezentare a intereselor comunitatii.

Reprezentantii UDMR au anuntat, sambata, ca liderul Uniunii, Kelemen Hunor, se va alatura participantilor la mars la slujba ecumenica din Targu Secuiesc, in timp ce vicepresedintele politic, Borbely Laszlo, va fi prezent la Ozun.

„Marele mars al secuilor” va avea loc, duminica, in judetul Covasna, iar la manifestare sunt asteptati peste 150.000 de maghiari, care sa protesteze fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern si pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Evenimentul va incepe la ora 11:00, cu slujbe ecumenice, iar marsul propriu-zis la ora 12:00 si se va desfasura de-a lungul DN 11, manifestantii pornind din 14 locuri si urmand sa formeze, la finalul marsului, un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau.

Organizatorii au primit toate avizele si autorizatiile necesare si spun ca la mars sunt asteptati nu numai covasneni, ci si maghiari din mai multe judete ale tarii si din strainatate, in principal din Ungaria.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuiesti de dimensiuni mai mici si s-au confectionat si patru steaguri de dimensiuni mari, de cate 250 de metri lungime si doi metri latime, care vor fi purtate pe tot parcursul marsului, pornind din Bretcu, Targu Secuiesc, intersectia de la Reci si Chichis.

De asemenea, simultan cu „Marele mars al secuilor” vor fi organizate „manifestatii de simpatie” in mai multe orase din Europa si America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zurich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles si Toronto.

In Covasna, manifestarea va fi precedata de aprinderea, sambata seara, a unor „focuri de veghe ale autonomiei”. Astfel, reprezentantii Asociatiei Tinerilor din judetul Covasna – HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta „Pivnita Uriasului” de langa comuna Moacsa, iar alte doua focuri vor fi aprinse de reprezentantii CNS pe Muntele Perko (comuna Sanzieni) si pe dealul „Larmafa” (intre Ojdula si Hilib).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro