Sari direct la conținut

Paste de miliarde

Monitorul de Cluj

Angajatii regiilor autonome primesc si ei prime de sarbatori, insa nu toti.

Paste de miliarde

Angajatii Primariei municipiului Cluj-Napoca primesc cea mai mare prima de Paste dintre functionarii publici, in timp ce muncitorii regiilor autonome primesc sume modice sau nu primesc nimic de sarbatori. Primaria va cheltui aproximativ 6 miliarde de lei vechi pentru cei 600 de angajati pe care-i are.

Potrivit Contractului Colectiv de Munca, functionarii primesc prima in lei, echivalenta cu un salariu mediu pe economie. Ultimele date ale Institutului National de Statistica arata ca acesta s-a situat in luna aprilie la 7,43 de milioane de lei vechi net, iar cistigul brut la 9,73 de milioane de lei vechi.

„Persoanele care se afla in concediu de maternitate ori au mai putin de 6 luni de la data angajarii in institutie nu beneficiaza de acest drept“, a declarat Raimonda Boian, purtatoare de cuvint a Primariei Cluj-Napoca.

Consiliul Judetean (CJ) Cluj este mai putin darnic cu angajatii. Potrivit purtatoarei de cuvint a Institutiei, Cornelia Trif, prima de Paste este de 141 de lei net, respectiv 165 de lei brut. La CJ Cluj lucreaza efectiv aproximativ 110 persoane.

Regiile autonome, zgircite de Sarbatori

Cea mai „zgirie-brinza“ dintre regiile autonome este Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca. „Nu dam nimic!“, asa ne-a declarat directorul RAT, Emil Miron. Cei 220 de angajati pot astfel sufla in degete, in speranta ca banii de miel vor veni, poate-poate, anul viitor.

Angajatii Aeroportului International Cluj sint rasplatiti, de sarbatori, cu suma de 600.000 de lei. Vechi. „Urmeaza sa reanalizam posibilitatile financiare, insa, la o prima analiza, aceasta este tot ce ne putem permite“, a evidentiat directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo.

Cit priveste Regia Autonoma Apa-Canal Cluj, premiul se ridica la 1,5 milioane de lei vechi brut, bani retrasi din fondul de salarii, din cota de participare a salariatilor la profit. Pina la inchiderea editiei, conducerea RATUC nu a putut fi contactata pentru a specifica la ce suma se ridica prima de Paste a angajatilor.

Boc si Tise, fara bani de miel

Nu toti angajatii Primariei pleaca acasa cu cei aproape 10 milioane de lei vechi in buzunar de sarbatorile pascale. Primarul Emil Boc, dar si viceprimarii nu beneficiaza de aceste drepturi. Cel putin asa sustin acestia. „Persoanele alese sau numite in functii nu iau prima cu nici o ocazie“, spune Raimonda Boian.

In ceea ce-i priveste pe angajatii Institutiei Prefecturii Cluj, aici nu se da nici un alt spor bugetar in afara de cel de-al 13-lea salariu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro