Sari direct la conținut

Harta condamnatilor

Monitorul de Sibiu

Sibiul se afla printre cele 18 judete care inrosesc Harta HIV – SIDA a Romaniei. Anul trecut, au fost inregistrati peste 100 de copii seropozitivi cu virste intre 1 si 14 ani.

In top

Sibiul este fruntas in Romania, alaturi de alte 17 judete, in ceea ce priveste numarul copiilor intre 1 si 14 ani infectati cu virusul HIV. Conform unor statistici intocmite de Ministerul Sanatatii, impreuna cu Institutul de Boli Infectioase „Dr. Matei Bals”, judetul Sibiu este in capul listei la numarul de copii seropozitivi inregistrati la sfirsitul anului 2006, depasind 100 de cazuri.Si in ceea ce priveste numarul adultilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, Sibiul se afla in top.

Cazuri noi

Potrivit statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Sibiu, in 2006, in tot judetul, s-au inregistrat 14 cazuri noi, cele mai multe la adolescenti. In evidentele ASP figureaza 148 de persoane infectate cu acest virus. „Majoritatea bolnavilor care figureaza acum in numar mare in toate statisticile sint copiii din grupul celor care au fost infectati prin instrumentar medical nesterilizat, in anii 1988 – 1989”, spune Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu.

Morti

Virusul HIV face victime printre sibieni. Numai anul trecut, trei persoane au murit din cauza acestei boli, iar in ultimii doi ani, sapte oameni au fost rapusi de aceasta maladie incurabila. Lucrul cel mai ingrijorator este ca numarul bolnavilor infectati cu virusul HIV s-a dublat in ultimii trei ani. In 2003, erau inregistrati 73 de suferinzi, din care 69 erau copii, iar in 2006, numarul lor a crescut la 148.

O crestere alarmanta, de 16,5 ori, s-a inregistrat in rindul adultilor. Daca in 2003 erau numai patru adulti infectati, la sfirsitul lui 2006, numarul lor a ajuns la 66.

Infectati in pintec

Daca majoritatea micutilor au fost infectati in 1988 din cauza „seringilor de fier”, in 2006 metodele de transmitere s-au diversificat. Astfel, trei dintre cazurile noi luate in evidenta de medici erau copiii sub un an. Bebelusii au primit virusul chiar de la mamele lor. Potrivit statisticilor intocmite de Institutul „Dr. Matei Bals”, la nivel national, au fost depistate 81 de gravide seropozitive.

Grupe de risc

Specialistii romani au realizat o statistica a cazurilor noi de SIDA clasificate dupa calea de transmitere: la heterosexuali, homosexuali/lesbiene, utilizatorii de droguri intravenos, transfuzii de singe sau de la mama la fat. Specialistii au facut, in 2006, si testari HIV pe grupe de risc. Au descoperit, astfel, 84 de bolnavi de TBC purtatori ai virusului HIV, din 10.821 de bolnavi testati.

Testare gratuita

Testarea reprezinta o investigatie in legatura cu prezenta sau absenta anticorpilor HIV. Se face fie in urma unor afectiuni clinice care pot sugera prezenta infectiei cu HIV, fie pentru ca pacientul face parte dintr-o categorie cu risc de infectare si a cerut un test al anticorpilor HIV. La Sibiu, cei care vor sa se testese o pot face gratuit, la ASP.

Testarea poate fi confidentiala, garantindu-se pastrarea secretului in privinta identitatii, iar rezultatul se comunica numai personal. Testarea mai poate fi si anonima. In acest caz, dezvaluirea numelui nu este necesara. Proba de singe este insotita de un cod numeric sau de o parola. Insa, in cazul in care opteaza pentru acest tip de testare, pacientul nu poate beneficia de ingrijire si tratament.

Medicamente

Medici si cercetatori din intreaga lume fac eforturi uriase pentru a descoperi un tratament eficient impotriva HIV. S-au descoperit medicamente foarte eficiente care incetinesc multiplicarea virusului in organism, care prelungesc viata persoanelor HIV si le ajuta sa traiasca normal.

In prezent, insa, nu exista nici un vaccin care sa protejeze organismul impotriva infectiei cu HIV si nici un tratament care sa vindece SIDA. Casa de Asigurari de Sanatate Sibiu ofera pentru tratamentul unui bolnav de SIDA 14.600 de lei pentru un an.

Boala grea

SIDA este provocata de HIV (virusul imunodeficientei umane). Acest virus ataca exact celulele care protejeaza corpul impotriva infectiilor. Pe masura ce numarul acestor celule scade, organismul persoanelor infectate cu HIV (seropozitive) nu mai poate face fata bolilor (pneumonie, tuberculoza, meningita).

Atunci cind organismul unei persoane cu HIV ajunge in acest stadiu si nu se mai poate apara impotriva infectiilor, se spune ca acea persoana sufera de Sindromul Imunodeficientei Dobindite, adica SIDA. Din acest moment, sanatatea sa incepe sa se deterioreze rapid si duce, in final, la deces.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro