Sari direct la conținut

Schimb de retete culinare pe bani publici la Primaria Timisoara

"Romania libera editia Transilvania Banat"

Timisorenii sunt nevoiti sa suporte, anual, convorbiri telefonice de miliarde de lei vechi in contul angajatilor din cadrul Primariei municipiului Timisoara. Doar in anul 2006, valoarea facturilor a fost de aproape 100.000 de dolari. Numarul posturilor fixe din cadrul municipalitatii este de 54, la care se adauga 100 de telefoane mobile de serviciu.

Dupa cum rezulta din raspunsul la o cerere inaintate in baza Legii 544 formulata de ziarul nostru, in ultimele trei luni ale anului trecut a fost achitata o suma de 29.833 lei noi pentru discutiile purtate prin intermediul posturilor fixe si o alta de 27.055 lei noi pentru convorbirile purtate pe telefoanele mobile.

Departe de a sanctiona aceste excese pe bani publici, conducerea Primariei tinde sa-si apere angajatii acuzati ca inrosesc firul telefonic in interes propriu, negand ideea ca timisorenii ar subventiona, prin plata taxelor locale, discutiile purtate de acestia.

Scuza cu iz de telenovela

Un caz in care telefonul de serviciu dintr-un birou al Primariei a fost folosit in mod discretionar a fost sesizat, zilele trecute, prin intermediul unei reclamatii in care semnatarul isi exprima speranta ca „banii recuperati vor fi folositi pentru comunitate”.

Este vorba de angajata Biroului de Presa al administratiei locale, Alina Maguran, acuzata ca a tocat zeci de milioane de lei vechi pe convorbiri in interes personal. „Doamna Maguran face schimb de retete si povesteste aventuri amoroase de sute de milioane de lei de la toate telefoanele la care are acces.

Daca reusiti sa obtineti desfasuratoare ale convorbirilor, veti avea surpriza sa constatati ca 90 la suta din convorbiri sunt in interes personal. In vara anului 2000 suna in Germania de pe numarul de telefon al secretarului primarului, fara acordul lui”, a spus cetateanul.

El a oferit si o lista cu numerele de telefon apelate in mod frecvent de angajata Primariei, printre care si o legatura in Egipt.

Contactata pentru a-si expune opinia fata de aceste acuzatii, Alina Maguran a declarat ca aceasta reclamatie nu reprezinta altceva decat o incercare de razbunare a unei amice de-ale sale. „O prietena de-a mea a fost iubita unui verisor. Din cauza faptului ca a fost parasita de acesta, pentru a se razbuna, mi-a facut reclamatii peste tot.

Nu este adevarat ca folosesc telefonul in interes personal, ci doar in interes de serviciu. De aici, de la noi, se fac toate invitatiile cand e vorba despre actiuni ale Primariei. De fapt, ati vazut ca nici nu am depasit valoarea alocata acestui post”, a mai explicat angajata.

Aceeasi atitudine a fost impartasita si de viceprimarul orasului, Adrian Orza, semnatarul raspunsului la cererea formulata in baza Legii 544. Acesta a spus ca „valoarea convorbirilor telefonice efectuate in 2006 de la postul telefonic cu nr. 204.886 este de 7.575 lei noi, fata de 9.600, cat aveau dreptul la acest post telefonic”.

Cu alte cuvinte, daca plafonul valoric al impulsurilor nu a fost atins, atunci, in viziunea edililor, angajatii pot folosi linistiti de banul public.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro