Sari direct la conținut

Tacere cumparata cu functii de conducere la „Orser” Oradea

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

Patroana serelor oradene, „Orser” SA, Maria Schutz, a demis in bloc conducerea societatii. Surse din cadrul firmei sustin ca masura a fost luata pentru a-l promova pe liderul sindical Vasile Morar in Consiliul de Administratie al „Orser”, pentru a scapa in acest fel de presiunea sindicatului, acum cand problemele societatii au ajuns si pe masa procurorilor Anticoruptie.

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a „Orser” SA a decis, saptamana trecuta, inlocuirea celor trei directori ai societatii din Consiliul de Administratie. Tot atunci, printre noii membrii ai CA a fost propus liderul de sindicat Vasile Morar, cel care a acuzat-o in mai multe randuri pe Maria Schutz ca ar fi dus serele aproape de faliment.

Deocamdata nu au fost facute numirile oficiale pentru noua componenta a CA, insa liderul de sindicat sustine ca in cazul in care se adevereste ca schimbarile au fost facute ilegal, va refuza sa isi dea demisia din sindicat si va face publice o serie de informatii care ar putea isca un nou scandal in jurul patroanei de la „Orser”. „Sunt niste schimbari facute de escroci.

Schimbari prin care vor sa scape de cine trebuie. E adevarat ca a destituit conducerea si a stabilit nume noi pentru Consiliul de Administratie, printre care ma aflu si eu. Astept sa vad daca m-a numit. Eu nu mi-am dat acceptul nici sa fiu numit, nici sa-mi dau demisia din sindicat.

Dar scopul ei este sa ma numeasca in Consiliul de Administratie ca atunci nu mai pot fi lider de sindicat”, a spus Morar.

Potrivit sursei citate, Maria Schutz a decis si disponibilizarea intregului personal de la „Orser”. Astfel, incepand cu luna decembrie doar zece persoane vor mai ramane pe statele de plata ale societatii, restul urmand sa iasa in somaj.

Adjunctul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor, Daciana Nica, a spus, insa, ca angajatii institutiei au inceput sa respinga dosarele fostilor angajati de la „Orser” care vin sa-si depuna actele pentru a intra in somaj. Oamenii au ramas, astfel, si fara salarii, si fara indemnizatia de somaj. Si asta, deoarece oamenii nu au cotizate 12 luni la AJOFM.

Mai mult, o buna parte dintre salariati sustin ca in carnetele lor de munca nu a fost operata nici o modificare in ultima perioada.

Declinul serelor

Serele oradene au fost privatizate in anul 2002. Maria Schutz, patroana a Serelor Codlea Brasov, a fost cea care a preluat intreprinderea. In urmatorii ani „Orser” au mers tot mai prost, totul culminand in aceasta vara, cand conducerea firmei a decis concedierea ultimilor angajati.

Liderul de sindicat a mai spus ca declinul societatii a inceput imediat dupa Revolutie, insa s-a acutizat in momentul in care serele au fost preluate de Maria Schutz. „In loc sa vina sa faca investitii, a vandut-o pe bucati”, a mai mentionat Morar.

Totodata, in urma unei anchete a Inspectoratului Judetean de Politie, oamenii legii au descoperit ca Maria Schutz, in calitate de administrator al Consiliului de Administratie al societatii comerciale „Worldser” (Dolj), a cumparat SC „Orser” de la Administratia Domeniilor Statului la un pret subevaluat.

Astfel, ea a platit 2.605 lei vechi pentru o actiune a carei valoare reala era de circa zece ori mai mare.

Mai mult, Directia Generala a Finantelor Publice a constatat ca in urma instrainarii activelor apartinand firmei la preturi subevaluate, a fost creat un prejudiciu de 100.000 de euro. Desi la un moment dat societatea a ajuns sa fie pusa sub sechestru din cauza datoriilor mari catre stat, Maria Schutz a continuat sa vanda inclusiv gardul care imprejmuia unitatea.

Pe vremea fostului regim, Maria Schutz s-a bucurat de protectia PSD, laudandu-se cu prietenia ce o lega de sotia fostului prim-ministru Adrian Nastase. In urma cu cateva luni Directia Nationala Anticoruptie a demarat o ancheta cu privire la privatizarea serelor oradene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro