Sari direct la conținut

Bataie pe locuri in spitalele de nebuni

Republicanul

Paturi insuficiente

Cele opt unitati de asistenta sociala din Prahova in care isi traiesc ultimii ani batrinii si bolnavii neuropsihic abandonati de familii sint insuficiente pentru cererea tot mai mare de internari. In fiecare zi, sediul Directiei de Asistenta Sociala este asaltat de rudele celor care spera sa scape de povara bolnavilor, insa sansele de a prinde un loc intr-un centru sint minime.

„In prezent toate cele 1.021 de locuri din complexele de servicii sociale sint ocupate de virstnici si persoane adulte cu dizabilitati, iar pe lista de asteptare figureaza 460 de persoane”, sustine Vali Florea, purtatorul de cuvint al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. In ciuda aglomeratiei din centrele de asistenta sociala, bolnavii nu o duc tocmai bine.

La centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica de la Calinesti internatii fara discernamint stau si cite doi in pat, conditiile oferite in unele pavilioane fiind de cosmar.

Intr-o situatie critica si asemanatoare celor de la Calinesti se afla si cei inernati la Mislea, unde virsnicii, care mai prezinta si cite un handicap fizic sau psihic, tratati mai mult ca niste animale, dorm gramada unul peste altul, din cauza unor lucrari de reabilitare, care datorita bugetului restrins nu-si gasesc finalitatea sub nici o forma.

Uitati aici de propriile rude, batrinii se pling si de faptul ca paturile in care dorm nu sint deloc confortabile, zabrelele de fier raminind pe spinarea lor ca niste stigmate. In plus, grupurile sanitare au devenit aproape inutilizabile, iar cladirile au nevoie urgenta de reparatii capitale pentru a nu se prabusi peste bolnavi.

Nici personalul calificat nu este suficient din cauza salariilor foarte mici si a lipsei posturilor din grila de salarizare. Condamnati sa duca o viata de ciine, cei mai multi se refugiaza in tacere, perzindu-si speranta de a mai avea parte de o clipa de fericire.

Hrana bolnavilor, mincare pentru porci

In opinia presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, unul dintre vinovatii pentru situatia grea a centrului este chiar fostul director, Petre Morarescu. In urma unui audit intern au fost scoase la iveala numeroase nereguli, cum ar fi achizitia de alimente la preturi mult peste cele ale pietei si chiar necheltuirea a 500 de milioane de lei din fondurile alocate hranei bolnavilor.

In schimb, pentru ingrasatul porcilor din crescatoria improvizata in curtea centrului au fost risipite 100 de milioane de lei, bani folositi pentru cumpararea a citorva tone de malai si tarite. Pe numele fostului director a fost depusa o plingere penala, dosarul aflindu-se acum pe masa procurorilor de la Departamentul National Anticoruptie.

„Dupa ce am intervenit in gestionarea sumelor uriase alocate centrelor de asistenta sociala in farfuriile bolnavilor au ajuns si produse, considerate pina nu demult, de lux, cum ar fi carnea si produsele lactate. Sint sigur, insa, ca fenomenul furatului cu sacosa de la gura bolnavilor nu a fost eradicat”, spune presedintele Anghel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro