Sari direct la conținut

Uzina „Primaria Oradea”: in doi ani, angajati de doua ori mai multi

Bihoreanul

Asemeni lui Fat Frumos, creste intr-un an cat altii in zece. Nu este o firma profitabila, in plina dezvoltare, ci administratia locala. Scumpa si in extindere…

Daca in august 2003 Primaria Oradea avea doar 253 de angajati, astazi numarul lor a ajuns la 575, cu 22 mai multi decat la inceputul anului. „As intelege daca aceasta crestere s-ar vedea si in activitate, dar nu se vede”, spune indignat consilierul local Florian Pantea.

Mastodontul

Cu peste 3.500 de angajati, municipalitatea este cea mai mare companie din Oradea! Nici macar fratii Micula nu se pot lauda cu atatia angajati in orasul de pe Crisul Repede.

Astazi, oradenii platesc din buzunarul lor, pe langa cei 575 de salariati ai Primariei, alti 3.035 de angajati ai Electrocentrale, ai Administratiei Social Comunitare precum si ai regiilor de Transport Local, Apa-Canal si Piete. Paradoxal, daca la regiile direct productive numarul salariatilor este in continua scadere, in cazul Primariei e pe dos.

„Noi am redus personalul treptat, de la 2.222 de angajati cati aveam in 2002, cand ne-a preluat Primaria, undeva la 1.400 cati avem in prezent”, zice Dragos Gligor, directorul CET. La fel se intampla la toate regiile subordonate municipalitatii. Numai la Primarie, nu!

Taman pe dos!

Daca in urma cu numai doi ani primarul Petru Filip avea 253 de subordonati, astazi numarul lor e cel putin dublu. „Daca stai sa te gandesti, Primaria este printre cele mai mari firme din oras. Cate companii au 600 de angajati? Le numeri pe degete”, spune consilierul local Florian Pantea.

El sustine ca nu ar fi indignat daca aceasta crestere de personal s-ar reflecta intr-o imbunatatire a activitatii municipalitatii. „Dar, nici vorba. In loc sa creasca eficienta muncii angajatilor, Primaria angajeaza firme de consultanta sa le faca treaba”.

Tertipul

Teoretic, toate posturile din administratia publica sunt blocate. Asta, pentru ca guvernantii incearca cu disperare sa limiteze deficitul bugetar, prin scaderea cheltuielilor cu aparatul birocratic. Practic, insa, Primaria face in continuare angajari.

„E si normal sa se intample asa. Hotararea de Guvern spune clar ca in serviciile nou infiintate se pot face angajari, dar cu aprobarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici”, spune Emilian Sala, directorul economic al Primariei.

Si cum Primaria s-a tot „restructurat”, infiintand sau rebotezand servicii, nu a fost o problema sa obtina aprobarea ANFP-ului. Iar cand Agentia s-a lasat greu de convins, municipalitatea a venit cu o gaselnita: n-a mai angajat functionari publici, ci „personal contractual”.

La o raspundere mai mica, acestia iau salarii la fel de mari, doar ca, nefiind functionari, pot fi angajati cu nemiluita, pe langa restrictiile impuse de lege. Astfel, daca la inceputul anului in subordinea arhitectului sef erau 7 angajati „contractuali” din 47, acum sunt 14 din 48.

De asemenea, la Directia Economica numarul personalului contractual a crescut de la 37 la 43, la Directia Patrimoniu de la 98 la 112, si tot asa. Metoda functioneaza atat de bine incat la aceasta ora din cei 571 de angajati ai Primariei, 179 sunt salariati contractuali.

Hai, sictir!

Consilierul local Mihai Drecin spune ca nu ar fi nici o problema daca acesti functionari ar munci, „dar refuza sa isi faca datoria!”. In urma cu doua saptamani, consilierul a cerut conducerii Caminului Social Cominca sa reanalizeze decizia de evacuare a unei familii cu patru copii.

„Au fost la mine in audienta si mi-au aratat ca au bunavointa, ca au platit din chirie cum au putut. Cum sa-i arunci cu copiii in strada?”. Cu atata s-a ales. Functionarii i-au dat cu tifla!

„Mi-am fixat intalnire cu Stefan Munteanu, administratorul caminului, pe ora 9 dimineata, la el la birou. Nu a venit! Nimeni nu stia cand vine la lucru. Cand am vorbit cu sefii acestuia, Lucica Pop si Doina Lucaciu, s-au rastit la mine. Daca asa vorbesc cu un consilier local, care reprezinta 2.500 de alegatori, atunci cum vorbesc cu restul oradenilor?”.

Pana la urma, Drecin a fost nevoit sa ajunga la viceprimarita Rozalia Biro ca sa rezolve o problema altfel simpla. Se pune atunci intrebarea pentru ce isi mai iau salariile functionarii Primariei? Si nu putin, ci 90 de miliarde de lei anual! Pentru ca sunt tot mai multi si mai scumpi cu fiecare an…

„Externalizare” degeaba

Desi personalul Primariei a crescut aberant in ultimii ani, unii consilieri locali gasesc ca este de inteles. „Primaria a preluat Administratia Patrimoniului Imobiliar, Evidenta Populatiei si tot asa. Aici trebuie oameni”, zice consilierul local Ioan Mintas.

Cum asta tot nu explica insa dublarea numarului de angajati, alesii promit restructurarea lor. „Vom externaliza unele servicii. Salubritatea, de exemplu, va fi concesionata. O firma va verifica modul in care se face curatenie si doar la semnalul ei se vor plati facturile emise”, zice consilierul Mircea Matei.

Directorul Emilian Sala spune ca, printre altele, vor fi externalizate „gradual” Gradina Zoologica, Serele si Cimitirul Municipal. Asta nu inseamna, insa, ca oradeanul va plati mai putin. Noile firme tot din banii sai isi vor trage profitul…

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro