Sari direct la conținut

Fotbalul din Ardeal, falimentar

Buna ziua, Ardeal

Cu exceptia CFR Ecomax, echipele de fotbal din Ardeal sunt aproape falimentare din cauza datoriilor. Patronul divizionarei A Gloria Bistrita, cu datorii de aproximativ zece miliarde de lei la stat, Jean Padureanu, invita ANAF sa inchida echipa. CFR Cluj e deocamdata singura echipa divizionara A din Ardeal fara datorii istorice la bugetul de stat sau la furnizori. In rest, in special divizionarele B sunt in pragul falimentului.

Cel mai elocvent exemplu, Armatura Zalau, care s-a retras din campionat dupa etapa a 4-a din cauza problemelor financiare. Dupa ce clubul de fotbal a fost scoasa la licitatie de lichidatorul fostului IAIFO Zalau, Olar Pop a preluat fraiele echipei de fotbal, insa nu a reusit sa achite datoriile foarte mari catre furnizori si catre stat.

In consecinta, Pop a decis dizolvarea echipei si retragerea din campionat. „Nu vreau sa pierd averea familiei”, a motivat Pop.

Echipele din B3 sunt in aceeasi situatie, datoriile istorice de miliarde sunt la ordinea zilei. Putin probabil ca vreun club de fotbal din Ardeal sa reuseasc sa-si achite datoriile istorice de miliarde pana la termenul limita impus de Sebastian Bodu, respectiv 28 octombrie. Bodu nu a putut fi contactat ieri toata ziua nici macar cu programare din partea departamentului de presa.

„Este in sedinta”, a explicat aghiotantul lui Bodu, care a raspuns la telefonul mobil al presedintelui ANAF. Autoritatea Nationala pentru Administratie Fiscala a pus sechestru deocamdata doar pe averea finantatorului echipei de fotbal divizionara A Steaua, insa presedintele ANAF, Sebastian Bodu, ameninta cu sechestrul si pentru finantatorii celorlalte cluburi cu datorii.

Popririle au fost deja puse de mai multe luni pe conturile cluburilor de fotbal din Ardeal, somatiile si sechestrele sunt la ordinea zilei, dupa cum se observa in tabelul alaturat.

FC Oradea – Bihor

Cu cei doi angajati ai sai, clubul avea la sfarsitul anului trecut datorii care se ridicau la peste sapte miliarde de lei, mai precis 7.218.971.000 de lei vechi. Dar datoriile totale ale clubului sunt semnificativ mai mari, 15 miliarde de lei in total de la infiintarea in 2000 a societatii pe actiuni. Directorul economic al clubului, Adrian Sabau, sustine insa ca echipa nu are datorii.

Aceeasi pozitie o are si noul presedinte al clubului, Alexandru Satmareanu, numit in functie marti. „Mie asa mi s-a spus, ca nu avem datorii cu exceptia salariilor. stiu ca anul trecut au fost niste gauri, dar s-au acoperit”, sustine Satmareanu, care admite ca inca nu a fost pus la curent cu toate detaliile financiare ale clubului.

„Am avut discutii cu Consiliul Judetean si cu domnul primar, nu pot purta raspunderea retroactiv”, a mai spus Satmareanu.

Gloria Bistrita

„Sa inchida clubul, pentru ca nu avem bani sa achitam datoriile” pana in 28 octombrie, sustine presedintele Gloria Bistrita, Jean Padureanu. Analele Directiei Finantelor Publice Bistrita Nasaud arata ca clubul nu si-a depus bilantul economic incepand cu anul 2002.

FC Corvinul Hunedoara

Ca celelalte cluburi din Ardeal, Corvinul musteste de datorii la bugetul de stat. Peste zece miliarde de lei are de platit conducerea clubului catre bugetul de stat numai in acest an. Capitalurile proprii ale clubului sunt de minus zece miliarde.

Probabil pe modelul FC Steaua, unde actionarii au infiintat o alta societate comerciala care nu a preluat pasivele vechii societati, ciorchine de datorii, si acum opereaza cu o societate curata.

FC Corvinul 2005

Clubul a fost infiintat de doar cateva luni, astfel ca deocamdata nu are datorii nici catre stat nici catre furnizori. „Din cate stiu eu”, potrivit directorului economic al clubului, Romulus Gabor. Pe ultimul loc in divizia B3, Corvinul a preluat locul de la Clubul Sportiv Deva.

„Nu am luat nimic de la Deva, nici jucatori, nimic”, a explicat Gabor, care sustine ca FC Corvinul 2005 este „cu totul alta” decat FC Corvinul Hunedoara. Curios, in clasamente figureaza o singura echipa cu denumirea „Corvinul”, e vorba de vechea echipa.

Liberty Salonta

Clubul este pe minus la aproape toate capitolele. Datoriile curente depasesc 19 miliarde de lei, trebuie platite in acest an potrivit documentelor oficiale, iar la active clubul este pe minus. Deficitul total al clubului a crescut de la sfarsitul anului trecut cu aproape un miliard, dupa ce deficitul Liberty Oradea era la sfarsitul anului trecut de peste 18,2 miliarde de lei.

„La furnizori”, a explicat contabilul clubului, Miclo Otilia. Majoritatea sumei este datorata insa bugetului de stat.

Industria Sarmei Campia Turzii

Mihai Bordea, presedinte ISCT, sustine ca clubul isi va plati datoriile. „Datoria clubului nu este o suma exorbitanta si sigur ca vom plati deoarece nu este cale de intoarcere. Toata lumea trebuie sa plateasca. S-a terminat cu reesalonarile, legea nu mai permite acest lucru. Nu se pune problema sa nu platim”, a declarat Bodrea.

Unirea Dej

La Unirea Dej presedintele clubului nu a fost de gasit iar contabila clubului nu a dorit sa ne dezvaluie nici un amanunt despre acesta problema fara aprobarea conducerii. Unirae Dej este echipa satelit a divizionarei A CFR Ecomax Cluj echipa care nu are nici un fel de datorii la stat.

Universitatea Cluj

Cristi Dulca, nu admite datoriile clubului” Noi nu avem nici o datorie la stat suntem cu platile la zi. Nu am primit nici o hartie de la ANAF. De cand sunt eu la conducere din februarie nu s-au acumulat sume restante la noua echipa iar de vechea echipa nu ma intereseaza”, a declarat Dulca.

Universitatea Cluj activeaza din acest sezon sub denumirea CFM Universitatea Cluj S.A unde actionar majoritar este Consiliul Local.

CFR Cluj, cel mai curat

CFR Ecomax Cluj este singurul club din Divizia A care nu are nici o datorie la bugetul de stat. ” Noi suntem oarecum norocosi pentru ca in momentul in care am preluat clubul, asa sarac cum era nu avea nici o datorie si noi ne-am straduit dupa aceea sa nu facem datorii la stat „, a declarat presedintele clubului, Iuliu Muresan.

Olimpia Satu Mare

Omul de afaceri Vasile Bud nu mai doreste sa preia echipa Olimpia Satu Mare deoarece datoriile clubului sunt mult mai mari de 5 miliarde de lei cum a fost acesta informat. Saptamana trecuta el s-a aratat dispus sa achite toate datoriile clubului si o parte din primele restante ale jucatorilor.

Acum el doreste sa cumpere un loc sau o echipa din Divizia B, fara datorii, pe care sa o aduca la Satu Mare. Zvonurile conform carora clubul Olimpia Satu Mare s-ar retrage din campionat nu s-au adeverit. FC Olimpia a fost inregistrat ca si club cu personalitate juridica in 1994.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro