Sari direct la conținut

Melody, de vanzare

Ziua de Cluj

Potrivit informatiilor noastre, pentru sediul actualului hotel, OTP ar fi oferit in jur de 3 milioane de euro. De altfel, administratorul societatii Melody Central, Ioan Trif, le-a marturisit unor apropiati ca, in cazul unei oferte bune de cumparare, va instraina asezamantul fara sa regrete. Cu toate acestea, el a evitat sa ne furnizeze amanunte despre situatia hotelului.

Sursele noastre spun ca, in 2003, Trif a refuzat o oferta de 1,8 milioane de euro din partea societatii ce detine astazi hotelul City Plaza, iar, in 2004, cea de 2,5 milioane de euro, venita din partea omului de afaceri Ion Tiriac.

Precizam ca, respinsa la privatizarea BCR, OTP s-a aratat interesata de preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni si vizeaza o cota de 10% din piata bancara a tarilor din Europa Centrala si de Est pe care este prezenta.

In acest an, banca maghiara a cumparat Robank, pentru 47,5 milioane de euro. In Romania, prima banca a Ungariei vizeaza un sediu central in Cluj, mai precis in Piata Unirii, care sa aiba iesire catre statuia lui Matei Corvin, simbol al comunitatii maghiare din Transilvania. Intre timp, OTP a negociat mai multe sedii in localitatile Odorhei, Sfantu Gheorghe si Targu Mures.

Dupa ce a renuntat la ideea preluarii fostului sediu al CEC de pe strada Iuliu Maniu, aflat in litigiu in instanta, OTP poarta discutii paralele, pentru sediul sau din Cluj, cu actualul proprietar al Hotelului Continental, Dorel Tamas.

„Un hotel prapadit!”

„Un sediu de banca in locul Hotelului Melody nu este de condamnat, cu toate ca municipiul Cluj Napoca, fiind o localitate vizata pentru turismul de tranzit, nu prea are ce unitati de cazare sa ofere in zona centrala.

Fata de Continental, care reprezinta o cladire de patrimoniu arhitectural, Melody asta e cam prapadit! Adica hotelul nu are o traditie deosebita si nici ca functionalitate nu e cine stie ce”, ne-a declarat arhitectul Vasile Mitrea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Transilvania.

Totusi, el a atras atentia ca, pentru a schimba destinatia cladirii, va fi nevoie de avizul Comisiei Tehnice de Urbanism din cadrul Primariei. „Nu cred ca Melody isi va schimba profilul, am inspectat hotelul acum trei luni si i-am acordat trei stele. Din pacate, in Ardeal, problema este lipsa investitorilor straini.

Deocamdata, din cele 32 de hoteluri existente in Cluj, nici unul nu are actionar strain.

Exceptia o constituie Hotelul Clasic, care va fi construit langa sediul politiei de pe strada Albac si care are ca actionari un investitor italian si consulul onorific al Italiei, Radu Paslaru.

In virtutea integrarii Romaniei in comunitatea europeana si a globalizarii, viitorul este al lanturilor hoteliere gen Best Western sau Accor, care vor prelua din hotelurile existente”, a mentionat Adrian Roman, inspector sef in Autoritatea Nationala a Turismului.

El a spus ca Hotelul Continental din Cluj a fost singurul din lantul cu acelasi nume care a disparut, pentru ca investitorul nu a realizat la timp modernizarile necesare. „Un hotel reprezinta cea mai sigura investitie din lume, dar aceasta care nu se amortizeaza repede. La noi, s-au inchis hotelurile care nu au avut un management adecvat”, sustine Roman.

Sediu cu nabadai

Plasata in Piata Unirii, cladirea in care este amplasat acum hotelul Melody Central a fost construita la mijlocul secolului trecut si finalizata in 1868. In 1891, cladirea functiona deja ca hotel. Constructia a suferit modificari in functie de destinatiile pe care le-a avut, dar mai pastreaza si azi principalele elemente constructive specifice secolului XIX.

In ultimii 50 de ani, amplasamentul a fost utilizat in exclusivitate ca hotel si restaurant.

Din 1995, poarta denumirea de Hotel Melody Central. Pe pagina web a societatii, hotelul figureaza cu o capacitate de 60 locuri. Acesta e completat de un restaurant cu 236 de locuri in saloane si pe terasa, o sala de conferinte, o casa de schimb valutar. Melody este cunoscut ca loc de intalnire a unor persoane din lumea culturala, sportiva sau a catorva jurnalisti.

In primavara, Melody a intrat in renovare, modificarile vizand in primul rand restaurantul hotelului.

La 10 aprilie, Comisia de Control din cadrul Directiei de Urbanism a Primariei a amendat Melody Central cu 5 milioane de lei pentru terasa improvizata pe trotuarul din fata hotelului, pentru care nu detinea certificatul de urbanism.

Atunci, Trif a spus ca ii suspecteaza pe ceilalti patroni de localuri din vecinatate de „sabotaj”, pentru ca nu le-ar conveni faptul ca terasa functioneaza in locatia respectiva.

Sub denumirea Melody functioneaza, la Ministerul Finantelor Publice (MFP), doua societati clujene. Infiintata la 7 iunie 1995, Melody Central SA, cu sediul in Piata Unirii nr. 29, are ca obiect de activitate hotelurile si motelurile cu restaurant si dispune de un capital social subscris si varsat de 11,4 miliarde de lei.

Ca asociat persoana fizica figureaza Ioan Trif. Potrivit ultimului bilant contabil inregistrat la MFP, Melody Central a obtinut, in 2003, la o cifra de afaceri de 12 miliarde de lei, un profit net de 1,6 miliarde de lei. Societatea avea datorii de 1,2 miliarde de lei, creante de 294 de milioane de lei si disponibilitati banesti de 1 miliard de lei.

Cealalta firma, Melody Servicii Turism, care figureaza la aceeasi adresa, a fost radiata din Registrul Comertului, la 8 mai 1996, dupa absorbirea ei de catre Melody Central.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro