Sari direct la conținut

Apa potabila la standarde europene

Ziarul de Mures

Vineri, 4 martie, in Sala Mica a Palatului Culturii din Targu Mures a avut loc conferinta de presa organizata de RA Aquaserv, cu participarea unor reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a autoritatilor locale si

judetene, precum si conducerea Aquaserv. Tema intalnirii a fost proiectul reabilizarii Uzinei de Apa Targu Mures, prima componenta a Masurii ISPA. Compania spaniola Dytras a castigat licitatia internationala pentru aceasta lucrare.

Pentru ca muresenii sa aiba apa la standarde europene, in Uzina de Apa se vor investi 11,2 milioane euro, cea mai mare investitie din fonduri europene ce se va realiza in judetul Mures. Lucrarile sunt preconizate sa demareze la sfarsitul verii.

Uniunea Europeana, prin programul de finantare ISPA (Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare), va contribui la finantarea proiectului „Reabilitarea alimentarii cu apa potabila si a colectarii si epurarii apelor uzate in orasul Targu Mures.

Obiectivele proiectului sunt imbunatatirea calitatii si extinderea serviciilor furnizate in domeniul alimentarii cu apa potabila si canalizare precum si protectia mediului.

Semnarea, la inceputul acestui an, a contractului de executie cu firma castigatoare a licitatiei reprezinta primul pas important in aceasta activitate, si a fost sarbatorita vineri in Sala Mica a Palatului Culturii.

Cea mai mare investitie din fonduri europene

Din valoarea totala a proiectului, 21 milioane euro reprezinta finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, iar 7 milioane Euro contributia comunitatii din Targu Mures. 11,2 milioane Euro vor fi investite in modernizarea Uzinei de Apa, ceea ce va duce la obtinerea unei ape potabile in concordanta cu standardele europene.

Specialistii considera ca astfel se vor imbunatatii conditiile de viata din orasul Targu Mures si se va asigura un trai decent si generatiilor viitoare.

Municipiul Targu Mures se va numara printre primele orase din Romania care, cu ajutorul Uniunii Europene, se va alinia la cerintele si standardele legislatiei UE privitoare la protectia mediului, la sanatatea oamenilor si la utilizarea rationala a resurselor naturale.

Gazda evenimentului a fost purtatorul de cuvant al RA Aquaserv, Sofalvi Szabolcs, iar cuvantul de deschidere a fost rostit de directorul general al Regiei Aquaserv, Daraban Otto. Acesta a multumit asistentei pentru ca a raspuns la invitatia lansata de Aquaserv in vederea participarii la un eveniment atat de important pentru comunitatea targumureseana.

De mai bine de 10 ani, cei de la Aquaserv gandesc in perspectiva, pe termen mediu si lung, dorind sa dezvolte regia, pentru ca aceasta sa ajunga la performantele unor companii din U.E.

In acest sens, participa activ la reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii de apa si canal din oras obtinand pentru aceasta diferite fonduri europene nerambursabile. De asemenea, unul din proiectele Aquaserv este sa devina operator regional in Bazinul Hidrografic al raului Mures.

„Anul acesta vom face pasii administrativi de a deveni operator regional pe bazinul raului Mures in vederea pregatirii municipiilor si oraselor judetului in procesul de aderare la U.E. si atingerea standardelor Uniunii pe linie de apa-canal”, a precizat Daraban Otto.

Termenul limita de conformare la standardele europene in privinta calitatii apei impus de U.E. este 2025. In schimb, prin implementarea programului ISPA, locuitorii Targu Muresului vor avea apa potabila si apa uzata epurata mult mai repede, in 2008.

Drumul parcurs de Aquaserv pana in prezent, precum si strategiile sale de viitor sunt in interesul comunitatii locale, caci in cativa ani pretul apei practicat in Targu Mures va fi pretul mediu de la nivelul intregii tari.

Printre invitati s-au numarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, care a tinut sa felicite Aquaserv pentru ca a reusit sa absoarba cele mai semnificative fonduri din judetul Mures, nerambursabile, cu toate ca o parte a autoritatilor locale s-au opus acestui proiect de anvergura.

Marko Bela, prezent si el la eveniment, i-a felicitat pe cei de la Aquaserv si din partea Guvernului Romaniei.

„Noi sarbatorim apa potabila, simbolul vietii, si va felicit si in numele meu si in numele Guvernului pentru ca ati obtinut aceasta finantare intr-un moment important, acum, la apropierea termenului de semnare a tratatului de aderare.

Sper ca astfel de evenimente vor fi din ce in ce mai multe”, a declarat vicepremierul Marko Bela.

Jakab Istvan, secretar de stat la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune, a apreciat efortul Aquaserv nu numai de a obtine, ci si de a implementa acest proiect, in conditiile in care 80 la suta din banii europeni au fost accesati de institutii si companii romanesti, dar prea putine proiecte sunt si implementate.

De asemenea, Jakab Istvan a subliniat necesitatea de a face proiecte bune, viabile, care sa poata fi implementate, pentru ca numai astfel vom atinge standardele europene pe care ni le dorim.

Din partea Delegatiei Comisiei Europene in Romania a vorbit Daniel Toader, task manager, iar din partea Ambasadei Spaniei la Bucuresti Rosa Maria Sanchez, consilier economic si comercial, care a precizat ca firma Dytras este in momentul de fata cea mai importanta prezenta spaniola in Romania si ne-a asigurat de tot sprijinul guvernului spaniol in

procesul de integrare. Prefectul Ciprian Dobre a afirmat ca prin intermediul acestui proiect municipiul Targu Mures capata un nou certificat de urbanism privind calitatea apei potabile si ca modelul Aquaserv este un exemplu demn de urmat si pentru alte regii sau institutii in privinta capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Istoria unei victorii

Pregatirea dosarului pentru obtinerea acestor finantari s-a facut in 2003, acesta fiind aprobat fara rezerve de catre Delegatia Comisiei Europene. Negocierea s-a finalizat cu victoria firmei Dytras din Spania, careia i-a fost acordat contractul de lucrari.

Dytras este specializata in proiectarea si construirea statiilor de tratarea apei potabile si de epurarea apelor uzate.

Avand in vedere ca este primul contract al acestei firme in Europa de Est, respectiv Romania, compania doreste ca aceasta lucrare sa devina o lucrare de referinta, anuntand prin directorul Manuel Flores Garcia, managerul general, ca doreste sa depuna tot efortul pentru succesul acestui proiect.

De altfel, Garcia a declarat ca Dytras inten-tioneaza sa activeze pe piata roma-neasca si dupa finalizarea lucrarilor la statia de tratare a apei potabile, in acest sens infiintand firma Dytras Romania. Valoarea contractului destinat moder-nizarii Uzinei de Apa este de aproape 11,2 milioane de euro.

Data de incepere a contractului este 15 martie 2005, la mijlocul lunii aprilie va fi depus proiectul detaliat, o noutate, caci pana acum orice proiect era realizat de beneficiar, iar nu de firma contractanta. Acum Dytras se va ocupa de intreaga lucrare, inclusiv de proiect. Spre sfarsitul verii este prognozata demararea efectiva a lucrarilor.

Contextul programului

Masura ISPA, un instrument financiar pus la dispozitie de Uniune, vine in contextul programului de mediu negociat cu U.E., capitolul de negociere nr. 22, beneficiarul final fiind Regia Autonoma AQUASERV Targu-Mures, iar beneficiarul local Consiliul Local Targu Mures. Valoarea totala a proiectului este de 27,9 mil. euro, din care 20,9 mil.

euro finantare nerambursabila din partea UE prin ISPA, 7 milioane de euro au fost obtinuti printr-un imprumut BERD.

Obiectivele generale sunt imbunatatirea generala a infrastructurii de mediu in Targu Mures, reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa, canalizare si epurare a apelor uzate orasenesti.

Exista patru componente: reabilitarea Uzinei de Apa, reabilitarea Statiei de Epurare, extinderea retelei de canalizare si imbunatatirea managementului apelor pluviale si asistenta tehnica pentru management si supervizare.

Astfel, deversarile de la Statia de Epurare vor corespunde standardelor impuse de directivele europene se va elimina poluarea apei raului Mures si a cursurilor de apa de pe raza municipiului, se va reusi eliminarea poluarii panzei freatice, extinderea serviciului de canalizare sau incarcarea hidraulica constanta a Statiei de Epurare.

Reabilitarea Uzinei de Apa

Pentru reabilitarea Uzinei de Apa, obiectivele specifice stabilite sunt imbunatatirea calitatii apei tratate, reducerea capacitatii Uzinei de Apa cu o treime si managementul namolurilor.

Lucrari preconizate a fi efectuate sunt reabilitarea captarii apei brute, construirea unei statii noi de pompare a apei brute, construirea unui bazin nou de predecantare, construirea a doua noi decantoare, reabilitarea filtrelor rapide de nisip, realizarea instalatiei de ozonizare a apei sau reabilitarea statiei de pompare a apei potabile. Contractul cu Dytras S.A.

a fost semnat la 22 februarie 2005 si are o durata de doi ani.

Importanta accesarii fondurilor europene in momentul premergator integrarii a fost subliniata si de Carmen Rosu, director adjunct al Oficiului pentru Plati si Contractare Phare din cadrul Ministerului Finantelor Publice, care a declarat: „De astfel de fonduri depinde integrarea cu succes a tarii in Uniunea Europeana.

Vreau sa mentionez buna colaborare pe care am avut-o cu specialistii Aquaserv. Am ambitia sa spun ca este un exemplu, si la sfarsit vom bea o apa la standarde europene”.

Pana a ajunge, insa, sa bea o apa la standarde europene, participantii la eveniment au fost invitati sa bea o cupa de sampanie in cinstea unuia din cei mai importanti pasi ai comunitatii muresene catre un trai la standarde europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro