Sari direct la conținut

Apa potabila la standarde europene

Zi de Zi

In prezenta reprezentantilor Guvernului si a Delegatiei Comisiei Europene, ieri a fost prezentat proiectul reabilitarii Uzinei de Apa din Targu Mures. Regia Aquaserv a fost felicitata pentru obtinerea celor 28 milioane de euro prin programul ISPA, fonduri ce reprezinta cea mai mare investitie din judet pana la acest moment.

Peste doi ani muresenii vor avea apa potabila la standarde europene. Sarcina de a moderniza Uzina de Apa ii revine firmei spaniole Dytras.

Uniunea Europeana, prin programul de finantare ISPA (Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare) va contribui la finantarea proiectului „Reabilitarea alimentarii cu apa potabila si a colectarii si epurarii apelor uzate in orasul Targu Mures.

Obiectivele proiectului sunt imbunatatirea calitatii si extinderea serviciilor furnizate in domeniul alimentarii cu apa potabila si canalizare precum si protectia mediului. In acest an vor fi demarate lucrarile de modernizare la Uzina de Apa.

Semnarea la inceputul acestui an a contractului de executie cu firma castigatoare a licitatiei reprezinta primul pas important in materializarea acestui proiect si a fost sarbatorita ieri in Sala Mica a Palatului Culturii.

Cea mai mare investitie din fonduri europene

Din valoarea totala a proiectului, 21 milioane Euro reprezinta finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene, iar 7 milioane Euro contributia comunitatii din Targu Mures. Cele 11,2 milioane Euro care vor fi investite in modernizarea Uzinei de apa vor duce la obtinerea unei Ape potabile in concordanta cu standardele europene.

Specialistii considera ca astfel se vor imbunatatii conditiile de viata din orasul Targu Mures si se va asigura un trai decent si generatiilor viitoare.

Municipiul Targu Mures se va numara printre primele orase din Romania care, cu ajutorul Uniunii Europene, se va alinia la cerintele si standardele legislatiei UE privitoare la protectia mediului, la sanatatea oamenilor si la utilizarea rationala a resurselor naturale.

La evenimentul de ieri au luat parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si ai autoritatilor locale si judetene, precum si conducerea R.A. Aquaserv Targu Mures.

Istoria unei victorii

Pregatirea dosarului pentru obtinerea acestor finantari s-a facut in 2003, acest fiind aprobat fara rezerve de catre Delegatia Comisiei Europene. Negocierea s-a finalizat cu victoria firmei Dytras din Spania, careia i-a fost acordat contractul de lucrari.

Dytras este specializata in proiectarea si construirea statiilor de tratare a apei potabile si de epurare a apelor uzate.

Avand in vedere ca este primul contract al acestei firme in Europa de Est, compania doreste ca aceasta lucrare sa devina o lucrare de referinta, anuntand prin directorul Manuel Flores Garcia, managerul general, ca doreste sa depuna tot efortul pentru succesul acestui proiect.

Valoarea contractului destinat modernizarii Uzinei de Apa este de aproape 11,2 milioane de euro. Data de incepere a contractului este 15 martie 2005, la mijlocul lunii aprilie va fi depus proiectul detaliat, iar spre sfarsitul verii este prognozata demararea efectiva a lucrarilor.

Contextul programului

Masura ISPA vine in contextul programului de mediu negociat cu U.E., capitolul de negociere nr. 22, beneficiarul final fiind Regia Autonoma AQUASERV Targu-Mures, iar beneficiarul local Consiliul Local Targu Mures. Valoarea totala a proiectului este de 27,9 mil. euro, din care 20,9 mil.

euro finantare nerambursabila din partea UE prin ISPA, 7 milioane de euro au fost obtinuti printr-un imprumut BERD.

Obiectivele generale sunt imbunatatirea generala a infrastructurii de mediu in Targu Mures, reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa, canalizare si epurare a apelor uzate orasenesti.

Exista patru componente: reabilitarea Uzinei de Apa, reabilitarea Statiei de Epurare, extinderea retelei de canalizare si imbunatatirea managementului apelor pluviale si asistenta tehnica pentru management si supervizare.

Astfel, deversarile de la Statia de Epurare vor corespunde standardelor impuse de directivele europene, se va elimina poluarea apei raului Mures si a cursurilor de apa de pe raza municipiului, se va reusi eliminarea poluarii panzei freatice, extinderea serviciului de canalizare, sau incarcarea hidraulica constanta a statiei de epurare.

Reabilitarea Uzinei de Apa

Pentru reabilitarea Uzinei de Apa, obiectivele specifice stabilite sunt imbunatatirea calitatii apei tratate, reducerea capacitatii Uzinei de Apa cu o treime si managementul namolurilor.

Lucrari preconizate a fi efectuate sunt reabilitarea captarii apei brute, construirea unei statii noi de pompare a apei brute, construirea unui bazin nou de predecantare, construirea a doua noi decantoare, reabilitarea filtrelor rapide de nisip, realizarea instalatiei de ozonizare a apei sau reabilitarea statiei de pompare a apei potabile. Contractul cu Dytras S.A.

a fost semnat pe 22 februarie 2005 si are o durata de doi ani.

„Ne place sa credem ca am gandit in perspectiva, vom face astfel pasi importanti acum cand devenim operator regional si vom atinge standardele europene. In urmatorii doi ani investitiile vor fi mai mari decat in ultimii 80 de ani”, a declarat directorul Aquaserv, Daraban Otto.

„Noi sarbatorim apa potabila, simbolul vietii, si va felicit si in numele meu si in numele Guvernului pentru ca ati obtinut aceasta finantare intr-un moment important, acum la apropierea termenului de semnarea a tratatului de aderare.

Sper ca astfel de evenimete vor fi din ce in ce mai multe”, a declarat vicepremierul Marko Bela.

„Dezvoltarea oricarei localitati are la baza gestionarea eficeinta a resurselor de apa, felicit toti factorii implicati si compania Dytras.

Este cel mai important proiect al companiei in Romania, consider ca experienta unei tari ca Spania poate fi extrem de utila Romaniei in privinta atragerii fondurilor europene”, a declarat Rosa Maria Sanchez Consilierul Economic si Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania.

„Este clar ca Aquaserv nu mai vorbeste despre viitor decat ca o componenta a unui proiect fiind o regie infipta intr-un prezent activ. Astazi marcam eliberarea unui nou certificat de urbanism pentru apa potabila”, a declarat Ciprian Dobre, prefectul judetului Mures.

„Am cautat mesajul cel mai potrivit pe care sa-l promovam si am ales „cu apa nu e de gluma”. Este motivatia noastra ca speciaalisti in tratarea apelor.

Este un poiect important pentru noi fiind primul castigat in Romania si intentionam sa ramanem pe aceasta piata”, a declarat Manuel Flores Garcia, managerul general al companiei Dytras.

Importanta accesarii fondurilor europene momentului premergator integrarii a fost subliniata si de Carmen Rosu, director adjunct al Oficiului pentru Plati si Contractare Phare din cadrul ministerului Finantelor Publice, care a declarat „De astfel de fonduri depinde integrarea cu succes a tarii in Uniunea Europeana.

Vreau sa mentionez buna colaborare pe care am avut-o cu specialistii Aquaserv. Am ambitia sa spun ca este un exemplu, si la sfarsit vom bea o apa la standarde europene”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro