Sari direct la conținut

Atacul de la mormântul lui Soleimani: Iranul dă vina pe SUA și pe „regimul sionist” / Americanii au o bănuială privind autorii masacrului

HotNews.ro
Președintele iranian Ebrahim Raisi având pe fundal o imagine cu generalul Qasem Soleimani, Foto: Morteza Nikoubazl / Zuma Press / Profimedia
Președintele iranian Ebrahim Raisi având pe fundal o imagine cu generalul Qasem Soleimani, Foto: Morteza Nikoubazl / Zuma Press / Profimedia

Iranul a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele atacului care a ucis miercuri cel puțin 95 de persoane în apropierea mormântului lui Qassem Soleimani, artizanul operațiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, asasinat de o dronă americană în urmă cu patru ani, transmite France Presse.

Inițial, agenția oficială de știri Irna a estimat numărul morților la 103, iar televiziunea de stat a raportat că 211 persoane au fost rănite, unele dintre ele fiind în stare critică. Ministrul Sănătății, Bahram Eynollahi, a revizuit ulterior bilanțul la 95 de morți, explicând că unele nume „au fost înregistrate de două ori”.

Două explozii au provocat masacrul în apropiere de moscheea Saheb al-Zaman din Kerman, unde se află mormântul generalului Soleimani. O mulțime compactă de reprezentanți ai regimului și cetățeni era prezentă acolo pentru o ceremonie.

Iranul dă vina pe SUA și pe „regimul sionist”

Un consilier politic al președintelui iranian a acuzat Israelul și Statele Unite că se află în spatele atacului. „Responsabilitatea pentru această crimă aparține regimurilor american și sionist, iar terorismul este doar un instrument”, a scris Mohammad Jamshidi pe X.

Departamentul de Stat de la Washington a spus că orice sugestie privind implicarea SUA sau a Israelului, este absurdă.

„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând: „Nu avem niciun motiv să credem că Israelul a fost implicat”.

Americanii au o bănuială privind autorii

Atacul „pare a fi un atentat terorist, genul de lucruri pe care (organizația jihadistă) Stat Islamic le-a mai făcut în trecut”, a declarat un oficial american de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Generalul Qassem Soleimani a fost figura centrală a luptei forțelor iraniene contra jihadiștilor din Statul Islamic din Irak după 2014.

Israelul, dușmanul declarat al Iranului, nu a comentat atacul. „Ne concentrăm pe luptele cu Hamas”, a răspuns purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, la o întrebare pe această temă.

Atacul, care nu a fost revendicat deocamdată, intervine într-un context regional extrem de tensionat al războiului dintre Israel și Hamas și la o zi după ce un membru de rang înalt al mișcării islamiste palestiniene a fost ucis într-un atac în apropiere de Beirut.

Potrivit Irna, prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul generalului Soleimani, iar cea de-a doua la un kilometru. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat cum participanții la ceremonie încercau disperați să părăsească zona, iar alții alergau panicați și dezorientați.

Guvernul iranian a declarat joi „zi de doliu național” după acest atac, cel mai sângeros în Iran din 1978, când un incendiu provocat a ucis cel puțin 377 de persoane într-un cinematograf din Abadan, potrivit datelor AFP.

Ayatollahul Khamenei promite un „răspuns dur”

La căderea nopții, numeroase persoane s-au întors la cimitirul din Kerman scandând „Moarte Israelului” și „Moarte Americii”. La Teheran, mii de persoane s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis un „răspuns dur” la atac.

Președintele Ebrahim Raissi l-a descris drept un act „odios și laș” și și-a anulat vizita în Turcia programată pentru joi, potrivit presei de stat.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas, susținută de Teheran, a condamnat „actul terorist (…) care urmărește să destabilizeze securitatea Republicii Islamice în slujba agendei entității sioniste (Israel)”.

Atacul de la mormântul lui Soleimani, condamnat în toată lumea

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a condamnat atacul, pe care l-a calificat drept „șocant prin cruzimea și cinismul său”.

Secretarul general al ONU, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Iordania și Arabia Saudită au condamnat, de asemenea, atentatul.

„Am condamnat acest atac terorist în termenii cei mai fermi și mi-am exprimat (solidaritatea) cu poporul iranian”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după o convorbire cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Soleimani a fost o figură-cheie a puterii din Iran

Qassem Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020 într-un atac cu dronă americană în Irak. Figură-cheie a regimului iranian, el a fost, de asemenea, una dintre cele mai populare personalități ale țării.

Considerat mult timp un inamic declarat al Washingtonului și al aliaților săi, Qassem Soleimani a condus Forța Qods, ramura de operațiuni externe a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, care supraveghează operațiunile militare în tot Orientul Mijlociu.

Potrivit agenției de presă iraniene Tasnim, care citează surse bine informate, exploziile au fost provocate de „bombe ascunse în două genți” și „se pare că autorii au activat bombele prin telecomandă”.

„Mergeam spre cimitir când o mașină s-a oprit brusc în spatele nostru și un coș de gunoi care conținea o bombă a explodat”, a declarat un martor citat de agenția de presă Isna.

Potrivit aceleiași agenții, care l-a citat pe primarul din Kerman, Said Tabrizi, exploziile au avut loc la zece minute distanță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro