Sari direct la conținut

Austria trebuie să se confrunte cu adevăruri dure pentru a ţine în frâu extrema dreaptă, afirmă un lider liberal

HotNews.ro
Miting al Partidului Libertăţii (FPOe) din Austria, formațiune pro-Rusia, anti-imigraţie şi de extremă dreapta, Foto: Tobias Steinmaurer / AFP / Profimedia
Miting al Partidului Libertăţii (FPOe) din Austria, formațiune pro-Rusia, anti-imigraţie şi de extremă dreapta, Foto: Tobias Steinmaurer / AFP / Profimedia

În Austria, unde se anunţă alegeri şi negocieri dificile pentru o coaliţie, Beate Meinl-Reisinger, şefa unui partid liberal mai mic, dar care ar putea deveni cel care înclină balanţa (kingmaker), le spune partidelor mai mari şi mai vechi că vor trebui să înfrunte adevăruri dure pentru a-i câştiga sprijinul şi pentru a ţine extrema dreaptă departe de putere.

Partidul Libertăţii (FPOe), pro-Rusia, anti-imigraţie şi de extremă dreapta, are un avans clar în sondajele de opinie, profitând de temerile legate de inflaţia galopantă şi de frustrarea faţă de coaliţia de guvernare formată din conservatori şi Verzi, relatează News.ro citând Reuters.

Alegerile care vor avea loc înainte de încheierea mandatului acutalului parlament, în octombrie, ar putea fi câştigate de FPOe. Dar, având în vedere că FPOe este cotat într-un sondaj de opinie cu 30% din voturi, ar trebui să formeze o coaliţie pentru a obţine o majoritate în parlament şi a guverna. Nu se ştie dacă va fi capabil să facă acest lucru, iar o alternativă ar putea fi o alianţă între cel puţin alte trei partide, inclusiv, eventual, cu liberalii de la Neos.

„Spun adevărul incomod despre ceea ce trebuie să facem”, a declarat preşedinta Neos, Beate Meinl-Reisinger, într-un interviu pentru Reuters. „Dacă nu putem face lucrurile să avanseze, veţi vedea că FPOe va deveni şi mai puternic”, a avertizat ea, subliniind o „criză profundă a democraţiilor occidentale în ansamblu”, cu partide de extremă dreapta puternice sau în creştere în Olanda, Polonia, Franţa, Slovacia, Germania şi Ungaria.

Ce vrea Neos

Neos, un partid fondat în urmă cu 11 ani, asemănător cu Partidul Democraţilor Liberi (FDP) al ministrului german de finanţe Christian Lindner şi cu Liberal-Democraţii din Marea Britanie, este adesea o voce solitară, care promovează idei tradiţional nepopulare, dar a continuat să îşi crească cota în sondaje de la 8% în 2019 la 10% în prezent.

Ei doresc să reducă cheltuielile statului, să diminueze taxele şi să încurajeze oamenii să se pensioneze mai târziu.

De asemenea, au fost singuri în a solicita o dezbatere privind neutralitatea Austriei după invazia Rusiei în Ucraina, susţinând că aceasta ar trebui abandonată atunci când este vorba de solidaritatea cu alte state membre ale Uniunii Europene. Ei sunt în favoarea unei mai mari integrări a UE, inclusiv a unei armate europene.

„Nu putem continua aşa”, a spune Meinl-Reisinger, care are 45 de ani. „În prezent, devenim tot mai săraci. Nu le mai putem promite tinerilor avansare socială. Ei nu mai cred că o vor duce mai bine decât părinţii lor”, arată ea.

Beate Meinl-Reisinger, preşedinta Neos (Foto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia)

Cine sunt populiștii

Meinl-Reisinger acuză de populism cele două partide care se luptă pentru locul al doilea în sondaje – Partidul Popular (OeVP), aflat la putere, al cancelarului conservator Karl Nehammaer, şi Partidul Social-Democrat (SPOe), de opoziţie.

Ea critică ceea ce consideră a fi cheltuielile exagerate ale OeVP, inclusiv în ceea ce priveşte pachetele de ajutor economic din timpul pandemiei de Covid-19. De asemenea, ea îi atacă pe conservatori în legătură cu scandalurile de corupţie, menţionând inclusiv ancheta procurorilor care l-a forţat pe cancelarul de atunci, Sebastian Kurz, să părăsească funcţia, în 2021, deşi Kurz neagă orice abatere.

În acelaşi timp, şefa liberalilor se opune vehement planului SPOe de a introduce impozite pe avere şi moştenire. „Multe dintre poziţiile noastre sunt în mod evident greu de imaginat pentru ceilalţi”, recunoaşte ea. „Acum este momentul în care trebuie să vedem ce putem face împreună. Sunt convinsă că este posibil să lucrăm cu toate partidele”, a transmis ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro