Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 917: Situaţie „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană lângă Pokrovsk, unde rușii fac progrese semnificative / Kremlinul respinge discuţiile lui Zelenski despre un plan de pace

Război în Ucraina, ziua 917: Situaţie „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană lângă Pokrovsk, unde rușii fac progrese semnificative / Kremlinul respinge discuţiile lui Zelenski despre un plan de pace
Soldat ucrainean cu o dronă pe frontul din Kremina, regiunea Lugansk FOTO: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Mai multe rezervoare au luat foc peste noapte la depozitul petrolier Glubokinskaya aflat în regiunea rusă Rostov, după un atac cu drone ucranene, potrivit mai multor canale rusești de Telegram citate de agenția Reuters. Atacul a venit în condițiile în care un alt depozit petrolier din Rostov, cel din Proletarsk, încă arde după atacul ucrainean din urmă cu zece zile.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 917, LIVE:

Vulnerabilitățile Rusiei pe care Occidentul nu le exploatează. „E cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina”, spune Kuleba

Președintele rus Vladimir Putin are multe vulnerabilități în ceea ce privește eficiența războiului său contra Ucrainei, vulnerabilități pe care Occidentul nu a reușit să le exploateze din teama de escaladare a conflictului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Această teamă este indicată și de oficialii de la Kiev drept „cea mai mare problemă a Ucrainei”.

ISW susține că Rusiei i s-a dat timp să se adapteze atât problemelor de pe frontul din Ucraina, cât și sancțiunilor care i-au fost impuse de către Occident. Acest lucru l-a făcut să răbufnească și pe ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-o discuție avută miercuri cu omologul său din Polonia, Radoslaw Sikorski.

Situaţie „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană lângă Pokrovsk. „Cele mai mari forţe ale Rusiei sunt concentrate acolo”, spune Zelenski

Situaţia este „extrem de dificilă” pentru armata ucraineană în apropierea oraşului Pokrovsk, a declarat în mesajul video de miercuri seară preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse se apropie din ce în ce mai mult de acest important centru logistic din estul ţării.

Jurnaliștii de la marile ziare din SUA, interziși de Moscova. Rusia anunță că blochează accesul pe teritoriul său pentru 92 de cetăţeni americani

Rusia a anunţat miercuri că a interzis accesul pe teritoriul său a 92 de cetăţeni americani, între care şi jurnalişti de la Wall Street Journal, New York Times şi Washington Post, acuzaţi că au difuzat „informaţii false” despre armata rusă care luptă în Ucraina.

NATO condamnă cele mai noi atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei

Aliaţii condamnă cu fermitate atacurile „fără discriminare” ale Rusiei asupra Ucrainei împotriva „civililor şi infrastructurii”, a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la Bruxelles.

„Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei echipamentul şi muniţia de care are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei ruseşti. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a rămâne combativă”, le-a spus ambasadorilor la NATO secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

La întâlnire, care a avut loc la cererea Kievului, Aliaţii şi-au reafirmat „angajamentul de a consolida capacităţile de apărare ale Ucrainei”, a spus el.

Mai multe ţări NATO au cerut, de asemenea, ridicarea restricţiilor privind utilizarea de către Kiev a armelor furnizate de aliaţii săi occidentali, inclusiv a rachetelor cu rază lungă de acţiune, pentru a-l ajuta să se apere mai bine împotriva acestor lovituri mortale ale Rusiei, a declarat o sursă diplomatică citată de AFP.

Un rus a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi vrut să atace un centru de recrutare

Tribunalul militar din Moscova a condamnat miercuri la 18 ani de închisoare un mecanic rus acuzat că a încercat să comită un atentat la un centru militar de recrutare, a informat agenţia rusă Tass.

„Un total de 90 de sportivi ruşi vor participa la Jocurile Paralimpice care încep astăzi la Paris”, a scris miercuri, pe canalul său de Telegram, ministrul rus al Sportului, Mihail Degtariov.

În plus, Comitetul Internaţional Paralimpic a autorizat şi opt sportivi din Belarus să participe la competiţia care se va desfăşura până pe 8 septembrie.

Amintim că, din cauza războiului, Ucraina s-a opus participării sportivilor ruşi la Jocurile Paralimpice.

La Jocurile Olimpice care au avut loc în capitala Franţei în perioada 26 iulie – 11 august, au fost autorizați să participe 16 sportivi din Rusia. Au câştigat o singură medalie – de argint, la tenis.

Kuleba, despre „cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina”

Un fost general SBU, care a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, dat în urmărire internațională de Interpol

Andrii Naumov, un fost șef al departamentului de securitate internă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a fost plasat de Interpol, la cererea Kievului, pe lista persoanelor căutate la nivel internațional, a informat miercuri Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei.

Naumov a fugit din Ucraina cu câteva ore înainte de izbucnirea războiului, în februarie 2022, și a fost ulterior reținut în Serbia sub suspiciunea de spălare de bani. Însă justiția din această țară l-a lăsat liber, iar autoritățile sârbe au respins o cerere a autorităților ucrainene de extrădare a acestuia.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, afirmă că „cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul” este aceea că partenerii occidentali se tem să aprobe noi politici de sprijinire a Ucrainei de frica escaladării, relatează Reuters.

„Chiar de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominaţia conceptului de escaladare în procesul decizional al partenerilor noştri”, a spus Dmitro Kuleba, miercuri, în timpul unei vizite în Polonia.

Kievul presează Occidentul să îi pună la dispoziţie rachete cu rază lungă de acţiune şi să autorizeze lovirea unor ţinte adânc în teritoriul Rusiei. De asemenea, vrea ajutor pentru doborârea de pe teritoriul unor state vecine a rachetelor ruseşti.

„Războiul este întotdeauna despre o mulţime de logistică: bani, arme, resurse, dar problemele reale sunt întotdeauna aici, în cap”, a mai afirmat ministrul ucrainean de externe.

Şase persoane au fost ucise miercuri în mai multe atacuri rusești în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, într-o zonă unde forţele ruse au revendicat ocuparea unui nou sat, potrivit AFP.

„În timpul dimineţii, ruşii au ucis patru persoane şi au distrus o casă în Izmailivka”, sat situat foarte aproape de linia frontului, a scris pe Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin.

Victimele acestui atac erau din aceeaşi familie, doi părinţi şi copiii lor de 17 şi 24 de ani, potrivit procurorului. Un alt atac a ucis două persoane lângă Ceasiv Iar, a adăugat el.

Rusia respinge discuţiile despre un plan de pace

Rusia respinge discuţiile lui Zelenski despre un plan de pace: „Continuăm operaţiunea noastră militară specială”

Kremlinul a respins miercuri discuţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre un plan pe care îl are pentru a pune capăt războiului şi a declarat că Rusia va continua ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

„Nu este prima dată când auzim astfel de declaraţii de la reprezentanţi ai regimului de la Kiev. Suntem conştienţi de natura acestui regim de la Kiev”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre planul lui Zelenski. „Continuăm operaţiunea noastră militară specială şi ne vom atinge toate obiectivele”, a adăugat el.

Amenințări cu moartea la adresa corespondentului HotNews.ro Mircea Barbu, după reportajul de la Kursk, pe un canal rusesc de Telegram propagandist: „Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”

În reportajul său, publicat miercuri în România, Mircea Barbu a relatat și momentele în care cetățeni ruși din zonele ocupate îi iau peste picior pe soldații ucraineni, spunându-le „Zelenski al vostru e o marionetă”. Dar faptul că a făcut un reportaj din Kursk, dincolo de granița rusă, trebuie pedepsit „cu Iskander”, rachete letale, spun propagandiștii ruși.

Marea Britanie și Germania și-au reafirmat angajamentul de a „susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”, scrie The Guardian.

În cadrul elaborării unui nou tratat între Marea Britanie și Germania, premierul Keir Starmer și cancelarul Olaf Scholz au discutat pe larg despre „sprijinul de neclintit al celor două țări pentru Ucraina”.

„În calitate de cei mai mari contribuitori europeni la eforturile de război ale Ucrainei și în calitate de națiuni cu cele mai mari cheltuieli de apărare dintre țările europene din cadrul NATO, cunoaștem prea bine datoria pe care o avem față de poporul ucrainean, care luptă nu doar pentru a se apăra, ci și pentru poporul și toți oamenii din Europa”, a declarat Starmer în cadrul unei conferințe de presă comune.

Un nou fake news răspândit de propaganda rusă

Polonia intenționează să cheltuiască 4,7% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat miercuri ministrul adjunct al Apărării, Stanislaw Wziatek, pentru agenția de presă PAP, înaintea unei conferințe de presă privind bugetul Poloniei pentru anul viitor, adoptat de guvern.

Polonia a crescut cheltuielile militare de la invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie 2022, notează Reuters.

Un nou fake news răspândit de propaganda rusă: „SUA implică România și Republica Moldova în transportul armelor biologice”. Ministru: „Pură ficțiune”.

Autoritățile de la Chișinău dezmint vehement informațiile apărute, marți, 27 august, pe mai multe site-uri din din Federația Rusă care pretind că România și Republica Moldova sunt implicate într-o schemă de export în masă a materialului biologic. 

O reuniune a Consiliului NATO-Ucraina urmează să aibă loc miercuri după-amiază, la cererea Kievului, după loviturile masive ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene luni și marți, a anunțat Alianța Nord-Atlantică.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, este așteptat să „informeze Aliații prin video cu privire la situația de pe câmpul de luptă”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Apărarea antiaeriană, de care Ucraina are neapărată nevoie, va fi unul dintre subiectele acestei reuniuni, au declarat surse diplomatice pentru AFP.

Avertisment de la Moscova: Consumatorii europeni vor plăti mai mult dacă nu se prelungește acordul ce expiră la sfârșitul anului.

Consumatorii europeni vor plăti prețuri mai mari dacă Kievul nu va fi de acord să prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, după ce acesta va expira la 31 decembrie, a transmis miercuri Kremlinul.

Ucrainenii au doborât un avion rusesc Su-25

Ministerul ucrainean al apărării a publicat un clip video ce arată doborârea unui avion rusesc de luptă Su-25:

Autoritățile ruse au afirmat miercuri că au arestat trei persoane în cursul unei operațiuni în Ingușeția (sud), o mică republică din Caucaz cu o majoritate musulmană, acuzându-le că pregăteau „un atac” asupra unei biserici din orașul Sunja.

„Suspecții au fost interogați” și „o anchetă penală a fost deschisă împotriva (acestor) trei localnici”, a precizat Comitetul regional rus de anchetă într-un comunicat.

Acești trei „cetățeni ruși, membri ai unei organizații teroriste internaționale interzise pe teritoriul Rusiei (…) plănuiau un atac asupra Bisericii Fecioarei Maria din localitatea Sunja”, în apropiere de Vladikavkaz, potrivit acestei surse.

Persoanele arestate sunt membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (EI), potrivit unei surse familiarizate cu acest caz, citată de agenția de presă Ria Novosti. (AFP)

Kremlinul a dezaprobat miercuri discuțiile lui Zelenski privind planul pe care îl are pentru a pune capăt războiului și a transmis că Rusia va continua ceea ce numește „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Reacția vine după ce Zelenski a declarat că își va prezenta planul – ale cărui detalii complete nu le-a dezvăluit public – președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi. (Reuters)

Rusia avertizează SUA despre riscurile unui al treilea război mondial

Militarii Gărzii Naționale Ruse au dezamorsat cu succes o muniție cu dispersie ucraineană descoperită în apropierea centralei nucleare Kursk, a scris miercuri agenția de presă de stat TASS, citând serviciul de presă al Gărzii Naționale.

Acesta a afirmat că o rachetă doborâtă ce fusese trasă de un lansator HIMARS a fost găsită în regiunea Kursk, la doar 5 km de centrala nucleară.

O dronă a atacat miercuri un rezervor de produse petroliere în orașul Kotelnich din regiunea Kirov din Rusia, a declarat guvernatorul regional Alexander Sokolov.

Sokolov a afirmat că atacul nu s-a soldat cu victime sau incendii. (Reuters)

„Companiile chineze încearcă să profite de succesul dronelor maritime (USV) din Ucraina“, notează analistul naval H I Sutton pe contul său de X.

„O gamă de ambarcațiuni fără echipaj ușor de transformat în arme sunt acum disponibile pe Alibaba și alte magazine online”, scrie acesta.

Rusia avertizează Statele Unite despre riscurile unui al treilea război mondial.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov spune că Occidentul se joacă cu focul permițând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi avertizează Statele Unite că al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa.

Rușii fac progrese pe frontul din Pokrovsk

Forțele ruse au făcut progrese tactice semnificative în direcția Pokrovsk, pe fondul informațiilor conform cărora forțele ucrainene s-au retras din anumite zone la sud-est de Pokrovsk, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Cele mai capabile de luptă trupe rusești susțin în prezent avansurile către Pokrovsk, iar operațiunile ofensive ale Rusiei sunt emblematice pentru teoria mai largă a Rusiei privind victoria în Ucraina, bazată pe avansuri tactice aparent indefinite.

Prioritizarea continuă și completă de către Rusia a axei Pokrovsk va avea probabil un impact asupra capacităților generale de luptă ale Rusiei în Ucraina în urma oricărui scenariu Pokrovsk, în special în condițiile în care Kremlinul încearcă să echilibreze avansurile din Pokrovsk cu apărarea împotriva incursiunii ucrainene în regiunea Kursk”, potrivit ISW.

Un atac ucrainean cu drone a declanșat un incendiu la un depozit de petrol din districtul Kamensky din regiunea Rostov din sudul Rusiei, a confirmat guvernatorul acesteia.

„Nu există victime. Pompierii sting incendiul”, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram.

Unitățile ruse de apărare aeriană au distrus patru drone deasupra regiunii peste noapte, a transmis Ministerul rus al Apărării, fără a menționa un atac asupra depozitului.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de marți: 1090 soldați, 5 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 27 tunuri,1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 avion, 41 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Depozite de petrol din Rusia, lovite de Ucraina

Ministerul apărării de la Moscova afirmă, într-un comunicat citat de agențiile de presă ruse, că unitățile sale antiaeriene au distrus peste noapte 12 drone lansate de Ucraina care vizau regiunile Rostov și Voronej.

Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, aflată pe franița cu Ucraina, a declarat că resturile de la o dronă lansată de Ucraina deasupra regiunii au provocat un incendiu „în apropierea unor obiecte explozive”. Gusev a adăugat că nu a avut loc nicio detonare.

Focul a fost stins, a scris Gusev pe Telegram, iar locuitorii din două așezări care au fost evacuați din casele lor se întorc în ele.

Drone ucrainene au incendiat mai multe rezervoare de petrol la depozitul de petrol Glubokinskaya din regiunea Rostov din Rusia, au raportat miercuri mai multe canale rusești de Telegram.

Guvernatorul din Rostov, Vasili Golubev, a afirmat pe Telegram că patru drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii, dar nu a menționat un atac asupra unui depozit de petrol.

Canalul de Telegram Baza, care este apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat că trei rezevoare au luat foc după ce două drone au căzut pe teritoriul depozitului de petrol. Mai multe clipuri neverificate de pe rețelele de socializare arată un incendiu masiv la fața locului.

Atacul a avut loc în timp ce rezervoare petroliere încă sunt în flăcări la un alt depozit de petrol din Rostov, în districtul Proletarsk, la aproximativ 10 zile după ce depozitul a fost atacat. (Reuters)

EXCLUSIV. VIDEOREPORTAJ în Kursk. Cum se simt rușii când „războiul de pe canapea” a ajuns acasă la ei și cum arată discuțiile dintre soldații ucraineni și localnicii ruși.

În a treia săptămână a incursiunii trupelor Kievului în Rusia, jurnalistul Mircea Barbu, trimisul special al HotNews, a însoțit militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk. Puteți vedea și citi un reportaj din cea mai fierbinte zonă a acestui conflict, care de aproape 1.000 de zile răscolește întreaga lume. 

Sinteza celor mai recente evenimente:

––––––

Evenimentele de luni, ziua 916 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro