Sari direct la conținut

Serbia: primele rezultate oficiale confirmă victoria taberei prezidențiale / Observatorii internaționali denunță nereguli grave

HotNews.ro
Aleksandar Vucic, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Aleksandar Vucic, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Comisia electorală sârbă a confirmat luni seară victoria partidului prezidențial (SNS – dreapta radicală) în alegerile parlamentare cu 46,7% din voturi, anunțând „rezultatele preliminare”, potrivit AFP.

Opoziția, reunită sub sloganul „Serbia împotriva violenței”, a obținut 23,58% din voturi, potrivit acestor rezultate, care nu vor fi definitive decât peste câteva zile, după ce va trece termenul limită pentru contestații.

La Belgrad, comisia locală a dat victoria SNS cu 44,5%.

Presupuse nereguli

Germania a declarat luni că neregulile remarcate de observatorii internaționali în timpul alegerilor legislative din Serbia sunt „inacceptabile” pentru o țară care candidează la aderarea la Uniunea Europeană.

„Serbia a votat, dar OSCE a semnalat cazuri de utilizare frauduloasă a fondurilor publice, de intimidare a alegătorilor și de cumpărare de voturi”, a declarat Ministerul de Externe.

„Acest lucru este inacceptabil pentru o țară cu statut de țară candidată la UE”, mai adaugă ministerul în comunicat.

Politicianul dominant al Serbiei

În ultimii ani s-au înmulţit acuzaţiile de autoritarism din partea opoziţiei, atât proeuropene, cât şi antieuropene de dreapta, care îl acuză pe Vucic de concentrarea puterii prin controlarea principalelor mass-media, care încearcă să discrediteze orice critic.

Alegerile de duminică au avut loc pe fondul presiunii în creştere din partea Occidentului pentru ca Serbia să ajungă la o soluţie privind statutul Kosovo, fosta sa provincie, care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Pe de altă parte, sub guvernarea Vucic, Serbia continuă să nu se definească clar în favoarea Uniunii Europene şi menţine o poziţie de ambiguitate calculată în faţa invaziei ruse asupra Ucrainei, pentru a păstra în continuare relaţii bune cu Rusia, aliatul său istoric.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro